Κοσμος

Φρίκη: Οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη κρέμασαν 40 πτώματα από στύλους ηλ. ρεύματος

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330458-683925.jpg
EPA

Η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από τον Ιούλιο του 2014 μαίνεται, και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εντείνουν τα αντίποινα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 40 αμάχους και στη συνέχεια τους κρέμασαν από στύλους ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Μοσούλης, για παραδειγματισμό.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ένας από τους νεκρούς θανατώθηκε επειδή «αγνόησε» την εντολή των Ισλαμιστών με την οποία απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Την ώρα που οι ιρακινές και συμμαχικές δυνάμεις εντείνουν την πολιορκία της Μοσούλης, οι Ισλαμιστές μαχητές διοργανώνουν «δίκες» στη διάρκεια των οποίων καταδικάζουν εις θάνατον αδιακρίτως αμάχους ως «προδότες και πράκτορες των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας».

Χαρακτηριστικό είναι πως την Τετάρτη, θανατώθηκαν ακόμη 20 πολίτες με την κατηγορία της «διαρροής πληροφοριών».

Επίσης, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει επιδοθεί σε καταδίκη εφήβων και μικρών παιδιών. Την Τετάρτη, διέρρευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται παιδιά να εκτελούνται εν ψυχρώ για κατασκοπεία.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές πως στις 6 Νοεμβρίου αποκεφαλίστηκαν επτά πολίτες επειδή έφυγαν από το πεδίο της μάχης στο προάστιο του Kokjali. Μάλιστα, η είδηση αυτή διέρρευσε από έναν πολίτη που προσποιήθηκε τον πεθαμένο κατά το μακελειό.

Ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid Raad al-Hussein απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να «δράσει γρήγορα για να αποκαταστήσει την επιβολή του νόμου σε περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από τον ISIS, ώστε να διασφαλίσει ότι οι συλληφθέντες μαχητές και οι υποστηρικτές τους θα αντιμετωπιστούν δίκαια από τον νόμο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ