Κοσμος

Σπαρακτικό μήνυμα των ορφανών από το Χαλέπι: Εμείς εδώ αγαπάμε την ειρήνη

Συγκλονιστικό βίντεο με το κομβόι της αποχώρησης από την πόλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334037-692837.jpg
EPA/STRINGER

Το βίντεο με το σπαρακτικό μήνυμα των 47 ορφανών από το Χαλέπι το οποίο ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook το Al Jazeera κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτό ακούγεται η φωνή ενός 10χρονου κοριτσιού που έχασε και τους δύο γονείς της σε βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, εκπροσωπώντας όλα τα ορφανά του ιδρύματος στο οποίο μένει.

Σε αυτό, το κοριτσάκι ξεκινάει το μήνυμά του λέγοντας πως αυτή είναι ίσως η τελευταία φορά που θα τη δούμε και θα ακούσουμε τη φωνή της. «Στέλνω αυτό το μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των παιδιών» τονίζει και προσθέτει: «Ελπίζω να μας βγάλετε από το Χαλέπι. […] Εμείς εδώ αγαπάμε την ειρήνη».

Σε άλλο βίντεο του δικτύου, διακρίνεται η μαζική έξοδος των αμάχων από το Χαλέπι − μόνο χτες περίπου 3.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την ανατολική πόλη, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πρέπει να φύγουν επειδή κινδυνεύει η ζωή τους άλλοι 50.000 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών είναι αδύνατο να εκτιμηθεί.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά το τέλος της χθεσινής Συνόδου Κορυφής πως η ΕΕ θα κάνει χρήση όλων των διπλωματικών διαύλων για να ασκήσει πίεση ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι και να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από τη συριακή πόλη.

Ο Τουσκ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί με βία τέλος στον πόλεμο στη Συρία, και ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατανόησαν ότι δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικοί ως προς τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν. Είπε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ που συναντήθηκαν για συνομιλίες στις Βρυξέλλες χθες ήταν πιο ριζοσπαστικοί στις απόψεις τους για το συριακό από ό,τι πριν από τρεις μήνες, αλλά δεν αποφάσισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στη σύρραξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ