Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αθλέτικ Μπιλμπάο: Εδώ παίζουν μόνο Βάσκοι (;)
Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η φιλοσοφία της ομάδας να χρησιμοποιεί παίκτες που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στη Χώρα τον Βάσκων παραμένει ζωντανή
Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες ολόκληρου του κόσμου με 125 χρόνια πλούσιας ιστορίας. Είναι δύσκολο για μία ομάδα από την Ιβηρική Χερσόνησο, που δεν έχει το όνομα Ρεάλ Μαδρίτης ή Μπαρτσελόνα, να ακολουθήσει τα βήματα των δύο «μεγάλων» του ισπανικού ποδοσφαίρου, η Αθλέτικ όμως βρίσκεται πίσω τους σε τίτλους όντας τρίτη σε επιτυχίες. Παράλληλα έχει βγάλει από τα «σπλάχνα» των ακαδημιών της ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως οι Κέπα, Λαπόρτ και Νίκο Γουίλιαμς, ενώ διαθέτει ακόμα και μία από τις πιο πιστές και ένθερμες οπαδικές βάσεις στην Ισπανία.
Το Σάββατο 6 Απριλίου η Αθλέτικ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Μαγιόρκα στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας και έχει ως στόχο να προσθέσει ακόμα έναν τίτλο στη συλλογή της. Ανεξάρτητα από το αν θα τα καταφέρει, πάντα πετυχαίνει να μαζεύει πάνω της το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου. Σε ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο που οι χορηγιές και τα λαμπερά αστέρια είναι το παν για κάθε ομάδα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο μένει πιστή στις αξίες της. Η φιλοσοφία που συνδέει άρρηκτα το κλαμπ με την περιοχή και την κουλτούρα της Χώρας των Βάσκων θέλει την ομάδα να χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει αποκλειστικά στη Βασκονία μια περιοχή στα βόρεια της Ισπανίας κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία με πληθυσμό 3 εκατομμύρια κατοίκους.
Το παράξενο είναι πως ενώ το ποδόσφαιρο αλλάζει διαρκώς, οι σπόνσορες μπαίνουν όλο και περισσότερο μέσα στο παιχνίδι, το φίλαθλο κοινό αυξάνεται και ομολογουμένως μιλάμε για μία νέα εποχή στον αθλητισμό γενικότερα η Αθλέτικ Μπιλμπάο επιμένει να είναι συνδεδεμένη με τις ρίζες της. Η παράδοση και η συνέχιση της βάσκικης ταυτότητας μέσα στην ομάδα για κάποιους είναι πιο σημαντική από κάθε διάκριση ή τρόπαιο.
Η φιλοσοφία της Αθλέτικ Μπιλμπάο στα πρώτα χρόνια της ομάδας
Μπορεί να φανεί παράξενο αλλά η παράδοση αυτή δεν ίσχυε τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της ομάδας. Η Αθλέτικ ιδρύθηκε από νεαρούς Βάσκους και Βρετανούς εργάτες, οι οποίοι έφεραν το «όμορφο παιχνίδι» στην περιοχή του Μπιλμπάο. Έτος ίδρυσης αποτελεί επίσημα το 1898. Ως εκ τούτου πολλοί μη Βάσκοι έπαιξαν με τα χρώματα της ομάδας στα πρώτα της βήματα.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς έγινε η στροφή στις βάσκικες ρίζες. Η πρώτη θέλει την πολιτική αυτή να ξεκινάει το 1911. Ένα Κύπελλο Ισπανίας αφαιρέθηκε από την Αθλέτικ, καθώς έχασε τον τίτλο εξαιτίας της παράτυπης χρήσης της δύο ξένων ποδοσφαιριστών στις αναμετρήσεις της. Μπορεί αργότερα η ισπανική Ομοσπονδία να επέστρεψε τον τίτλο στην ομάδα, όμως η διοίκησή της ήθελε να δείξει πως «Μπορούμε και μόνοι μας».
Ιστορικοί της ομάδας όμως αναφέρουν ότι η πολιτική χρήσης μόνο Βάσκων ποδοσφαιριστών δεν είναι προιόν μιας συγκεκριμένης συγκυρίας αλλά συνέβη μέσα στη δεκαετία του 1910΄s . Ο Α ΄Παγκόσμιος Πόλεμος έκανε πολλούς Άγγλους να καταφύγουν στην πατρίδα τους και να πολεμήσουν. Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βασκονία το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να γίνεται ήδη πολύ δημοφιλές και έκανε αχρείαστη τη συμμετοχή ξένων παικτών στις ομάδες. Ο τελευταίος μη Βάσκος παίκτης της Αθλέτικ ήταν ο Βρετανός Άντριου Βάιχ, ο οποίος συμμετείχε σε ένα φιλικό της ομάδας τον Απρίλιο του 1911.
Αθλέτικ Μπιλμπάο: Εδώ παίζουν μόνο Βάσκοι
Το καταστατικό του συλλόγου είναι σαφές. Στην Αθλέτικ Μπιλμπάο παίζουν μόνο παίκτες που κατάγονται ή έχουν μεγαλώσει στη Χώρα των Βάσκων. Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές του Βισκαϊκού κόλπου Χιπουσκόα, Αλάβα, Ναβάρρα στην Ισπανία. Βάσκοι θεωρούνται από την άλλοι και όσοι κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Ναβάρρας, η οποία χωρίζεται από τα σύνορα με τη Γαλλία.
Η φιλοσοφία της Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν πιο αυστηρή στο παρελθόν αλλά μετά το 1970 είναι ανοιχτή σε περισσότερες ερμηνείες. Στην αρχή διαθέσιμοι παίκτες για την ομάδα ήταν μόνοι όσοι έχουν γεννηθεί στην περιοχή, όμως με τον καιρό στη δεξαμενή παικτών προστέθηκαν και όσοι έχουν μεγαλώσει στη Βασκονία. Τρανό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι ο νυν προπονητής της ομάδας Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος γεννήθηκε στην Εξτρεμαδούρα όμως μετακόμισε στη χώρα των Βάσκων με την οικογένειά του όταν ήταν ακόμα μωρό. Έπαιξε έξι σεζόν για την Αθλέτικ και τώρα θεωρείται ένας από τους θρύλους του συλλόγου.
Η Αθλέτικ μέχρι στιγμής κρατάει τη φιλοσοφία η οποία θέλει τους αθλητές της να συνδέονται με τον τόπο, την ίδια ώρα που άλλοι σύλλογοι με την πάροδο των χρόνων διαφοροποίησαν τελείως την πολιτική τους στις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. Η γειτονική Ρεάλ Σοσιεδάδ από την πόλη του Σαν Σεμπαστιάν είχε την ίδια φιλοσοφία εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων μέχρι το 1989, όταν και υπέγραψαν τον Ιρλανδό Τζον Όλριντζ από τη Λίβερπουλ. Από τότε οι μεταγραφές ξένων παικτών συνεχίστηκαν, όμως ο πρώτος Ισπανός παίκτης μη Βάσκος της Σοσιεδάδ ήταν ο Σέρχιο Μπόρις και ήρθε στην ομάδα το 2002.
Η άποψη των οπαδών της Αθλέτικ
Η βάση κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας και ένα από τα πράγματα, που την κάνουν μεγάλη, είναι οι φίλαθλοι και οι οπαδοί της. Θα ήταν παράλογο εκείνοι να μην έχουν λόγο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την ομάδα που αγαπούν. Τις προηγούμενες δεκαετίες η παράδοση υποστηρίζοταν από την πλειοψηφία των οπαδών της Αθλέτικ, όμως όσο τα χρόνια περνάνε και οι γενιές αλλάζουν η φιλοσοφία της ομάδας στις μεταγραφές συζητιέται όλο και πιο έντονα ανάμεσα στους φίλους της.
Ακόμα υπάρχουν οι φωνές, οι οποίες θέλουν την Αθλέτικ πίστη στις αξίες της με την επιλογή να παίζουν μόνο Βάσκοι, όμως υπάρχουν πλέον πολλοί οι οποίοι θέλουν να άρουν κάποιους από τους περιορισμούς στις μεταγραφές.
Τον Οκτώβριο αποφασίστηκε σε μία γενική συνέλευση να τεθεί επί τάπητος το θέμα της πολιτικής στις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών και να συμπεριληφθούν στις επιλογές παιδιά και εγγόνια Βάσκων, τα οποία μένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν μεγαλώσει στην περιοχή. Η κίνηση αυτής της μερίδας οπαδών εκφράστηκε στη διοίκηση μέσω 250 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Tod evoluciona» δηλαδή με λίγα λόγια «Όλα εξελίσσονται». Αυτό ανέφερε ένας από τους πρωτοστάτες αυτής της πρωτοβουλίας Τσέμα Ονδέρο. Στόχος τους είναι να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσουν τα μέλη του κλαμπ σχετικά με τη φιλοσοφία ή τουλάχιστον να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για το που μπαίνουν τα όρια στην επιλογή παικτών για την ομάδα. Είναι λογικό η πολιτική της Αθλέτικ δημιουργεί προβλήματα στον σχεδιασμό, καθώς πολλές φορές τα όρια είναι θολά σχετικά με το ποιοι είναι σε θέση να αγωνιστούν με την Αθλέτικ.
Όσοι είναι υπέρ για την αλλαγή της πολιτικής υποστηρίζουν επίσης το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το οποίο είναι πολύ έντονο φαινόμενο στη χώρα των Βάσκων. Με 6.2 γέννες ανά χίλιους κατοίκους η περιοχή βρίσκεται πολύ κάτω στα ποσοστά γεννήσεων από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ώρα όμως ο πρόεδρος της ομάδας Χον Ουριάρτε είναι λίγο διστακτικός στο να προχωρήσει τις διαδικασίες και να βάλει στο τραπέζι ένα ζήτημα ταμπού, το οποίο είναι «ζωντανό» πάνω από έναν αιώνα. Κρατάει το θέμα μετέωρο λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποια καμπάνια προς μία κατεύθυνση ώστε να βάλει το θέμα υπό εξέταση.
Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι δίχως αμφιβολία μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του πλανήτη αλλά είναι δεδομένο πως δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει στα ίσια το πρωτάθλημα απέναντι στα μεγαθήρια Ρέαλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τουλάχιστον άμεσα. Για τους οπαδούς και το σωματείο της όμως κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά.
Σύμφωνα με έρευνες οι Βάσκοι έχουν χρησιμοποιήσει στην πρώτη ομάδα τους έναν μεγάλο αριθμό παικτών, που προέρχεται από τις ακαδημίες κάνοντάς την σε αυτό το κομμάτι πρώτη στον κόσμο και με διαφορά από τις υπόλοιπες.
Απόψε έχουν ραντεβού με την ιστορία για το πρώτο τρόπαιο του συλλόγου μετά από 40 χρόνια.
Δειτε περισσοτερα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας
Πείνα και εκπόρνευση; Μητέρα - προαγωγός; Άγνωστοι σύζυγοι και εραστές; Ναρκωτικά και παιχνίδια εξουσίας;
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή