COVID 19

Ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι το μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eμβολιασμός
Εμβολιασμός © EPA

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για το νέο εμβόλιο covid

Aνοίγει σήμερα το απόγευμα (16/10) η πλατφόρμα για εμβολιασμούς με το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5 για τον κορωνοϊό.

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για το νέο εμβόλιο και τη διαδικασία εμβολιασμού από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως αναφέρθηκε, στόχος του εμβολιασμού είναι η μακροχρόνια προστασία από τη νόσο και από τον θάνατο, ειδικά στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους.

Ποιους αφορά

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει ακόμη λόγω της φθίνουσας ανοσίας και της εξέλιξη του ιού με συνεχείς παραλλαγές. Ο αρχικός ιός δεν ανιχνεύεται πλέον. Ως προς τα νέα δεδομένα έχει δημιουργηθεί ένα μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Αξιολογήθηκαν τα δεδομένα του και εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία και από παλιές, αλλά και νέες έρευνες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το νέο εμβόλιο XBB.1.5 δημιουργεί σημαντική προστασία από τον ιό και τις υποπαραλλαγές του. Δεν συστήνεται μαζικός εμβολιασμός, αλλά σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παχύσαρκοι, διαβητικοί, κλπ) και σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν».

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει η εμπειρία από τις προηγούμενες φάσεις εμβολιασμών με αποστολή SMS, με την εφαρμογή κατ’ οίκον εμβολιασμού, αλλά και με το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Υγείας. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή της επιλογής αυτής στην Ευρώπη, σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα φέρει μείωση 30% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σημαντική ελάφρυνση στα συστήματα Υγείας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν ξεκινάει μαζικός εμβολιασμός, δεν υπάρχει «κόφτης» και κάθε πολίτης που το επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί. Το σύστημα είναι ανοιχτό για όλους.

Επάρκεια εμβολίων

Παράλληλα, τόνισε τον κίνδυνο της «εξοικείωσης», δηλαδή το να έχουν περάσει κάποιοι τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα και έτσι να πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί και μία επόμενη νόσηση, αντίληψη που δεν είναι σωστή, καθώς κάθε φορά η νόσηση συσσωρεύει προβλήματα στη συνολική κατάσταση της υγείας.

«Ο αριθμός των εμβολίων που έχει παραλάβει αυτή τη στιγμή η χώρα από το κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα είναι 1,6 εκατομμύρια - και αν χρειαστούμε παραπάνω, θα τα έχουμε, δεν υπάρχει θέμα επάρκειας στα εμβόλια», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Tα εμβόλια θα γίνονται στα 352 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και από τα φαρμακεία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw9ud7xaqpj5)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ