Κοσμος

Αίμα, καταστροφές και συλλήψεις στα Σκόπια

Συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125990-282933.jpg

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας.

Λεπτομερέστερα, το πλήθος, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του προέδρου της χώρας ν΄ απαλλάξει πολιτικούς και συνεργάτες του που εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, διαδήλωσε στο κέντρο των Σκοπίων καταστρέφοντας ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ έσπασαν και παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία προσήγαγε 12 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν πλήθος πολίτες, λίγοι αστυνομικοί και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του κ. Ιβάνοφ, το σχηματισμό νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου και στις οποίες η αντιπολίτευση δήλωσε αποχή. Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ταυτόχρονα γινόταν και αντιδιαδήλωση υποστηρικτών της κυβέρνησης και του προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές Τρίτη ο κ. Ιβάνοφ, διάδοχος του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δίνει αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα που προκύπτουν από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι η αντιπολίτευση του κ. Ζόραν Ζάεβ. Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση αυτή για να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια. Υπήρξαν όμως εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση του κ. Ζάεβ, το κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι (το μεγαλύτερο της αλβανικής μειονότητας, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) , την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Το υπό συγκάλυψη σκάνδαλο συνίσταται στο ότι το κυβερνών κόμμα (με αρχηγό, τότε, τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι) κατηγορείται για νοθεία στις εκλογές, παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών της χώρας, εκτεταμένη διαφθορά, έλεγχο της δικαιοσύνης και παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.