Οι Σύροι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα είναι μορφωμένοι και με μεγάλη εξειδίκευση
Σε έρευνα που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των προσφύφων που φθάνουν στην Ελλάδα από τη Συρία. Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις που έκαναν ομάδες του τομέα προστασίας των συνόρων του διεθνούς οργανισμού σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Συνολικά 1.245 Σύροι απάντησαν σε ερωτήσεις στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Το 86% των νεοαφιχθέντων αναφέρει ότι έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι μισοί από αυτούς έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο.
- Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (78%) ήταν κάτω των 35 ετών.
- Το επάγγελμα που αναφέρεται συχνότερα είναι φοιτητής. Το 16% των ερωτηθέντων είπε ότι φοιτούσε στο πανεπιστήμιο πριν τραπεί σε φυγή.
- Ακολουθούσαν οι έμποροι σε ποσοστό 9%, οι ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί σε ποσοστό 7%, οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες σε ποσοστό 5% και τέλος οι γιατροί ή φαρμακοποιοί σε ποσοστό 4%. Συνολικά, το προφίλ του πληθυσμού που βρίσκεται σε μετακίνηση είναι μεγάλης εξειδίκευσης.
- Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (63%) είπαν ότι εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015. Και το 85% δήλωσαν ότι έφτασαν σε ένα από τα ελληνικά νησιά με την πρώτη τους απόπειρα. Το 5% είπε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.
- Η πλειοψηφία είχε περάσει λιγότερους από τρεις μήνες σε μια τρίτη χώρα πριν διασχίσει τη Μεσόγειο. Πολύ λίγοι, μόνο το 13%, είχαν επάνω τους τα απαραίτητα έγγραφα που τους επέτρεπαν να παραμείνουν σε μια τρίτη χώρα.
- Μεταξύ αυτών, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 91% όσων διέμεναν σε μια τρίτη χώρα για περισσότερο από ένα μήνα, έμεναν σε ιδιωτική κατοικία. Μόνο το 3% έμενε σε καταυλισμούς.
- Οι κύριοι λόγοι που ανέφεραν για τους οποίους εγκατέλειψαν τη χώρα και διέσχισαν τη Μεσόγειο ήταν η δυσκολία εύρεσης εργασίας και ο φόβος για την ασφάλειά τους.
- Ένας στους πέντε εξακολουθεί να αναζητά κάποιο μέλος της οικογένειάς του που έχει χαθεί στη Συρία, ενώ περίπου το 58% των ερωτηθέντων είπαν ότι η πρόθεσή τους ήταν να φέρουν αργότερα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα, όπου θα τους χορηγηθεί άσυλο.
- Οι περισσότεροι από αυτούς που καταφτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές εξομολογήθηκαν ότι ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία. Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα της λίστας προτίμησής τους ήταν η Σουηδία. Οι βασικές αιτίες που έδωσαν οι ερωτηθέντες ήταν: οικογενειακή επανένωση, παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες, δυνατότητες εύρεσης εργασίας και ευκαιρίες εκπαίδευσης.
- Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας δεν είναι αντιπροσωπευτική για το σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού που φτάνει στην Ελλάδα, αλλά η ανάλυση δίνει μία συνολική εικόνα του προφίλ των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Οι 27 και τα κράτη μέλη της Mercosur άρχισαν διαπραγματεύσεις το 1999
Δραπέτευσε τον Δεκέμβριο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης στη Νορβηγία
Η 33χρονη παρασύρθηκε από SUV και σύρθηκε για περίπου ένα τετράγωνο
Το όχημα έπεσε ανεξέλεγκτα πάνω στα παιδιά
Πάνω από 800 απαγχονισμοί ήταν προγραμματισμένοι για τις επόμενες μέρες
Η προοπτική στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ μοιάζει πλέον πιο μακρινή
O βραβευμένος σκηνοθέτης για τις φονικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Χαροπαλεύει ο οδηγός του λεωφορείου ο οποίος απεγκλωβίστηκε τελευταίος από τα σωστικά συνεργεία
«Ξεκινάει μια πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με αφορμή το Starlink Wi-Fi στα αεροπλάνα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους», έγραψε η τραγουδίστρια
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε το 2022
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Mία ημέρα μετά την κίνηση της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.