Κοσμος

Πάπας Φραγκίσκος: ο λαϊκισμός γεννά «σωτήρες» σαν τον Χίτλερ

Και εύσημα σε Ελλάδα - Ιταλία για τους πρόσφυγες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337902-702739.jpg
EPA/GIORGIO ONORATI

Την προειδοποίηση ότι ο λαϊκισμός που γεννά η κρίση οδηγεί σε «σωτήρες» σαν τον Χίτλερ έκανε ο πάπας Φραγκίσκος.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο ποντίφικας αναγνώρισε ότι είναι φυσικό οι κρίσεις να προκαλούν ανησυχίες, τόνισε όμως και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτές.

«Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία», δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Η Γερμανία αναζήτησε έναν ηγέτη, κάποιον που να της δώσει πίσω την ταυτότητά της και υπήρχε ένας τύπος που λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και ο οποίος είπε “εγώ μπορώ, εγώ μπορώ”», υπενθύμισε.

«Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε ο πάπας. «Εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του».

Οι άνθρωποι λένε ότι «αναζητάμε έναν σωτήρα που θα μας δώσει πίσω την ταυτότητά μας και θα μας προστατεύσει με τοίχους, με συρματοπλέγματα, με οτιδήποτε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να μας κλέψουν την ταυτότητά μας», πρόσθεσε. «Και αυτό είναι πολύ σοβαρό», όπως είπε.

Παράλληλα, ο πάπας αναφέρθηκε στο προσφυγικό τονίζοντας ότι «ζούμε μία τραγωδία με την προσφυγική κρίση» και καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για τη φιλοξενία, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει ένα παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα», ανέφερε. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί «θα δημιουργηθούν γκέτο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι ασφαλώς κάθε χώρα «έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, να γνωρίζει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας προφανώς έχουν δικαίωμα να διενεργούν  πιο αυστηρούς ελέγχους, αλλά «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους πολίτες της τον διάλογο με τους γείτονες». 

Αναφορικά με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, ο πάπας Φραγκίσκος συνέστησε να αποφεύγονται οι βιαστικές εκτιμήσεις. «Θα δούμε. Θα δούμε τι θα κάνει, και μετά θα το εκτιμήσουμε», είπε.

Την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε καλή τύχη στον Τραμπ και προσευχήθηκε ώστε οι αποφάσεις του να «οδηγούνται από τις βαθιές πνευματικές και ηθικές αξίες» του αμερικανικού λαού, αλλά και για να «φροντίσει τους φτωχούς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ