COVID 19

Κορωνοϊός: Των έλεγχο των λυμάτων των ταξιδιωτών από την Κίνα εξετάζουν ΗΠΑ και Ε.Ε

Για ενδεχόμενες νέες παραλλαγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Των έλεγχο των λυμάτων των ταξιδιωτών από την Κίνα εξετάζουν ΗΠΑ και Ε.Ε
Συναγερμός στα αεροδρόμια λόγω covid-19 © EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Κορωνοϊός: Των έλεγχο των λυμάτων των ταξιδιωτών από την Κίνα εξετάζουν ΗΠΑ και Ε.Ε

Aρκετές χώρες έχουν αιφνιδιαστεί από την πορεία της covid-19 στην Κίνα λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα και έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το Πεκίνο σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους.

Πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανές μεταλλάξεις του ιού καθώς και για τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η κινέζικη κυβέρνηση.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξετάζει το ενδεχόμενο δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων από διεθνή αεροσκάφη για την παρακολούθηση τυχόν αναδυόμενων νέων παραλλαγών, δήλωσε η υπηρεσία στο Reuters.

Πάντως το μέτρο της εξέτασης των ταξιδιωτών που φτάνουν από Κίνα φαίνεται πως δεν θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητο.

Τα τεστ στους επιβάτες, ανέφερε το ECDC την Πέμπτη, δεν θα είχαν νόημα δεδομένου ότι τα στελέχη του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα υπάρχουν ήδη και στην Ευρώπη.

Επιστολή Κυριακίδου στους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε σήμερα τους υπουργούς Υγείας των κρατών-μελών να προετοιμαστούν προκειμένου να προετοιμαστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο Ε.Ε. αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην Ε.Ε., καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ