- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Παρακολουθούσαν οι ΗΠΑ τις μυστικές συνομιλίες Μέρκελ για Ελλάδα
WikiLeaks: Και το γραφείο του Σόιμπλε
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας τωνΗΠΑ (NSA) για την κρίση στην Ευρωζώνη και τις αποφάσεις που αφορούσαν την Ελλάδα φανερώνουν διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσίευσε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα της η πλατφόρμα Wikileaks.
Οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου, με τον επικεφαλής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ να καλεί τον Αμερικανό πρέσβη Τζον Έμερσον «για συνομιλία».
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες της καγκελαρίου της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο , του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε απόρρητο έγγραφο που αφορά συνομιλία από τον Οκτώβριο του 2011, φαίνεται ότι η κ. Μέρκελ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο ούτε έπειτα από μια νέα διαγραφή και δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ένα επιπλέον «κούρεμα» ή μια «ένωση εμβασμάτων» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η καλύτερη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την περίληψη των εγγράφων, όπως δημοσιεύεται από την Süddeutsche Zeitung, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε την λύση του κουρέματος, παρά τις προσπάθειες της κ. Μέρκελ να τον «χαλιναγωγήσει».
«Ο φόβος της Άγκελα Μέρκελ ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα προβλήματά της ακόμη και με ένα επιπλέον κούρεμα, καθώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της», αναφέρει το έγγραφο, ενώ, όπως επισημαίνεται, «ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν υπέρ μιας πιο ‘ήπιας προσέγγισης' σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν ‘σθεναρά αντίθετος' και η Κριστίν Λαγκάρντ ‘αναποφάσιστη'».
Στην υποκλαπείσα συνομιλία, η οποία κατά πάσα πιθανότατα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της κ. Μέρκελ στο Βιετνάμ το 2011, η καγκελάριος συζητεί με συνεργάτη της και εκφράζει την βούληση να χρηματοδοτηθεί το κόστος της κρίσης μέσω ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (FTT) από το επόμενο έτος. «Υπ' αυτή την έννοια οι Γερμανοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να εφαρμοστεί ο FTT», αναφέρει η περίληψη των Wikileaks.
Στα ίδια έγγραφα, τα οποία μάλιστα αφορούν υποκλοπές των βρετανικών υπηρεσιών (GCHQ), οι οποίες διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ, γίνεται ακόμη αναφορά σε έκθεση που είχε ετοιμάσει ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, από την οποία προκύπτει ότι η Γερμανία δεν ήταν σύμφωνη με την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF, ενώ θα συναινούσε σε ειδικό ταμείο του ΔΝΤ στο οποίο θα συνέβαλαν οι χώρες BRICS προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια διάσωσης.
Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ αναφέρει σχετικά ότι η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να μην είχαν προχωρήσει με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS, εάν η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ - οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Ο κ. Μάιερ-Λάντρουτ θεωρούσε δε ότι στο θέμα της ελληνικής κρίσης θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα και ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί μια μόνιμη ομάδα εργασίας στην Αθήνα προκειμένου να διαχειρίζεται την υπόθεση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η NSA παρακολουθούσε πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ήδη από την δεκαετία του '90. Η εφημερίδα μάλιστα επισημαίνει ότι όταν κάλεσε τον αριθμό ο οποίος έφερε την κωδική ονομασία «GE INT FINANCE MIN LAFONT» που αναφερόταν, πιθανότατα στον υπουργό Οικονομικών Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος παραιτήθηκε το 2009, συνδέθηκε με τον προσωπικό γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Άλλα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα αποδεικνύουν εκτεταμένη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδέσεων σε υπουργεία που είχαν σχέση με την οικονομία και την γεωργία, αλλά και στελέχους της ΕΚΤ, από το γραφείο εποπτείας των κρατών-μελών της Τράπεζας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
«Πρόκειται για μια απίστευτη ταπείνωση», δήλωσε ο αντίπαλός του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.