Κοσμος

Γερμανία: Άσυλο στους διωκόμενους από τον Ερντογάν

Τουρκία: Υποστηρίζετε τρομοκράτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329989-682612.jpg

Η αντιπαράθεση με επίκεντρο τη δημοκρατικότητα της Τουρκίας και την παροχή ασύλου σε Τούρκους αντιφρονούντες από τη Γερμανία, συνεχίστηκε με συνεντεύξεις μεταξύ  των ιθυνόντων των δύο χωρών.

Λεπτομερέστερα, ο  γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μίχαελ Ροτ (σοσιαλδημοκράτης), σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Die Welt», είπε, μεταξύ άλλων:

  • «Όλα τα κριτικά πνεύματα στην Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αλληλέγγυα μαζί τους»
  • «Η Γερμανία είναι ανοιχτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους. Μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Αυτό ισχύει ρητά, όχι μόνο για δημοσιογράφους»
  • «Ό,τι συμβαίνει αυτόν τον καιρό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την αντίληψη την οποία έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος Δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου»
  • «Η αναμενόμενη έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (Σ.Σ. θα δημοσιοποιηθεί σήμερα Τρίτη) με την Τουρκία θα είναι αρνητική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και πολύ κριτικό απολογισμό τού τι δεν προχωρά καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου. Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά»
  • Ωστόσο, καλό είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις -  Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η διακοπή τους «θ΄ άφηνε μόνους όσους Τούρκους είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση».

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε σε συνέντευξη Τύπου:

  • «Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας Το DHKP-C και το PKK δρουν ανενόχλητες στη Γερμανία, αλλά τους υποστηρίζουν επειδή είναι εναντίον της Τουρκίας»
  • «Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Αλλά εμείς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται με εταιρική ισοτιμία». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ