Αθλητισμος

Η νέα Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κέρδισε την Ολλανδία 74-72

Η Εθνική Ελλάδας αποδίδει καλά όταν στηρίζεται στη σκληρή, κινητική κι επιθετική άμυνά μας που υποχρεώνει τον αντίπαλο σε πολλά λάθη

thodoros-soumas.jpg
Θόδωρος Σούμας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025: Η Εθνική Ελλάδας κέρδισε την Ολλανδία 74-72
© EUROKINISSI

Προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2025: Ανάλυση του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Εθνική Ολλανδίας

Στο δεύτερο παιχνίδι της για τον προκριματικό όμιλο για το Ευρωμπάσκετ του 2025, για δεύτερη φορά με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της, η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατάφερε να νικήσει εκτός έδρας με 2 πόντους διαφορά την πεινασμένη Εθνική Ολλανδίας, 74-72.

Στην έδρα της Ολλανδίας στο πρώτο ημίχρονο κάναμε πολλά λάθη και γενικά υστερήσαμε πολύ στα ριμπάουντ. Η ομάδα δεν είναι ακόμη δεμένη και συνεκτική, στα πρώτα ημίχρονα δεν παίζει καλοοργανωμένα και με ομοιογένεια. Είχαμε πολλές απουσίες, Καλάθης, Σλούκας, Μήτρου-Λονγκ, Γουόκαπ, Μήτογλου, Παπανικολάου, Μποχωρίδης, Παπαπέτρου και τραυματίστηκε ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Ακόμη λείπουν βέβαια οι αδελφοί Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο από το ΝΒΑ (και ως εφεδρείες οι Κασελάκης και Γόντικας, κ.ά.). Μα οι εναπομείναντες πάλεψαν σαν σκυλιά, με πολύ δυνατή άμυνα, και με καλύτερους τους Τολιόπουλο (26π., 4/9 τρίποντα & 8 ασίστ), Μωραίτη (14π. & 4 ριμπάουντ), Χαραλαμπόπουλο (10π. & 3 ασίστ), τον τραυματία Παπαγιάννη (6π. και 4 ριμπ.) και τον Λούντζη με 5π.

Ολλανδία - Ελλάδα: 72-74 (MD 2, 26/02/2024)

Φερέλπιδες παίκτες για το μέλλον υπάρχουν και είναι ο κόμπο γκαρντ Τολιόπουλος, ο φόργουορντ Χαραλαμπόπουλος, το δυαροτριάρι Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο καλός αμυντικός σέντερ Κώστας Αντετοκούκνμπο, ο φόργουορντ Ρογκαβόπουλος και ο πλεϊμέικερ Μωραΐτης κ.ά. Δεν ξέρουμε ποιοι νέοι διεθνείς θα βγουν καλύτεροι και δεν μπορείς να προβλέψεις εύκολα ποιος νέος μπασκετμπολίστας θα βγει πολύ καλός στο μέλλον, μπορεί να είναι ο Τολιόπουλος και ο Χαραλαμπόπουλος ή ο Ρογκαβόπουλος, ο Τανούλης, ο Κώστας Αντετοκούνμπο ή ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης ή ο Αβδάλας ή ο Μωραΐτης, ο Καλαϊτζάκης ή ο Μαντζούκας... Ο μέγας Διαμαντίδης ξεφύτρωσε από την Καστοριά και μετά από τον Ηρακλή, χωρίς να έχει περάσει από τις μικρές, νεανικές Εθνικές ομάδες…

Βασίλης Τολιόπουλος
Βασίλης Τολιόπουλος © EUROKINISSI

Η Εθνική Ελλάδας δεν κατόρθωσε στο παρελθόν να εντάξει και να αφομοιώσει αρμονικά, με καλή χημεία και συνοχή, τον μαθημένο στους κανόνες του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούμπο. Το ίδιο πρόβλημα είχαν όλοι οι κόουτς της Εθνικής, που απέτυχαν κι αυτοί ως προς αυτό το θέμα. Το ΝΒΑ παίζεται με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς του μπάσκετ της FIBA σχετικά με το πώς παίζεται η άμυνα στον επιτιθέμενο παίκτη και ουσιαστικά η λειτουργική ένταξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα επιθετικά συστήματα της Εθνικής δεν έγινε σωστά, αφομοιωμένα και πετυχημένα από κανέναν μέχρι τώρα κόουτς της Εθνικής... Είχαμε ένα υπερόπλο που, όμως, σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ λειτουργικά σαν τέτοιο, λόγω των διαφορετικών κανονισμών και συστημάτων, αμυντικών & επιθετικών, μεταξύ ΝΒΑ & FIBA και λόγω του ότι ο Γιάννης δεν υποβοηθήθηκε και δεν προσαρμόστηκε για να δείξει την μεγάλη αξία και δυναμική του. Είναι αμφίβολο εάν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα προλάβει να παίξει στο προκριματικό προολυμπιακό τουρνουά του Ιουλίου του 2024, γιατί πιθανά να έχει αγώνες στα πλέι-οφ με τους Μιλγουόκι Μπακς… Ο Γιάννης έπαιζε στην Εθνική σαν ένας σουπερστάρ, μη ενταγμένος αρμονικά και όχι πλήρως αφομοιωμένος στο σύνολο.

Να σημειώσουμε το πρόβλημα των μέτριων κατατάξεων της Εθνικής στις δυο τελευταίες διοργανώσεις, πέμπτοι στο Ευρωμπάσκετ του ‘22 (δεν το λες και λίγο) και δέκατοι πέμπτοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο (μουντομπάσκετ) του ‘23, με ελλιπέστατη σύνθεση λόγω πολλών τραυματισμών και αναγκαίας ξεκούρασης κι αποκατάστασης ορισμένων κουρασμένων αθλητών μας.

Η Εθνική Ελλάδας αποδίδει καλά όταν στηρίζεται στη σκληρή, κινητική κι επιθετική άμυνά μας που υποχρεώνει τον αντίπαλο σε πολλά λάθη. Αυτή μας βοηθάει να πάμε, μετά από ριμπάουντ ή κλέψιμο της μπάλας, σε γρήγορη καλή επίθεση κάτω από καλές, προνομιούχες συνθήκες, ει δυνατόν στον αιφνιδιασμό. Αυτό είναι το ορθολογικό μπάσκετ μας– χαρακτηρίζεται ως σκεπτόμενο–, η δική μας μέθοδος: Δυναμική, σκληρή άμυνα που θα θέσει τις προϋποθέσεις για καλή επίθεσή μας· στη βάση του σωστού διαβάσματος του παιγνιδιού και της αυτοσυγκέντρωσης, της καλής, δημιουργικής χημείας και του συντονισμού παικτών και προπονητών.

O προπονητής που διαδέχτηκε τον καταξιωμένο κι αναγνωρισμένο Δ. Ιτούδη είναι ο παίκτης-θρύλος της Ευρωλίγκας, Βασίλης Σπανούλης. Ο Σπανούλης διετέλεσε, με επιτυχία, για πρώτη φορά προπονητής τις σεζόν 2022-24, στην ομάδα του Περιστερίου της Α1, της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Έχει στο Περιστέρι δύο πετυχημένες προπονητικές χρονιές. Η Ομοσπονδία κρίνει πως θα μπορέσει να συσπειρώσει, να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει και να γαλουχήσει τους παίκτες μας, ιδίως τους νεότερους, χάρη στην τεράστια αγωνιστική και μπασκετική προσωπικότητά του. Ο θρύλος της Ευρωλίγκας Β.Σπανούλης χαίρει τεράστιας αποδοχής και σεβασμού από τους παίκτες μας. Γι’ αυτό η Ομοσπονδία ελπίζει πως θα κατορθώσει να γίνει ο δεύτερος Γιαννάκης, ο πρώην μεγάλος παίκτης που θα κατορθώσει για δεύτερη φορά να αναδιοργανώσει και να συγκροτήσει δημιουργικά, αγωνιστικά και παικτικά, την Εθνική ώστε να την οδηγήσει ξανά, όπως ο Γιαννάκης, στις επιτυχίες… O Β.Σπανούλης στάθηκε επιτυχώς και νικηφόρα στο τιμόνι της ομάδας στα τέλη Φεβρουαρίου, στα δύο πρώτα παιχνίδια για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ απέναντι σε Τσεχία, εντός, και Ολλανδία, εκτός. Σε αυτό το «παράθυρο» ήταν διαθέσιμοι και οι υγιείς παίκτες της Ευρωλίγκας, εφόσον η Ευρωλίγκα τότε διακόπτεται. Άρα ο Β. Σπανούλης θα μπορεί να αξιοποιήσει το διάστημα αυτό ως μια πρώτη προετοιμασία για το κρισιμότατο και πολύ δύσκολο Προολυμπιακό Τουρνουά που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα, 2-7 Ιουλίου 2024. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε όλοι πως θα τα καταφέρει στο τόσο δύσκολο και κρίσιμο πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή.

Βασίλης Σπανούλης
© EUROKINISSI

Για το μπάσκετ της καινούργιας Εθνικής Ελλάδας στα 2 ματς, είδαμε πως ήταν βέβαια ακόμη αρκετά ασύνδετη, ιδίως στα πρώτα ημίχρονα, πριν συνηθίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και συντονιστούν. Σε όλο σχεδόν το πρώτο ματς με την Τσεχία, οι ψηλοί μας δεν έκαναν σκριν για να μπορέσει να σουτάρει κάποιο τρίποντο ο Β. Τολιόπουλος, που είναι εύστοχος τριποντάς. Άρα υπάρχει ακόμη, λογικότατα, θέμα τριβής και συνοχής, ομοιογένειας και χημείας, κάτι που είναι θεμιτό, η Εθνική του Σπανούλη βρίσκεται στο ξεκίνημά της, μα όλοι οι οπαδοί της ελπίζουμε με πάθος και πιστεύουμε πως θα βελτιωθεί πολύ με την πάροδο του χρόνου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ