Κοσμος

Πορτραίτα χαμένων οικογενειών

Ο ξεριζωμός των Σύριων μέσα από πραγματικές ιστορίες

Αλκιβιάδης Σιαράβας
Αλκιβιάδης Σιαράβας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121029-271027.jpg

Πόλεμος, βία, αίμα. Πρόσφυγες οι οποίοι αναγκάζονται από τον πόλεμο να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα προς πάσα κατεύθυνση για να διασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στο «ταξίδι» αυτό αναγκάζονται όχι μόνο να εγκαταλείψουν με τραγικό τρόπο το σπίτι τους, την περιουσία τους, αλλά και να χάσουν στη διαδρομή αυτή και την οικογένεια τους.

Το οικογενειακό πορτραίτο, αυτήν την αγαπημένη κλασσική εικόνα αξιοποίησε δημιουργικά ο βετεράνος φωτογράφος Dario Mitidieri για να προσκαλέσει το βρετανικό κοινό να συνδράμει σε φιλανθρωπική προσφορά. Με βαρύ βιογραφικό και τον τίτλο του «Φωτογράφος της Χρονιάς» στα British Press Award 2009, ο Dario πήρε τα πλάνα από τα στρατόπεδα προσφύγων στην κοιλάδα Μπεκάα του Λίβανου και ξεδίπλωσε με την τέχνη της φωτογραφίας μια σκληρή πραγματικότητα. Κάθε πορτραίτο έχει εμφανή κενά τα οποία συμβολίζουν τα μέλη της οικογένειας που έχουν χαθεί, ως αποτέλεσμα της εμπόλεμης κατάστασης στη γείτονα Συρία. Κάποιοι πέθαναν, εκτελέστηκαν, κάποιοι εγκλωβίστηκαν στη Συρία και κάποιοι χάθηκαν μέσα στη βιασύνη του κατατρεγμού.

image

image

Με αφήγηση υπερ-ρεαλιστική τα πορτραίτα φανερώνουν μια πραγματική οικογενειακή ιστορία, με φόντο την εξαθλίωση της προσφυγιάς. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουμε τον Ali ο οποίος άφησε πίσω του τη μητέρα του, τον πατέρα του, τον αδερφό και τις δύο αδερφές του. Τώρα ζει στο στρατόπεδο προσφύγων με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο Ali διένυσε μια δεκαετία για να φτιάξει το σπιτικό των ονείρων του μέχρι που αυτό καταστράφηκε πριν από δυο χρόνια από έναν πύραυλο. Έτσι, εγκατέλειψε τη Συρία με την έγκυο σύζυγο του και τις δύο κόρες τους, έχοντας μαζί τους λίγα ρούχα και κάποια βασικά έγγραφα. Οι γονείς και τα αδέρφια του ζουν ακόμη στη Συρία. Μιλάνε μέσω WhatsApp, αλλά πάντα κωδικοποιημένα υπό τη σκιά του φόβου, ώστε να μην γίνεται κατανοητή η συνομιλία τους και εντοπιστούν. Το οικογενειακό πορτραίτο του Ali είναι μοναχικό, σκοτεινό και σκληρό.

Παραστάσεις γεμάτες ισχυρές δονήσεις, οι οποίες αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας «Lost Families Portraits» από τη διαφημιστική εταιρεία M&C Saatchi του Λονδίνου για λογαριασμό της δραστήριας φιλανθρωπικής-εκκλησιαστικής οργάνωσης «Catholic Aid Agency for England and Wales». Είναι αξιέπαινο πως το εύρημα των πορτραίτων αυτών εξιστορεί την οδύνη του Σύριου λαού. Παρότι ο εμφύλιος Συριακός πόλεμος ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2011, τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν ευαισθητοποιηθεί. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την εκτίμηση ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο μέχρι και τις 17 Αυγούστου 2015, ανέρχονται σε 250.000. Ευχόμαστε σύντομα σε πολιτική σταθερότητα της χώρας και οι οικογένειες να σμίξουν ξανά.

image

image

image

image

image

image

image

image

Περισσότερα για την πρωτοβουλία, τα πρόσωπα και την καμπάνια «Lost Families Portraits» μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Δείτε το έργο του περίφημου φωτογράφου Dario Mitidieri εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ