Κοσμος

Γιούνκερ: Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών

Σαφές μήνυμα για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329811-682290.jpg
EPA/YOAN VALAT

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απορρίπτει τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα τηρήσει την συμφωνία του Μαρτίου για τον περιορισμό της ροής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους τούρκους πολίτες στην ζώνη Σένγκεν.

«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , αν η συμφωνία καταρρεύσει «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

«Σημειώνω με λύπη μου ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Δεν είναι η Ευρώπη αυτή που απομακρύνεται από την Τουρκία» διεμήνυσε.

Οι συζητήσεις για την εξαίρεση των τούρκων πολιτών από την υποχρέωσης της βίζας στις μετακινήσεις τους στην ζώνη Σένγκεν, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν από την Άγκυρα να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.

Οι συλλήψεις μελών της ηγεσίας του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία, την Παρασκευή, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις πολλών Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ