Κοσμος

Ο David Choe και τα γραφεία του Facebook

Δώσε μου δύο κατοστάρικα

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19730-48912.jpg

Πριν από επτά χρόνια ο David Choe εκλήθη από τον Mark Zuckerberg να φιλοτεχνήσει τους χώρους εργασίας των γραφείων του Facebook στο Palo Alto της Καλιφόρνια. O πολυσυζητημένος CEO ήθελε λίγη από τη «βρομιά» και την «αλητήρια» αισθητική υπογραφή του 36χρονου street artist στα ενδότερα του νεοσσού κολοσσού που βρισκόταν στα σπάργανα του διαδικτύου.

image

Αντί ρευστού, προτίμησε, όταν η εταιρία θα εισερχόταν στο χρηματιστήριο, να ανταμειφθεί με κάποιες μετοχές. Η προ ημερών επίσημη ανακοίνωση για το φουμπού πλάνο εισαγωγής στα τέλη του έτους, αν και δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία και το μέγεθος του κύματος των δημόσιων εγγραφών, θα κάνει μάλλον τον David Choe ελαφρώς πιο ευτυχή. Η αξία των εικαστικών παρεμβάσεών του υπολογίζεται σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το χρώμα του χρήματος;

n

Αν δεν σου λέει κάτι το όνομα David Choe, ρίξε μια ματιά στο εξώφυλλο του άλμπουμ “Collision Course” των Linkin Park και του Jay Z, είναι δικό του. Γεννημένος στο Λος Άντζελες με σκούφια που κρατά από Κορέα, ζωγράφιζε από μικρός με πάθος αγαπημένους ήρωες των Star Wars, G.I. Joe και Robotech. Όταν μεγάλωσε λίγο, άρχισε να διοχετεύει τη δημιουργικότητά του εκτός από τη ζωγραφική, σε murals, graffiti σεργιάνια και εικονογραφήσεις.

image    image

Ζώντας το 1992 από κοντά τις εξεγέρσεις του Λος Άντζελες, έχοντας μπει στη φυλακή δις, μπορείς να πεις πως ξέρει κάτι παραπάνω από urban art συγκριτικά με το «αλάνι» της γειτονιάς σου. Αν είσαι παρατηρητικός, θα προσέξεις στο φιλμ “Juno” το στίγμα του, ίσως έχεις τρακάρει και στο διαδικτυακό σου μποτιλιάρισμα τα διάσημα έργα του για Barrack Obama, Jimmy Hendrix και τον καλτ Danny Trejo (λέγε με και Machete). Δύσκολα να τα βάψει μαύρα στο μέλλον.

www.davidchoe.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ