Κοσμος

Reuters: Στήριξη EKT στις ελληνικές τράπεζες μέχρι 5 Ιουλίου

6 δισ. ζητήσε η Ελλάδα την Κυριακή και αρνήθηκε ο Ντράγκι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με αποκλειστικότητα του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέχρι την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με αξιωματούχο, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ΕLA) και τονίζει ότι «Οι ελληνικές τράπεζες δύνανται να χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη ρευστότητα της ΕΚΤ έως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ελληνικές τραπεζικές αρχές, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ζήτησαν την αύξηση του ELA κατά 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι μαζικές εκροές καταθέσεων. Ωστόσο, το αίτημα της Ελλάδας απορρίφθηκε από την ΕΚΤ, η οποία διατήρησε τον ELA στα 89 δισ. ευρώ.

«Δεν έχει νόημα να σταματήσουμε τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι τελευταίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την ΕΚΤ», και προσθέτει «Εάν παραμείνει αμετάβλητο για δύο ή τρεις εβδομάδες, δεν επιφέρει καμία διαφορά».