- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Γολγοθάς» για τον Νετανιάχου ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης
Ξεκινούν στο Ισραήλ οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά το εκλογικό θρίλερ με το κεντροδεξιό και κεντροαριστερό στρατόπεδο να μοιράζονται 60 έδρες έκαστο στην ισραηλινή βουλή, την Κνεσέτ. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες αναμένεται να δώσει σήμερα εντολή από τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Λικούντ – Μπεϊτενού έχασε το ένα τέταρτο των εδρών που κατείχε στο κοινοβούλιο αν και εξακολουθεί να κατέχει την πλειοψηφία με συνολικά 31 έδρες. Ο αποδυναμωμένος Νετανιάχου θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με το νέο κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) , το οποίο εξέπληξε τους δημοσκόπους και ανεδείχθη δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο κερδίζοντας 19 έδρες. Παράλληλα, θέτει «δυσάρεστους» όρους για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Ο δημοφιλής τηλεπαρουσιαστής και επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ, ζητά την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους και προτείνει νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία θα στερεί το προνόμιο παράκαμψης της στρατιωτικής θητείας από τους υπερορθόδοξους (10% του πληθυσμού του Ισραήλ), κάτι που βρίσκει αντίθετα τα θρησκευτικού προσανατολισμού κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. «Όποιος επιθυμεί το Γες Ατίντ στον κυβερνητικό συνασπισμό θα πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», είπε ο Οφέρ Σελάχ, ανώτατος στέλεχος του κεντρώου κόμματος. Το υπερεθνικιστικό κόμμα, Χαμπαγίτ Γιαγεχουντί, το οποίο τάσσεται εναντίον της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, απέσπασε 11 έδρες, όσες απέσπασε και το υπερορθόδοξο κόμμα, Σας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τιμητικές διακρίσεις και σε πέντε ακόμα ανθρώπους της τεχνολογίας
Η Ατλαντική Συμμαχία ξεκινά γυμνάσια ετοιμότητας εν μέσω «αντιπαράθεσης» με τη Μόσχα
Η επίθεση σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» στο Ριάντ
Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Οκτωβρίου
Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους «παραβάτες»
Σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις
Νέο κάλεσμα για κινητοποιήσεις τη 13η Οκτωβρίου
Η επίθεση σημειώθηκε 2.500 χλμ. από το μέτωπο του πολέμου
«Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη», λέει ο δικηγόρος της
Πέθαναν με τον ίδιο τρόπο που είχε πεθάνει και η μητέρα τους
Η έξωσή της είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι - Τον Ιούνιο του 2027 η δίκη
Η Νάλα Όμπρι κατέθεσε δήλωση στο δικαστήριο υπέρ της μητέρας της
Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να αντικατασταθεί. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς.
Υποδοχή ηρώων για το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, μετά από περίπου 300 ημέρες στη θάλασσα
Τι αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου ιατροδικαστή
Οικο-λαϊκισμός «Καρπούζι», αντιαμερικανισμός και ανοιχτές πόρτες
Χιλιάδες πιτσιρικάδων υψώνουν τη φωνή. Άτεχνα ίσως, χωρίς σχέδιο ασφαλώς. Αλλά είναι μια κραυγή αυτογνωσίας και ένα σύνθημα συσπείρωσης.
Ο κίνδυνος εστιάζεται σε εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Εδώ και καιρό η Γαλλία δίνει την εικόνα μιας δυσλειτουργικής κοινωνίας, όπου κάθε μεταρρύθμιση μοιάζει αδύνατη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.