Κοσμος

Μία χώρα με δικό της τηλεφωνικό αριθμό

Καλώντας ένα συγκεκριμένο αριθμό, μπορείς για λίγες ακόμα μέρες να μιλήσεις με έναν τυχαίο Σουηδό για ό,τι γουστάρεις

Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Σουηδικός Οργανισμός Τουρισμού έψαχνε κάτι πρωτότυπο για να διαφημίσει την χώρα στο εξωτερικό. Είχαν βαρεθεί φαίνεται τα κλασικά με τις αφίσες, τα βίντεο και τα πληρωμένα άρθρα. Ήθελαν κάτι πιο ζωντανό, κάτι πιο προσωπικό και πιο άμεσο, κάτι πιο διαδραστικό. Σε κάποια συνάντηση στην αίθουσα συσκέψεων, κάποιος έριξε την πιο τρελή πρόταση. «Μην γελάσετε, μου ήρθε μία ιδέα: Να φτιάξουμε έναν τηλεφωνικό αριθμό και ο κάθε άνθρωπος από κάθε χώρα του πλανήτη να μπορεί να καλεί και να συνδέεται τυχαία με ένα συμπολίτη μας. Θα μπορεί να τον ρωτάει ό,τι θέλει για τη Σουηδία και θα μαθαίνει ό,τι χρειάζεται από πρώτο χέρι». Και επειδή οι Σουηδοί είναι Σουηδοί, κανείς δεν γέλασε. Όλοι τσίμπησαν. Και είπαν να το ξεκινήσουν έστω δοκιμαστικά. Σαν πείραμα περισσότερο. Και έφτιαξαν αυτό το σποτάκι:

Από τις αρχές Απριλίου λοιπόν και για λίγες ακόμα μέρες, συγκεκριμένα μέχρι τις 24 Ιουνίου λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή με τον αριθμό (011) 46771793336. Μέσα σε λίγες βδομάδες περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι από το εξωτερικό είχαν καλέσει τον αριθμό. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής απαντούσαν και απαντούν εθελοντές Σουηδοί με βασική προϋπόθεση να μιλούν αγγλικά. Άλλωστε τα στατιστικά δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κλήσεων προέρχονται από τις ΗΠΑ. Τα ίδια στατιστικά δείχνουν ότι πράγματι οι περισσότεροι ζητούν ταξιδιωτικά tips για τη χώρα, αλλά κάποιοι άλλοι θέλουν να συζητήσουν για πολιτική ή γενικά για ό,τι τους έρθει.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Τουρισμού στη συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε η τηλεφωνική αυτή γραμμή επέμεναν ότι το πιο εντυπωσιακό είναι αυτή η άμεση ζωντανή επαφή δύο άγνωστων ανθρώπων στο τηλέφωνο, κάτι τόσο απλό που όμως δεν συμβαίνει εύκολα. Εξήγησαν επίσης ότι η πολιτική τους είναι να μη φιλτράρονται οι απαντήσεις των εθελοντών, να μην υπάρχουν νόρμες, ούτε συγκεκριμένες συνταγές. Το αυθεντικό και αυθόρμητο στοιχείο ήταν αυτό που ήθελαν εξαρχής να βγάλουν στην επιφάνεια.

Άλλωστε εξαρχής η λογική ήταν ότι δεν υπάρχει έλεγχος και λογοκρισία. Αυτός ο συμβολισμός δεν είναι τυχαίος αφού φέτος κλείνουν 250 χρόνια από το 1766, τη χρονιά δηλαδή που η Σουηδία απαγόρευσε πρώτη τη λογοκρισία με συνταγματική ρύθμιση μάλιστα. Αρχικά στόχος του Οργανισμού Τουρισμού ήταν να συγκεντρωθούν 2.500 εθελοντές – κάτι σαν τηλεφωνικοί πρεσβευτές της Σουηδίας. Τελικά βρέθηκαν 30.000 συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της χώρας. Δείτε το βίντεο που ο ίδιος απαντάει σε μία σειρά από τηλεφωνήματα:

image

Να σημειώσουμε εδώ ότι η κλήση χρεώνεται σαν οποιαδήποτε διεθνή κλήση, χωρίς ύποπτα μικρά γράμματα και κρυφές χρεώσεις. Από τις 3 Απριλίου, που μπήκε σε λειτουργία η γραμμή, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 174.941 κλήσεις και συνολικά οι τηλεφωνικές συνομιλίες αγνώστων με Σουηδούς έχουν διάρκεια 350 ημερών, 19 ωρών και 48 λεπτών.

image


Info: theswedishnumber.com