- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ισραήλ θυμάται;
Χιλιάδες ισραηλινοί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Γιτζάκ Ραμπίν, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιό θρησκευόμενο εβραίο.
Τελ Αβίβ, Νοέμβρης 2009. Χιλιάδες ισραηλινοί συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Γιτζάκ Ραμπίν, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιό θρησκευόμενο εβραίο. Ο Ραμπίν υπήρξε μία από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες της ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Μάλιστα, η δολοφονία του αποτελεί για τους ισραηλινούς το τρίτο σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία της χώρας.
Πριν από τη δολοφονία του μία ομάδα ακραίων ορθόδοξων ραβίνων εξέδωσε διάταγμα εναντίον του για την προσπάθεια επιστροφής εδαφών. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες οι πολιτικές τοποθετήσεις των κοινοτήτων των ορθόδοξων εβραίων καθώς και ποια η σχέση τους με την πολιτεία.
Το 1949 αποφασίστηκε η χρηματοδότηση των κοινοτήτων τους για να διατηρηθεί ζωντανή η εβραϊκή θρησκεία. Μέχρι και σήμερα λοιπόν, τα μέλη των κοινοτήτων αυτών δεν εργάζονται και λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να ασχολούνται με τη μελέτη των γραφών και την προσευχή.
Σήμερα όμως, η μικρή κοινότητα του ’50 παρουσιάζει δημογραφική έκρηξη, ισχυρή εκπροσώπηση στη βουλή και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις που απειλούν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.
Ως Έλληνες, γνωρίζουμε καλά τα συμπαρομαρτούντα της ένωσης εκκλησίας κράτους∙ στην περίπτωση του Ισραήλ, όπου σοβαρά εξωτερικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, ακραίες κοινότητες τέτοιου τύπου ίσως αποτελούν μεγαλύτερη απειλή από τον ίδιο τον «εχθρό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε το εξώφυλλο του περιοδικού
«Ξεκίνησαν τον πόλεμο πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την πρωτοβουλία Board of Peace»
Οι πύραυλοι Blue Sparrow και η τεχνολογία που δυσκολεύει την αναχαίτισή τους
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση
Οι ΗΠΑ βύθισαν πλοίο με drone, μπαράζ χτυπημάτων του Ιράν σε χώρες του Κόλπου
«Η σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια τους»
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιστροφή του τραμπισμού πιέζουν την Ευρώπη να ορίσει τη δική της στρατηγική και αξιακή κατεύθυνση.
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.