Κοσμος

ΟΗΕ: Οι αντάρτες χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στο Χαλέπι

Τι συμφώνησαν Πούτιν - Ερντογάν στη συνομιλία τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ΟΗΕ κατηγορεί αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και δυνάμεις του καθεστώτος για εγκλήματα πολέμου.

 Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έλαβε καταγγελίες πως οργανώσεις της αντιπολίτευσης εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν και ότι μαχητές της αντιπολίτευσης αναμιγνύονται με τον πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οι άμαχοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

Παράλληλα ο ΟΗΕ τονίζει ότι υπάρχουν «πολλές πληροφορίες περί παραβιάσεων που διαπράττονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις (...) κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και αναγκαστικές στρατολογίες».

Συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν

Η συμφωνία εκκένωσης που συνήφθηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και της Άγκυρας θα είχε επιτρέψει τους αντάρτες να αποχωρήσουν από την πόλη έπειτα από 4 μήνες πολιορκίας.

Η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε τους αντάρτες ότι ξεκίνησαν εκ νέου τις βιαιοπραγίες, την ώρα που η Τουρκία, υπέρμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγορεί τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Ως αποτέλεσμα τα περίπου 20 λεωφορεία στα οποία επρόκειτο να επιβιβαστούν όσοι φεύγουν από τις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας παραμένουν σταθμευμένα στο Σαλαχεντίν, περιοχή που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και δεν έχουν προσεγγίσει την περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι ωστόσο μάταια περίμεναν να τα δουν αναμένοντας μέσα στο κρύο και την βροχή. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στο πεζοδρόμιο μην έχοντας μέρος να καταφύγουν.

Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και «όταν επιτευχθεί μια συμφωνία, οι συριακές αρχές θα την ανακοινώσουν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση της εκκένωσης των αμάχων και της δυνάμεων της αντιπολίτευσης από το ανατολικό Χαλέπι όσο το δυνατόν συντομότερα, έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας.