Κοσμος

Η πιο μακριά νύχτα για τη Βρετανία (εικόνες, video)

Το πιο κρίσιμο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις κάλπες προσήλθαν οι Βρετανοί την Πέμπτη προκειμένου να απαντήσουν στο πιο κρίσιμο ερώτημα που έχει τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα: Παραμονή (Bremain) ή όχι (Brexit) στην ΕΕ.

Δικαίωμα ψήφου είχαν περί τα 46,5 εκατομμύρια πολιτών από τη Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Σημειώνεται πως πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Από νωρίς το πρωί της 23ης Ιουνίου, πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ηνωμένου Βασιλείου αγνοώντας την καταρρακτώδη βροχή, αλλά και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στο Λονδίνο και πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Αγγλίας, σχημάτιζαν μακριές ουρές στα εκλογικά κέντρα. Κάτι που σημαίνει πως η συμμετοχή είναι μεγάλη, γεγονός που ευνοεί, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές την παραμονή.

image

image

image

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική βιβλιοθήκη στο Μπέρστολ, στο Δυτικό Γιορκσάιρ, έξω από όπου η βουλευτής των Εργατικών και υπέρμαχος του Brimain δολοφονήθηκε από ακροδεξιό οπαδό του Brexit, Τζο Κοξ, λειτούργησε ως εκλογικό κέντρο, όπου στη μεσημβρινή διακοπή αποδόθηκε φόρος τιμής στη νεκρή βουλευτή. Και το δημαρχείο της πόλης Batley λειτούργησε ως εκλογικό κέντρο, ενώ τα σκαλιά του είχαν γεμίσει με λουλούδια και φωτογραφίες της Κοξ.

image

Την ίδια ώρα, οι οπαδοί του Brexit πόλωσαν το κλίμα διαδίδοντας μέσω διαδικτύου φόβους ότι μπορεί η ψήφος τους να αλλοιωθεί, επειδή στα εκλογικά κέντρα δίνονταν μολύβια και όχι στιλό για τη συμπλήρωση της αντίστοιχης επιλογής. Έτσι, κάλεσαν τους υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ να φέρουν δικά τους στιλό.

image

Η νύχτα θα είναι μεγάλη τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Όλη τη νύχτα, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Τα δύο μεγάλα κύματα αποτελεσμάτων αναμένονται Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο στις 6 ώρα Ελλάδος.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».

image

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στο εκλογικό κέντρο κρατώντας από το χέρι τη σύζυγό του

Πάντως, το δημοψήφισμα που θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της Βρετανίας αλλά και της ίδιας της ΕΕ, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την Ουάσιγκτον αλλά και όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Υφηλίου που αναμένουν τα αποτελέσματα με κομμένη την ανάσα. Άλλωστε, οι traders είναι αυτοί που πρώτοι θα κληθούν να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Barclays έχει προμηθευτεί εκατοντάδες sleeping bags για τους υπαλλήλους της που θα κάνουν ολονυκτία στα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο. Η JPMorgan πάλι φρόντισε να κλείσει δεκάδες δωμάτια σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στα γραφεία της στο Canary Wharf για τους υπαλλήλους της. Άλλες τράπεζες προσφέρουν στρώματα εκστρατείας, σούσι και πίτσα... Και όλοι έχουν φροντίσει να έχουν προμηθευτεί πολύ καφέ για ένα βράδυ, που οι παλιοί traders παραλληλίζουν με τη «μαύρη Τετάρτη» του1992, όταν η Βρετανία υπό το «σφυροκόπημα» της αγοράς αναγκάστηκε να αποσύρει τη στερλίνα από τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών».

Πάντως, υπό την απειλή της νίκης του Brexit, δεν ήταν λίγοι οι Βρετανοί που έσπευσαν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος μετατρέποντας τις λίρες τους σε δολάρια και ευρώ, φοβούμενοι πως η στερλίνα σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσει την αξία της.

Εν τω μεταξύ, οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της Πέμπτης, μία τηλεφωνική και μία διαδικτυακή, δίνουν προβάδισμα στο Bremain. Μετά τη δημοσιοποίησή τους, η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας σημείωσε μεγάλη αύξηση ανήμερα του δημοψηφίσματος έναντι του δολαρίου, ενώ αυξήθηκε επίσης σημαντικά έναντι του ευρώ, καθώς οι χρηματιστές στοιχηματίζουν σε νίκη των υποστηρικτών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ την ώρα που οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες.

Πάντως, αναλυτές στο Bloomberg εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η επόμενη μέρα θα σηματοδοτήσει μια κρίσιμη εποχή για τη στερλίνα, καθώς είτε θα βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών ή θα αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα φέτος.

Τέλος, σημειώνεται ότι ανήμερα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη άνοδο, καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit. Ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 76,91 μονάδων ή 1,23% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έκλεισε στις 6.338,1 μονάδες.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο του Guardian με τα «μυστικά» του βρετανικού δημοψηφίσματος

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τι θα συμβεί αν κερδίσει το «Brexit»