- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σοκαρισμένος ο Γιούνκερ από τις ρατσιστικές δηλώσεις του Επιτρόπου Έτινγκερ
«Ένας Επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις...»
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "σοκαρίστηκε" από τα σχόλια που έκανε ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ κατά των Κινέζων, των γυναικών και του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όμως είναι πεπεισμένος ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές απόψεις του.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ σχολίασε τον χαρακτηρισμό "σχιστομάτηδες" του Έτινγκερ για τους Κινέζους, τον αστεϊσμό του για τον "υποχρεωτικό γάμο των ομοφυλόφιλων" και τις επικρίσεις του για την απόφαση της Βαλονίας να μπλοκάρει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (Ceta).
"Ένας Επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις. Του είπα ότι έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους που αισθάνθηκαν ότι στοχοποιήθηκαν" δήλωσε ο Γιούνκερ.
Ο Έτινγκερ ζήτησε συγγνώμη την Πέμπτη, λέγοντας ότι αντιλήφθηκε ότι τα σχόλιά του "πλήγωσαν" κάποιους ανθρώπους. Όμως το μεγάλο διάστημα που είχε περάσει στο μεταξύ απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τους εμπορικούς δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα. Η "στροφή" του Γερμανού Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας έγινε μία ημέρα αφότου το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν ένα "δυσνόητο αίσθημα ανωτερότητας" των Δυτικών πολιτικών.
Ο 63χρονος Έτινγκερ παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις που έκανε στις 25 Οκτωβρίου ήταν "κάπως απρόσεκτες".
Ο Γιούνκερ είπε ότι πληροφορήθηκε τα σχόλια αυτά μόλις την Τετάρτη το βράδυ αλλά σε μια συζήτηση που είχε με τον Έτινγκερ πείστηκε ότι δεν αντιπροσώπευαν τις πραγματικές απόψεις του αλλά ότι αντιθέτως και οι δύο "συμμερίζονται την ίδια γνώμη".
"Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτά τα σχόλια δεν αποδίδουν τις απόψεις του. Είναι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα και για αυτό αιφνιδιάστηκα", δήλωσε στη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα.
Την περασμένη Παρασκευή, πριν γίνουν ευρέως γνωστά τα σχόλια του Έτινγκερ, ο Γιούνκερ του έδωσε προαγωγή, διορίζοντάς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για τον προϋπολογισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Επίθεση σε Κομ και Τεχεράνη ενώ συνεδρίαζε το σώμα για τον νέο ανώτατο ηγέτη
Η χρήση του συστήματος Claude της Anthropic από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί νέα φάση πολέμου
Άσκηση ετοιμότητας εντός των Βρετανικών Βάσεων
Αμετακίνητη η στάση του Αμερικανού προέδρου - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει σοβαρές διαστάσεις
Ο Κιρ Στάρμερ τονίζει πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν χρησιμοποιούν τη βάση στο Ακρωτήρι
Διχασμοί, πιέσεις, προτεραιότητες και γεωπολιτικά διλήμματα
Ανάλυση των Financial Times αποκαλύπτει τη στρατηγική της Τεχεράνης για μεταφορά του πολέμου εκτός συνόρων
Παρά τη μείωση των αιτήσεων ασύλου το 2025, ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο προειδοποιεί για ροές άνευ προηγουμένου
Νέα ερωτήματα για την υγεία του 79χρονου προέδρου των ΗΠΑ
Οι Έλληνες σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και Ριάντ περιγράφουν ένταση, αλλά όχι κατάρρευση
Ο Βρετανός αξιωματούχος μιλάει για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ανάλυση δεδομένων του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου - Ο ρόλος-κλειδί της διακοπής Starlink
«Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια κατά του Ιράν θα θεωρηθεί συνέργεια με τους επιτιθέμενους»
«Γίνεται πόλεμος στη Μέση Ανατολή, να σταματήσουν οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές»
Eίναι ο σημαντικότερος θαλάσσιος δρόμος εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ιράν
Πτώση μετοχών, φόβοι για πληθωρισμό και απειλή νέας ενεργειακής κρίσης
Η κινηματογραφική προσέγγιση των πολεμικών συγκρούσεων, οι «σκηνές δράσης» και το ανθρώπινο τραύμα
Τι συμβολίζει το «Ματωμένο Φεγγάρι»;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.