Κοσμος

Χαλέπι: Η εκεχειρία που αργεί να έρθει

Η δημόσια αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας «πάνω» από τα πτώματα των αμάχων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η επιχείρηση των δυνάμεων οι οποίες πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας στο ανατολικό Χαλέπι, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, τερματίστηκε, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατήγγειλαν μια «σύγχρονη εκδοχή του κακού» και μια σωρεία «ωμοτήτων».

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, και ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, απορρίπτοντας τις επικρίσεις τόσο του Οργανισμού όσο και δυτικών κρατών περί θανάτων αμάχων.

Τις τελευταίες ώρες «λάβαμε πληροφορίες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ανεστάλησαν, έχουν τερματιστεί», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της τεταμένης έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας. «Η συριακή κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού» πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Ωστόσο, η έναρξη της επιχείρησης για την έξοδο των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, που ελέγχουν οι αντάρτες, καθυστερεί για λόγους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 5:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ κανένας δεν είχε αναχωρήσει μία ώρα μετά.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ανταρτών δηλώνουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία εξακολουθεί να εφαρμόζεται παρά την καθυστέρηση στην αποχώρηση των αμάχων από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου.

Η παράδοση ή η αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι θεωρείται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες σύροι στρατιώτες και ιρακινοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 82 αμάχους σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που ανακατέλαβαν. Το Χαλέπι ήταν η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011.

«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του ΣΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν. «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας (...) Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», είπε.

Ο Τσούρκιν από την πλευρά του επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι.

«Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ για την απομάκρυνση (των ανθρώπων στο ανατολικό Χαλέπι) στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η Πάουερ.

«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα--τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», υποστήριξε.

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).

Oι εκτιμήσεις για την έναρξη της επιχείρησης αποχώρησης των αμάχων δεν έδιναν μία ξεκάθαρη εικόνα, με τα στελέχη της αντιπολίτευσης να εκτιμούν ότι θα άρχιζε το βράδυ της Τρίτης.

«Οι Ιρανοί παραστρατιωτικοί αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν» δήλωσε ο Ζακαρία Μαλαχιφζί, αξιωματούχος με έδρα την Τουρκία, που υποστηρίζει ανταρτική ομάδα στο Χαλέπι.