Κοσμος

«Νηφάλιες» διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ζητεί η Μέρκελ

«Δεν χρειάζεται βιασύνη για την έξοδό της από την Ε.Ε.».

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όλα αυτά λίγες ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της Ε.Ε. για άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε καλό κλίμα, που θα δείχνει επαγγελματισμό», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά μια συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματός της. «Η Βρετανία», πρόσθεσε, «θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε., ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση, προσθέτοντας: «Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα. Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της Ε.Ε.) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της Ε.Ε.».