Κοσμος

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τη «χρήση της πείνας σαν πολεμικό όπλο» από το συριακό καθεστώς

Η πρακτική θεωρείται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329036-680385.jpg
EPA/ZOUHIR AL SHIMALE

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποιεί «την πείνα σαν πολεμικό όπλο», κάτι που θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει των συμβάσεων της Γενεύης.

Απορρίπτοντας τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις οποίες οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι έχουν διακοπεί, ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το (συριακό) καθεστώς απέρριψε τα αιτήματα του ΟΗΕ να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι, χρησιμοποιώντας την πείνα σαν πολεμικό όπλο».

Οι όροι που χρησιμοποίησε ο αξιωματούχος παραπέμπουν απευθείας στην απαγόρευση, βάσει των διεθνών συμβάσεων της Γενεύης για το δίκαιο του πολέμου, της πρόκλησης λιμού στους αμάχους «ως μεθόδου διεξαγωγής πολέμου».

Οι περίπου 250.000 άνθρωποι στις ανατολικές συνοικίες της πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας, που αριθμεί συνολικά 1 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιορκία και αδιάκοπους βομβαρδισμούς εδώ και μήνες από το συριακό καθεστώς, το οποίο υποστηρίζει η Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ κι επιδιώκει να εμπλακεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μοιάζουν να υπολογίζουν στο ότι η περιθωριοποίηση της Ρωσίας στο διεθνές σκηνικό θα οδηγήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποφασίσει να αποσυρθεί από τον πόλεμο.

Η υποψηφιότητα της Ρωσίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απορρίφθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.