COVID 19

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος» στην Ελλάδα

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης στο Σύνταγμα
© EUROKINISSI/ ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Εντοπίστηκε στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Κένταυρος» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος» του κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου, εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος».

Πίνακας του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα των μεταλλάξεων στην Ελλάδα
© eody.gov.gr
Πίνακας του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα των μεταλλάξεων στην Ελλάδα
© eody.gov.gr

Κρούσματα της μετάλλαξης «Κένταυρος» έχουν εντοπιστεί σε Ινδία, Χιλή, Αγγλία, Σιγκαπούρη, Ισπανία και Γερμανία.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση για την πιθανή πορεία του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τη σημασία της μετάλλαξης «Κένταυρος», ο ΕΟΔΥ σημείωνε πως η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

«Παρότι η υποπαραλλαγή "Κένταυρος" ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη», ανέφερε στην ανακοίνωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ