- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Ισραήλ θυμάται;
Χιλιάδες ισραηλινοί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Γιτζάκ Ραμπίν, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιό θρησκευόμενο εβραίο.
Τελ Αβίβ, Νοέμβρης 2009. Χιλιάδες ισραηλινοί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Γιτζάκ Ραμπίν, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιό θρησκευόμενο εβραίο. Ο Ραμπίν υπήρξε μία από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες της ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Μάλιστα, η δολοφονία του αποτελεί για τους ισραηλινούς το τρίτο σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της χώρας.
Πριν από τη δολοφονία του μία ομάδα ακραίων ορθόδοξων ραβίνων εξέδωσε διάταγμα εναντίον του για την προσπάθεια επιστροφής εδαφών. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες οι πολιτικές τοποθετήσεις των κοινοτήτων των ορθόδοξων εβραίων καθώς και ποια η σχέση τους με την πολιτεία.
Το 1949 αποφασίστηκε η χρηματοδότηση των κοινοτήτων τους για να διατηρηθεί ζωντανή η εβραϊκή θρησκεία. Μέχρι και σήμερα λοιπόν, τα μέλη των κοινοτήτων αυτών δεν εργάζονται και λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να ασχολούνται με τη μελέτη των γραφών και την προσευχή.
Σήμερα όμως, η μικρή κοινότητα του ’50 παρουσιάζει δημογραφική έκρηξη, ισχυρή εκπροσώπηση στη βουλή και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις που απειλούν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.
Ως Έλληνες, γνωρίζουμε καλά τα συμπαρομαρτούντα της ένωσης εκκλησίας κράτους∙ στην περίπτωση του Ισραήλ, όπου σοβαρά εξωτερικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, ακραίες κοινότητες τέτοιου τύπου ίσως αποτελούν μεγαλύτερη απειλή από τον ίδιο τον «εχθρό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.