COVID 19

Θεραπεύτηκε ο ασθενής με τον πιο μακροχρόνιο long Covid - Είχε κορωνοϊό για 411 ημέρες

Ο 59χρονος Βρετανός είχε προσβληθεί από μια πρώιμη παραλλαγή του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59χρονος Βρετανός που διαγνώστηκε για πρώτη φορά με κορωνοϊό στις 20 Δεκεμβρίου 2020, θεραπεύτηκε - Θεωρείται ο ασθενής με τη μεγαλύτερης διάρκειας λοίμωξη.
Θεραπεύτηκε μετά από 411 ημέρες 59χρονος Βρετανός που θεωρείται ο ασθενής με τη μεγαλύτερης διάρκειας λοίμωξη από τον κορωνοϊό © Eurokinissi/Κώστας Τζούμας

59χρονος Βρετανός που διαγνώστηκε για πρώτη φορά με κορωνοϊό στις 20 Δεκεμβρίου 2020, θεραπεύτηκε - Θεωρείται ο ασθενής με τη μεγαλύτερης διάρκειας λοίμωξη.

Ένας Βρετανός που είχε COVID-19 για 411 ημέρες πιστεύεται ότι είχε τον ιό για διάστημα μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο και τελικά επέζησε.

Ο ασθενής, ο οποίος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από μεταμόσχευση νεφρού, βρέθηκε θετικός για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020.

Παρά την απώλεια των συμπτωμάτων, συνέχισε να είναι θετικός μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Οι γιατροί στα Νοσοκομεία Guy's και St Thomas' στο Λονδίνο λένε ότι δεν γνωρίζουν καμία άλλη τεκμηριωμένη περίπτωση θεραπείας ατόμου μετά από τόσο μακρά μόλυνση.

Χρησιμοποίησαν γενετική ανάλυση για να προσδιορίσουν ότι ο ανώνυμος 59χρονος είχε ακόμα μια πρώιμη παραλλαγή του αρχικού στελέχους της Γουχάν – εκείνης που είχε από καιρό ξεπεραστεί από τις μεταλλάξεις Άλφα, Δέλτα και Όμικρον στη γενική κυκλοφορία.

Μόνο όταν εντοπίστηκε η παραλλαγή μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν με το Regeneron, το ίδιο κοκτέιλ φαρμάκων που βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Η ίδια ομάδα νοσήλευσε επίσης έναν ασθενή με υποκείμενη πάθηση, ο οποίος πέθανε αφού βρέθηκε θετικός για 505 ημέρες.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο γενετικός έλεγχος έδειξε ότι οι ασθενείς δεν είχαν επαναμολυνθεί.

Οι περιπτώσεις επίμονης λοίμωξης διαφέρουν από τον long COVID, όπου ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα για μήνες ή περισσότερο, αλλά δεν είναι θετικός.

Η ομάδα που θεραπεύει τα κρούσματα ζήτησε περισσότερη έρευνα σχετικά με τις θεραπείες αντισωμάτων για επίμονες περιπτώσεις COVID, ενώ ταυτόχρονα γίνεται καμπάνια για να διατεθεί ένα νέο φάρμακο - το Evusheld - στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Ο δρ. Λιούκ Μπλάγκτον Σνελ δήλωσε: «Ορισμένες νέες παραλλαγές του ιού είναι ανθεκτικές σε όλες τις θεραπείες αντισωμάτων που είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

»Μερικοί άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και να μολυνθούν επίμονα. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε τον καλύτερο τρόπο προστασίας και θεραπείας τους».

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύονται στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

(Με πληροφορίες του Sky News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ