Αθλητισμος

Η Μπουντεσλίγκα τιμά τη μνήμη του Φραντς Μπεκενμπάουερ

Μαύρα περιβραχιόνια και τιμητικές εκδηλώσεις στα γερμανικά γήπεδα για τον «Κάιζερ»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φραντς Μπεκενμπάουερ: Η Μπουντεσλίγκα τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Γερμανού ποδοσφαιριστή και προπονητή ο οποίος πέθανε σε ηλικία 78 ετών.
Η Μπουντεσλίγκα ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του Φραντς Μπεκενμπάουερ © EPA/Marc Mueller

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Η Μπουντεσλίγκα τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Γερμανού ποδοσφαιριστή και προπονητή ο οποίος πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

Η Μπουντεσλίγκα ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος πέθανε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 78 ετών. 

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Η Μπουντεσλίγκα τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Γερμανού ποδοσφαιριστή και προπονητή ο οποίος πέθανε σε ηλικία 78 ετών.
Γιόχαν Κρόιφ και Φραντς Μπεκενμπάουερ αντιμέτωποι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 © EPA/Staff

Ως αναγνώριση, σε όλους τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής της πρώτης κατηγορίας Γερμανίας που θα διεξαχθούν μεταξύ Παρασκευής (12/1) και Κυριακής (14/1), θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Επιπλέον, οι παίκτες των 18 ομάδων που θα συμμετέχουν θα φορέσουν μαύρο περιβραχιόνιο σε ένδειξη πένθους.

Franz Beckenbauer - Bundesliga's Greatest

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Φόρος τιμής στην Allianz Arena

Όλα θα ξεκινήσουν απόψε (12/1), όταν η Μπάγερν, η ομάδα με την οποία ταυτίστηκε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, θα υποδεχθεί τη Χόφενχαϊμ στην Allianz Arena, ένα γήπεδο του οποίου η κατασκευή προωθήθηκε από τον «Κάιζερ», όταν ήταν πρόεδρος του συλλόγου.

Μάλιστα, στην οροφή του γηπέδου τοποθετήθηκε ειδικός φωτισμός με τη φράση: «Danke Franz» (ευχαριστώ Φραντς), ως φόρο τιμής για όλα όσα έκανε για τον σημαντικότερο σύλλογο όλης της Γερμανίας.

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Το παλμαρέ των σπουδαίων διακρίσεων

Έγινε ο πρώτος αμυντικός που κέρδισε δύο Χρυσές Μπάλες (1972 και 1976). Επιπλέον, κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών τρεις συνεχόμενες φορές από το 1974 έως το 1976 και κέρδισε τέσσερις τίτλους Μπουντεσλίγκα με την Μπάγερν και έναν ακόμη με το Αμβούργο στο τέλος της καριέρας του.

Με την εθνική ομάδα, ο Μπεκενμπάουερ  είχε 103 συμμετοχές για τη Δυτική Γερμανία. Έπαιξε σε τρία Μουντιάλ (1966, 1970 και 1974), και αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στη Γερμανία το 1974, ως παίκτης. Αργότερα, το 1990 επανέλαβε το επίτευγμα αλλά ως προπονητής. Συμμετείχε επίσης σε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, κατακτώντας τον τίτλο το 1972. 

The Franz Beckenbauer Story

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι ένας από τους μόνο τρεις ανθρώπους στον κόσμο του ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως παίκτης και, χρόνια αργότερα, ως προπονητής. 

Το συγκεκριμένο κατόρθωμα έχουν πετύχει επίσης ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζάγκαλο, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή (5/1), σε ηλικία 92 ετών, και ο Γάλλος Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Έπαιξε με σπασμένο χέρι

Ανάμεσα στους αγώνες που έχτισαν τον μύθο του Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν και εκείνος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970.

Ο Μπεκενμπάουερ ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του καλύτερου αγώνα της διοργάνωσης με την Ιταλία στον ημιτελικό (οι Ιταλοί νίκησαν στον «αγώνα του αιώνα» με 4–3 στην παράταση με γκολ του Τζάνι Ριβέρα).

Η εικόνα με τον νεαρό «Κάιζερ» να αγωνίζεται με δεμένη την ωμοπλάτη ανήκει στην κληρονομιά αυτού του αγώνα. 

Franz Beckenbauer, jugando lesionado en el juego del siglo.

Στο 67ο λεπτό του παιχνιδιού και με το σκορ στο 1-0 υπέρ της Ιταλίας, ο «Κάιζερ» άρχισε μία από τις γνωστές επελάσεις του, επιχειρώντας να πατήσει στην αντίπαλη άμυνα. Ο Μπούρνιτς, όμως, δεν θα τον αφήσει, ξαπλώνοντάς τον στο έδαφος. Εξάρθρωση ώμου ήταν η διάγνωση του ιατρικού τιμ και αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες θα σήμαινε αποχώρηση και επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Ο Μπεκενμπάουερ όμως αντί να γίνει αλλαγή, έδωσε εντολή να του δέσουν το χέρι και συνέχισε έτσι μέχρι και το 120′, αφού ο ημιτελικός πήγε στην παράταση. Εκεί, οι Ιταλοί πανηγύρισαν τη νίκη και πήρε ένα από τα σημαντικότερα παράσημα της καριέρας του, αφού έδειξε τι σημαίνει αυταπάρνηση, αγάπη για τη φανέλα και την ομάδα.

Διαβάστε ακόμη → Φραντς Μπεκενμπάουερ: Για πάντα Κάιζερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ