COVID 19

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως λόγω Covid τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Με την κατάλληλη πρόληψη πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΟΥ: Σχεδόν10.000 άνθρωποι πέθαναν τον Δεκέμβριο λόγω Covid
ΠΟΥ: Σχεδόν10.000 άνθρωποι πέθαναν τον Δεκέμβριο λόγω Covid © Gabriella Clare Marino/ Unsplash

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: 10.000 άνθρωποι πέθαναν τον Δεκέμβριο - Με την κατάλληλη πρόληψη πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί 

Σχεδόν 10.000 θάνατοι λόγω Covid, καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

Ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους δήλωσε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τον τελευταίο μήνα αυξήθηκαν κατά 42% σε σχεδόν 50 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ υπήρξε επίσης αύξηση 62% στις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cycqamfc68i1)

Πολύ λιγότεροι θάνατοι λόγω κορωνοϊού με την κατάλληλη πρόληψη

«Αν και 10.000 θάνατοι ανά μήνα είναι πολύ λιγότεροι από την κορύφωση της πανδημίας, αυτό το επίπεδο θανάτων, πολλοί εκ των οποίων μπορούσαν να αποφευχθούν με την απαραίτητη πρόληψη, είναι απαράδεκτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι τα κρούσματα αυξάνονται και σε άλλες χώρες που δεν έστειλαν αναφορές. Προέτρεψε επίσης τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την επιτήρηση και να παρέχουν συνεχή πρόσβαση σε θεραπεία και εμβόλια.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι επί του παρόντος το πιο κοινό στέλεχος του κορωνοϊού είναι η παραλλαγή της Omicron, JN.1 και τα εμβόλια θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό.

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα η παραλλαγή JN1 - Έξαρση κρουσμάτων covid, γρίπης και RSV Αύξηση  των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 45% και 60 θάνατοι
© Unsplash / JC Gellidon

«Συνεχίζουμε να καλούμε τα άτομα να εμβολιαστούν, να κάνουν τεστ, να φορούν μάσκες όπου χρειάζεται και να διασφαλίζουν ότι οι πολυσύχναστοι εσωτερικοί χώροι αερίζονται καλά», είπε.

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για αυξανόμενες νοσηλείες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ποσοστά των θανάτων έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων σε μερικές περιφέρειες, όμως βρίσκονται πολύ κάτω απ' ό,τι κατά την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Μόνο 19,4% των ενήλικων Αμερικανών έχουν κάνει αυτή την περίοδο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τη σύσταση να κάνουν όλοι οι ενήλικες το επικαιροποιημένο εμβόλιο που εμποδίζει τη σοβαρή νόσηση. «Δεν πιστεύουμε πως έχουν κάνει αρκετοί άνθρωποι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid», λέει σε συνέντευξή της η διευθύντρια των CDC Μάντι Κοέν. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πως η Covid εξακολουθεί να είναι μια πιο σοβαρή ασθένεια από τη γρίπη».

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Πέρασμα σε μία πιο ήπια φάση εποχικής αύξησης της δραστηριότητας
© EPA/Eloy Alonso

Η γρίπη αντιπροσώπευε το 5,2% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 3% για την Covid την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Εντούτοις η Covid ευθυνόταν για 10,5 στις 100.000 νοσηλείες την περίοδο αυτή, σε σύγκριση με 6,1 ανά 100.000 νοσηλείες για τη γρίπη. Τα περισσότερα από τα επικαιροποιημένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρασκευάζονται από την Pfizer με την εταίρο της, τη γερμανική BioNTech, ή από τη Moderna.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει στην Ευρώπη για κρούσματα και εμβόλια

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Συνολικά το 24% ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος τεστ βρέθηκε θετικό την τελευταία εβδομάδα του 2023, καταγράφοντας αύξηση από το 19% που ήταν δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα.

Τα ποσοστά είναι παρόμοια με προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης, λέει ο ειδικός του ECDC για τους ιούς του αναπνευστικού Εντοάρντο Κολζάνι. Όμως «τώρα έχουμε την Covid-19 ως νέο, ανεπιθύμητο επισκέπτη», προσθέτει. Το ECDC δεν έχει ποσοστά εμβολιασμού για την ευρωπαϊκή ήπειρο τόσο για τη γρίπη όσο και για την Covid, όμως ο Κολζάνι δήλωσε πως προηγούμενα δεδομένα έδειξαν ότι τα επίπεδα του εμβολιασμού κατά της Covid είναι πολύ κάτω απ' αυτά που απαιτούνται σε μια πανδημία.

Στην Ευρώπη, τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνιστώνται μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή. Μεταξύ των ομάδων αυτών, ο ΠΟΥ λέει πως η εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να είναι 100%. Τα ποσοστά του κορωνοϊού αυξάνονται επίσης στο νότιο ημισφαίριο στη διάρκεια του καλοκαιριού, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, επειδή δεν πρόκειται ακόμη για έναν εποχικό ιό. Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκαν διεθνώς 850.000 νέα κρούσματα της Covid και 118.000 νέες νοσηλείες - αύξηση από το Νοέμβριο κατά 52% και 23% αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανόν υψηλότεροι.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν και μερικά δίκτυα νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, ακόμη κι αν δεν εμποδίζουν τη μόλυνση, λένε εμπειρογνώμονες.

Η νέα έρευνα για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού

Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Νοσοκομείο Ντάντεριντ στη Σουηδία έδειξε ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει την παραλαγή XBB.1.5 του κορωνοϊού, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας για Covid κατά 76,1% σε πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από τις πιο πρόσφατες παραλλαγές, με βάση τα μητρώα δημόσιας υγείας για τους ενηλίκους άνω των 65 ετών.

Τα φετινά εμβόλια γρίπης, τα οποία παράγονται από διάφορες φαρμακοβιομηχανίες, εκτιμάται ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 52%. Όμως η «κόπωση με τον εμβολιασμό κατά της Covid» αποτελεί εμπόδιο στην εκστρατεία εμβολιασμού, δήλωσε ο Κολζάνι.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, 8,6% του πληθυσμού που καλείται να εμβολιαστεί, έχει κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση κατά της Covid μετά την αρχική σειρά των εμβολιασμών, έδειξαν στις 7 Ιανουαρίου τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία για τη γρίπη δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως σε μελέτη της Federfarma, της ένωσης των ιταλικών φαρμακείων, αναφέρεται πως 15% των Ιταλών εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης το περασμένο φθινόπωρο, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 20% κατά την προηγούμενη περίοδο εποχικής γρίπης.

Διαβάστε περισσότερα ---> Κορωνοϊός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ