Κοσμος

Το AKP επέστρεψε στην εξουσία με αυτοδυναμία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112527-250306.jpg
EPA/STR, EPA/DENIZ TOPRAK

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέκτησε την αυτοδυναμία που είχε χάσει τον Ιούνιο και συγκέντρωσε ποσοστό 49,4% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκέντρωσε το 25,4%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 12,0% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 10,5%. Στη σύνθεση της νέας τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το AKP θα κατέχει 316 έδρες, το CHP 134, το MHP 41 και το HDP 59.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ψηφοφόροι «έδειξαν ότι επιθυμούν ενότητα και αξιοπρέπεια. Έδειξαν ότι προτιμούν τα έργα και την ανάπτυξη από την αντιπαράθεση». Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το κόμμα του Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αποσπάσει ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Νίκη για τη δημοκρατία χαρακτήρισε τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» πρόσθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση για ενότητα ενώ επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος». «Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στο Ικόνιο.

Η δεύτερη εκλογική διαδικασία σε διάστημα πέντε μηνών διεξήχθη σε κλίμα πόλωσης, ενώ ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατήγγειλε ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε δίκαιες, ούτε ελεύθερες. Όπως τόνισε, το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες». Ο κ. Ντεμιρτάς σχολίασε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής». «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία».

Teşekkürler Türkiye... pic.twitter.com/IvtzWZHX7J

— AT GÖZLÜKLÜ (@kendinelaik) November 1, 2015

Οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ δηλώνουν ότι η εκλογική νίκη είναι η πιο ηχηρή απάντηση στους επικριτές της πολιτικής του προέδρου της Τουρκίας και υποστηρίζουν ότι μόνο το κυβερνών κόμμα είναι σε θέση να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να εγγυηθεί το ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη. Περίπου 385.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα περίπου 175.000 εκλογικά τμήματα της χώρας για να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Με εξαίρεση κάποια μικροεπεισόδια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά.

Στις τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπίες στην Ελλάδα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό 33,13% και ακολούθησαν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 32,16%, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 25,19% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 4,82%. Τα εν λόγω αποτελέσματα αφορούν τα 643 έγκυρα ψηφοδέλτια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.