Κοσμος

Βίντεο για τον καρκίνο του μαστού «έθιξε» το Facebook και το κατέβασε (video)

Δεύτερο «λάθος» μετά την κατακραυγή για τη λογοκρισία στο «κορίτσι της ναπάλμ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328244-678284.jpg

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κίνηση του Facebook να λογοκρίνει και να κατεβάσει ένα βίντεο για τον καρκίνο του μαστού που πόσταρε μια σουηδική οργάνωση στη σελίδα της. Το Facebook αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη».

 

Το βίντεο της οργάνωσης Cancerfonden παρουσίαζε μια σειρά από σκίτσα σε κινούμενο σχέδιο όπου μια γυναίκα δείχνει βήμα προς βήμα τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εξακριβώσει εάν έχει αναπτυχθεί κάποια ύποπτη κύστη στο στήθος της. Αυτές οι εικόνες κρίθηκαν από τους διαχειριστικές του Facebook «προκλητικές και τολμηρές».

Ο κόσμος των social media εξαγριώθηκε με την διαδικτυακή πλατφόρμα καθώς είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών που προχωράει σε μια «αψυχολόγητη» ενέργεια λογοκρισίας. Πριν από ένα μήνα κατέβασε φωτογραφία του «κοριτσιού της ναπάλμ» επειδή το παιδί έτρεχε γυμνό για να γλιτώσει τις βόμβες που έπεφταν στο Βιετνάμ.

Πάντως, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο BBC ότι το βίντεο της σουηδικής οργάνωσης έχει πια «εγκριθεί». «Ζητούμε συγγνώμη, οι ομάδες μας επεξεργάζονται εκατομμύρια διαφημιστικές εικόνες κάθε εβδομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται λάθη», είπε.

Η σουηδική οργάνωση Cancerfonden κατήγγειλε το Facebook και δημοσίευσε μια ανοικτή επιστολή για την απόσυρση του βίντεο. «Βρίσκουμε ακατανόητο και περίεργο πώς μπορούν να αντιλαμβάνονται μια ενημερωτική ιατρική εκστρατεία ως σοκαριστική», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της σουηδικής οργάνωσης, Λένα Μπιόρνσταντ. «Η πληροφόρηση σώζει ζωές, αυτό είναι απαραίτητο για εμάς. Κι αυτό μας εμποδίζουν να κάνουμε», πρόσθεσε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ