- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα πρώτα βήματα μιας διαδρομής 42.195 μέτρων
Ο 28χρονος αθλητής στίβου Ματέο Ματζιάρ θα τρέξει για πρώτη φορά σε αγώνα μαραθωνίου. Μιλάμε με τον ίδιο και τον προπονητή του Σταύρο Καρρέ
Οι Ματέο Ματζιάρ και Σταύρος Καρρές λίγο πριν από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Ο 28χρονος αθλητής στίβου Ματέο Ματζιάρ θα τρέξει για πρώτη φορά σε αγώνα μαραθωνίου. Προπονητής του είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου Σταύρος Καρρές. Μιλήσαμε και με τους δύο στην τελική ευθεία, λίγες μέρες πριν από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Ο Ματέο Ματζιάρ είναι ένας δρομέας μεσαίων αποστάσεων, με επιτυχίες σε αγώνες τριών, πέντε και δέκα χιλιομέτρων. «Η πρώτη μου επαφή με αγώνες δρόμου ήταν το 2008, όταν για πρώτη φορά παρακολούθησα τερματισμούς του Μαραθωνίου της Αθήνας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η προσπάθεια των αθλητών, τα συναισθήματα που έδειχναν να βιώνουν τερματίζοντας. Θυμάμαι να λέω μέσα μου ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να τερματίσω στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο, και έτσι ξεκίνησα να τρέχω».
Ο μαραθώνιος είναι από τους πιο απαιτητικούς αγώνες. Οι μαραθωνοδρόμοι έρχονται αντιμέτωποι με συναισθηματικές, ψυχολογικές και σωματικές προκλήσεις, όπως η αφυδάτωση, η κόπωση, οι καιρικές συνθήκες. «Όσον αφορά το κομμάτι της προπόνησης, το πρώτο και κύριο μέλημά μου ήταν να αυξήσω την υπομονή και την αντοχή μου στην κόπωση των χιλιομέτρων. Με τον προπονητή μου για τον πρώτο μου μαραθώνιο επιλέξαμε να “βγουν” πιο πολλά και πιο αργά χιλιόμετρα, παρά λίγα και πιο γρήγορα. Η προπόνηση θεωρητικά δείχνει πιο απλή, κάτι που όμως δεν σημαίνει πιο εύκολη – η όλη προσπάθεια, προπονητική και αγωνιστική, θα απαιτήσει πολύ περισσότερα ψυχικά αποθέματα από μένα σε σχέση με ό,τι είχα δοκιμάσει ως σήμερα».
Μαραθώνιος: Οι ψυχολογικές προκλήσεις
Οι ψυχολογικές προκλήσεις ενός πρώτου μαραθωνίου περιλαμβάνουν συναισθήματα άγχους για τον αγώνα, απόσπαση προσοχής κατά τη διάρκεια λόγω κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση, παιχνίδια του μυαλού που σχετίζονται με την αυτοπεποίθηση. «Η μεγαλύτερη αλλαγή στην προπόνηση, που προσωπικά με προβλημάτιζε πιο πολύ, ήταν τα μεγάλα συνεχόμενα τρεξίματα τις Κυριακές που έφτασαν μέχρι και τα 33 χλμ. Έπρεπε να συνηθίσω το σώμα μου στην κόπωση και μετά την προπόνηση να βρω τον τρόπο να ξεκουραστώ. Η προετοιμασία κράτησε συνολικά 10 εβδομάδες και ο χιλιομετρικός όγκος δεν ξεπέρασε τα 135 χμλ. ανά εβδομάδα».
Προπονητές, έμπειροι δρομείς και σύμβουλοι αθλητικής ψυχολογίας συχνά αναφέρονται στη σημασία της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας ενός μαραθωνοδρόμου. Ο προπονητής του Ματέο, Σταύρος Καρρές, θα μας πει: «Η απειρία των δρομέων ενός μαραθωνίου διακρίνεται συνήθως από το ότι η προετοιμασία τους έχει επικεντρωθεί περισσότερο στον τερματισμό του πρώτου τους μαραθώνιου και όχι στη βελτιστοποίηση των σωματικών και ψυχολογικών τους χαρακτηριστικών. Η πνευματική και σωματική προετοιμασία ωστόσο είναι απαραίτητη για έναν δρομέα που τρέχει πρώτη φορά μαραθώνιο, με μεγάλη έμφαση και στο τεχνικό κομμάτι».
Η σχέση προπονητή-αθλητή είναι μια σχέση ζωής.
«Με τον προπονητή μου, τον κ. Σταύρο, γνωριζόμαστε πλέον πάνω από 10 χρόνια και η σχέση μας πλέον είναι πιο “χαλαρή”. Υπάρχει ένα πλάνο το οποίο είναι ο βασικός μπούσουλας, έχουμε όμως τη δυνατότητα να το προσαρμόζουμε παρέα ανάλογα τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Μπορώ να πω ότι μέσα στα χρόνια βρήκαμε μια ισορροπία». Όπως διευκρινίζει ο Σταύρος Καρρές: «Από τα πιο δύσκολα σημεία στον αγώνα μαραθωνίου είναι όταν οι αθλητές αισθάνονται εξαντλημένοι. Είναι αυτό που λέμε ο “τοίχος”, το σημείο όπου τα αποθέματα γλυκογόνου έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχει επάρκεια ενέργειας, η εξάντληση του σώματος είναι ιδιαίτερα αισθητή και ο αθλητής πρέπει να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις, σωματικές και ψυχικές, και να χρησιμοποιήσει ό,τι έμαθε στις προπονήσεις το προηγούμενο διάστημα».
Για έναν δρομέα που τρέχει πρώτη φορά μαραθώνιο, σύμφωνα με τον Ματέο, οι σκέψεις είναι πολλές. Πώς θα είναι αυτός ο «τοίχος» για τον οποίο έχουν γίνει αμέτρητες αναφορές; Είναι όντως τόσο επίπονη η διαδικασία όσο λένε οι πιο έμπειροι δρομείς; Μήπως δεν ήταν αρκετά τα χιλιόμετρα που βγήκαν στην περίοδο προετοιμασίας; Πώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά τον μαραθώνιο; Ο μαραθώνιος δεν ονομάστηκε τυχαία «ο βασιλιάς» των αγωνισμάτων. «Επειδή είναι πρώτη μου συμμετοχή σε ένα νέο αγώνισμα, όπου πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά, πρώτος στόχος είναι η απόλαυση του αγώνα (που παράλληλα είναι και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα) σε συνδυασμό με έναν υγιή τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, η επίδοση αυτή θα είναι και το πρώτο μου ατομικό ρεκόρ στο μαραθώνιο».
Καλό τερματισμό σε όλους!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορικό ρεκόρ από την 18χρονη αθλήτρια
Ακόμα μία εκπληκτική εμφάνιση από τον Έλληνα άσο
To βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι είπε ο Greek Freak για τον τζόγο με αφορμή την τελική φάση του NBA Cup που διεξάγεται στο Λας Βέγκας
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Στις 20 Μαρτίου η μεγάλη αναμέτρηση
Ακόμα μία καταιγιστική εμφάνιση του Greek Freak, ακόμα μία νίκη για τα «ελάφια»
Άνοδος και για τον Παναθηναϊκό - Πού βρίσκονται ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
Μετέωρο το μέλλον του, καθώς στην Ιταλία η ισχύουσα νομοθεσία δεν του επιτρέπει να παίξει ξανά επαγγελματικό ποδόσφαιρο
Όλη η οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν στο τελευταίο «αντίο»
Στα ματς κόντρα σε Τβέντε και Φερεντσβάρος
Τι είπε για την Ελένη Βουλγαράκη στην παραλαβή του βραβείου του στην τελετή του ΠΣΑΠΠ
Επιστρέφει απόψε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.