Αθλητισμος

Καιρός ήταν: Θεσμοθετείται η ατιμωρησία για τα στημένα στο ποδόσφαιρο

Μια φιλότιμη προσπάθεια της ομοσπονδίας να τιμήσει τον προσδιορισμό «ελληνική»

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την απόφαση της ΕΠΟ για ποινή αφαίρεσης (3) βαθμών για στημένο παιχνίδι στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την απόφαση της ΕΠΟ για ποινή αφαίρεσης (3) βαθμών για στημένο παιχνίδι στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Νόμιζα ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να με εκπλήξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά φαίνεται πως (για άλλη μια φορά) υποτίμησα τον προσδιορισμό «ελληνικό». Έτσι το ελληνικό ποδόσφαιρο γίνεται το μοναδικό στον πλανήτη του οποίου η ομοσπονδία μοιάζει να θέλει να θεσμοθετήσει τη διευκόλυνση του στησίματος αγώνων.

Κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι το στήσιμο αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο διευκολύνεται έτσι κι αλλιώς αφού, παρά τους δεκάδες φακέλους με καταγγελίες για στήσιμο, δεν έχει ποτέ τιμωρηθεί καμία ομάδα (πράγμα που φυσικά μπορεί και να σημαίνει ότι οι καταγγελίες είναι όλες αβάσιμαχαχαχαχαχαχαχα... έχω κέφια ο άτιμος). Όμως, ακόμα κι αν (λέμε αν) υφίσταται μια άτυπη ασυλία υπάρχει πάντα μια αμφιβολία η οποία πλανάται σε όσους τη δικαιούνται και οι οποίοι σίγουρα θα αισθάνονται καλύτερα αν βρεθεί ένας τρόπος η ασυλία αυτή να θεσμοθετηθεί.

Και βρέθηκε.

Σύμφωνα με την ΕΠΟ τα στησίματα θα διαχωρίζονται σε σοβαρά και μη σοβαρά. Δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι τα κριτήρια του διαχωρισμού και αν θα υπάρχουν κριτήρια αλλά υποθέτω η κρισιμότητα των αγώνων θα παίζει ρόλο. Στα «σοβαρά» στησίματα η ποινή παραμένει ο υποβιβασμός. Στα «μη σοβαρά» η ποινή μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο η αφαίρεση τριών βαθμών.

Επειδή είμαι σίγουρος ότι νομίζετε ότι πρόκειται για λάθος στην πληκτρολόγηση το ξαναγράφω: ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών για στημένο παιχνίδι.

Δηλαδή, π.χ. δύο ομάδες της β’ εθνικής (ή Super League 2 όπως αυτοσαρκαστικά ονομάζεται) που καμία δεν κινδυνεύει και καμία δεν πάει για πολλά θα μπορούν άνετα να στήσουν το μεταξύ τους παιχνίδι, να βγάλουν καλά λεφτά από το στοίχημα και να είναι σίγουρες πως ακόμα κι αν πιαστούν και καταδικαστούν αυτό που θα τους συμβεί θα είναι να χάσουν τρεις μάλλον αδιάφορους  βαθμούς.

Κι αυτό το παράδειγμα είναι η καλύτερη περίπτωση αφού είναι βέβαιο ότι αν φτάσουμε ποτέ σε τιμωρίες για στημένα (αν υπάρξουν ποτέ στημένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εννοώ) όλα τα στησίματα θα θεωρηθούν όχι και τόσο σοβαρά «Στο κάτω -κάτω τι είναι το ποδόσφαιρο; Ένα παιχνίδι είναι. Είναι σωστό να παίρνουμε τόσο στα σοβαρά ένα παιχνίδι» μπορεί να είναι η επιχειρηματολογία των δικηγόρων των κατηγορουμένων. 

Η ΕΠΟ προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφασή της εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία λέει ότι «όσο πιο “βαριά” και “άκαμπτη” είναι μια ποινή τόσο δυσκολότερα επιβάλλεται» και ότι «με τον προϋφιστάμενο κανονισμό, δηλαδή από το 2014, καμιά ομάδα στην Ελλάδα δεν υποβιβάστηκε για χειραγωγημένο αγώνα». Δηλαδή δικαιολογεί μια απόφαση που ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως για το στήσιμο λέγοντας πως η ίδια δεν έχει καμία διάθεση να τιμωρήσει αυστηρά όσους στήνουν παιχνίδια. Λες και δεν φαίνεται.

Κάποιοι μπορούν να πουν ότι όλο αυτό το αστείο σκηνικό είναι μια προσπάθεια της Ποδοσφαιρικής της Ομοσπονδίας να βοηθήσει τη χρηματοδότηση των ομάδων μέσω της στοιχηματικής απάτης και ταυτοχρόνως να απαλλαγεί από τη ντροπή της ανοχής στα στημένα και της ατιμωρησίας επιβάλλοντας τιμωρίες που στην πραγματικότητα δεν τιμωρούν κανέναν και οι οποίες μετατρέπουν την ανοχή στο στήσιμο σε θεσμοθέτηση του στησίματος. Αλλά νομίζω ότι αυτοί οι κάποιοι κάνουν λάθος. 

Στην πραγματικότητα όλο αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια φιλότιμη προσπάθεια της ομοσπονδίας να τιμήσει τον προσδιορισμό «ελληνική» η οποία επιτρέψτε μου να πω πως είναι μάλλον  περιττή. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβαίνουν σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου. Και μπράβο της. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ