Αθλητισμος

Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ: Νικηφόρα αρχή με τον Βασίλη Σπανούλη

Με μπροστάρηδες τους Ντίνο Μήτογλου, Κώστα Παπανικολάου και Τόμας Γουόκαπ

thodoros-soumas.jpg
Θόδωρος Σούμας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ
© Klodian Lato / Eurokinissi

Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ: Αρχή με νίκη για το αντιπροσωπευτικός συγκρότημα του Βασίλη Σπανούλη απέναντι στη Τσεχία

Στο πρώτο ματς της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2025, κόντρα στη συνεκτική, ρονταρισμένη κι ομοιογενή ομάδα της Τσεχίας, στο γεμάτο ΣΕΦ, νικήσαμε με 8π διαφορά, 72-64. Ήταν το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας ως σχετικά νέας ομάδας, με τον θρύλο Βασίλη Σπανούλη προπονητή και ξεκίνησε θετικά, με νίκη! Στο α' ημίχρονο η Εθνική μας ήταν πολύ αγχωμένη και έτσι τα σουτ, ιδίως τα τρίποντα δεν έμπαιναν (συνολικά βάλαμε μόνο 4 στα 25 τρίποντα στην αναμέτρηση!). Σταθερή βάση και πυλώνας μας ήταν η γερή, δυνατή άμυνά μας που θα μας δώσει, σύμφωνα με τον Β.Σπανούλη, τη δυνατότητα να βάλουμε μετά το αμυντικό ριμπάουντ μας, εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό…

Στο β' ημίχρονο ρολάραμε πιο καλά, οι παίκτες συνεννοούντο σωστότερα και στο τρανζίσιον, στον αιφνιδιασμό, πήγαμε καλύτερα και με περισσότερη αποτελεσματικότητα. Αυτό όμως που μας ξένισε ήταν πως οι παίκτες μας, χωρίς μεγάλη τριβή ο ένας με τον άλλον, ειδικά τα πλεϊμέικερ δεν μπόρεσαν να παίξουν το κλασικό πικενρόλ με ψηλό τον Παπαγιάννη, και το ότι οι ψηλότεροι δεν έδωσαν σκριν στον γενικά εύστοχο σουτέρ από την περιφέρεια, Β.Τολιόπουλο και έτσι σούταρε μόνο 1 τρίποντο. Αυτά δείχνουν πως ακόμη δεν υπάρχει ομοιογένεια και συνοχή, ο ομάδα είναι καινούργια (ιδίως με απόντες τους οργανωτές Σλούκα & Καλάθη)... Χάλια ήταν τα τρίποντά μας, 4 στα 25, και οι βολές μας, 14 στις 21, ευτυχώς δεν μας κρέμασαν χάρη σε άλλα πλεονεκτήματά μας: Η Εθνική μας είχε λίγα λάθη, 13, και πολλά κλεψίματα, 17, στοιχεία που απέβησαν καθοριστικά για την έκβαση της αναμέτρησης.

Τα ισχυρά χαρτιά της Εθνικής την Παρασκευή βράδυ στο ΣΕΦ, με μεγάλη προσφορά, υπήρξαν ο Μήτογλου με 22π. και 7 ριμπάουντ, ο μαέστρος, πολυπράγμων και σκληρός αμυντικός Γουόκαπ με 8 ασίστ, 8 ριμπ. 5 κλεψίματα και 16π. και ο μαχητής σε άμυνα και επίθεση, αρχηγός της Εθνικής, all around παίκτης-πολυεργαλείο, Κ.Παπανικολάου με 16π. και 8 ριμπ. Ανέβηκαν στο β’ ημίχρονο και κάποιοι παίκτες της δεύτερης ας πούμε σειράς, όπως ο Χαραλαμπόπουλος που διέπρεψε στα ριμπάουντ, 3 αμυντικά και 4 επιθετικά! Ο βασικός σέντερ της ομάδας, Παπαγιάννης, πέτυχε 5π., μερίμνησε για την άμυνα κάτω απ’ το καλάθι μας και είχε 2 μπλοκ. Ο Μωραΐτης βοήθησε πολύ στο κατέβασμα της μπάλας και στην οργάνωση με τις 3 ασίστ του, ήδη από το τέλος του α' ημιχρόνου, μα και στο γ’ δεκάλεπτο (νομίζουμε πως του αξίζει να παίζει στον ΠΑΟ περισσότερο). Ο Ρογκαβόπουλος έδωσε ενέργεια, αν και άστοχος από την περιφέρεια. Ευτυχώς, είχαμε καλό ποδαρικό για τον νέο κόουτς της Εθνικής, Β.Σπανούλη!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ