Κοσμος

Έξω απ' τα δόντια

O Δήμος Καζαντζόγλου, από το Λουξεμβούργο, διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές μιας δήλωσης στα αραβικά

Δήμος Καζαντζόγλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Είναι εντυπωσιακό το πόσο «τίποτα» δεν λένε οι διάφοροι Υπουργοί και Πρωθυπουργοί, όταν αποφασίζουν να δώσουν μια συνέντευξη. Συνήθως αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, λένε ξανά και ξανά τα γνωστά κλισέ και η περίληψη δύο ολόκληρων σελίδων εφημερίδας συνοψίζεται στο «βλ. δημοσίευμα του περασμένου μήνα στη σελ. 2». Αυτή δεν είναι η περίπτωση του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, του κ. Jean Asselborn, ο οποίος σχεδόν κάθε φορά που αποφασίζει να μιλήσει, αν μη τι άλλο θα κάνει τα βλέμματα να γυρίσουν προς το μέρος του.

Πριν από λίγες μέρες, ο Υπουργός παραχώρησε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Νετανιάχου, πως το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να αυξήσει τον εποικισμό και αυτό θα το κάνει «για πάντα». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν, κατά τη γνώμη του Υπουργού, ο Νετανιάχου το έχει παρακάνει, ο κ. Asselborn είπε πως η δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού είναι απαράδεκτη και σαν στόχο είχε να προκαλέσει. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το Ισραήλ κλέβει το έδαφος αυτό, το Ισραήλ κατασκευάζει σπίτια και κτίρια, ίσως ακόμα και χωρία, πάνω σε ένα έδαφος που δεν του ανήκει (…) Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Υπουργός.

Και στο σχόλιο του δημοσιογράφου, πως σπάνια ένας Ευρωπαίος Υπουργός Εξωτερικών κάνει τόσο έντονες δηλώσεις, ο κ. Asselborn απαντά: «Τι μπορούμε να απαντήσουμε διπλωματικά, όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια δήλωση που λέει πως συνεχίζει ο εποικισμός και αυτό θα γίνεται για πάντα;». Η συνέντευξη προκάλεσε όπως μάθαμε από ανακοινωθέν της Ισραηλινής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο «έκπληξη» και «ενόχληση».

Απ’ την πλευρά μου αφενός εκτιμώ ως θετικό το ότι υπάρχει έστω και κάτι που να «ενοχλεί» και να «εκπλήσσει» την ισραηλινή Κυβέρνηση, αφετέρου διερωτώμαι πώς γίνεται η Κυβέρνηση αυτή να μην εκπλήσσεται και να μην ενοχλείται όταν κάνει αυτά που κάνει, αλλά μόνο όταν κάποιος της αναφέρει ότι τα κάνει… Επίσης, όσο κι αν θέλω να είμαι ρομαντικός, κάτι μου λέει ότι ο κύριος Υπουργός δεν είναι απλά πολύ συναισθηματικός, αλλά ότι το Λουξεμβούργο κάνει τους τελευταίους μήνες στροφή (και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ) προς τη Μέση Ανατολή και τους αραβικούς λαούς…