Αθλητισμος

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023: Στη Γερμανία το χρυσό, αναιμική η Εθνική Ελλάδας

Ο απολογισμός του Μουντομπάσκετ και η επόμενη μέρα για την «επίσημη αγαπημένη» μετά τη χειρότερη θέση της ιστορίας της στα Παγκόσμια Κύπελλα

thodoros-soumas.jpg
Θόδωρος Σούμας
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023: Η Εθνική Γερμανίας κατέκτησε αήτητη το πρώτο χρυσό στην ιστορία της στο Μουντομπάσκετ.
© Eurokinissi Sports/Fiba.com

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023: Η Εθνική Γερμανίας κατέκτησε αήτητη το πρώτο χρυσό στην ιστορία της στο Μουντομπάσκετ.

Έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA (Μουντομπάσκετ) του 2023, που διεξήχθη σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία. Δεν μπόρεσαν να μπουν στους 8 ούτε η Γαλλία, που απέτυχε παταγωδώς να μπει ακόμη και στους 16 (!), ούτε η μεγάλη Ισπανία, ούτε η αξιόμαχη Αυστραλία! Εκτός διοργάνωσης βρίσκονταν ήδη η Αργεντινή και η Τουρκία.

Τα ζευγάρια που έφθασαν στους 8 ήταν: ΗΠΑ-Ιταλία, όπου οι Αμερικανοί, όπως αναμέναμε, κατατρόπωσαν εμφατικά την κατώτερή τους Ιταλία. Καναδάς - Σλοβενία, όπου οι Καναδοί ΝΒΑers νίκησαν την παρέα του σούπερ Ντόνσιτς και της παρέας του. Γερμανία-Λετονία, όπου η υπερπλήρης κι αθλητική Γερμανία νίκησε δυσκολότατα, με 2 πόντους διαφορά, την άσημη Λετονία που αναδείχτηκε όμως, προηγουμένως, σε φόβητρο και φονέα δύο γιγάντων. Λιθουανία - Σερβία, όπου η Σέρβοι νίκησαν τη Λιθουανία, παρ’ όλο που αυτή προηγουμένως νίκησε στον όμιλο τις ΗΠΑ και Ελλάδα.

Στους ημιτελικούς έφθασαν, λοιπόν, και αναμετρήθηκαν η Γερμανία με το φαβορί, τις ΗΠΑ. Η συμπαγής Γερμανία, με αποτελεσματική συνοχή, νίκησε 113-111 τις υπερεκτιμημένες  ΗΠΑ που έχουν τους πιο αθλητικούς παίκτες, μα επιτίθενται ατομικά, ένας εναντίον ενός αντιπάλου και όχι ομαδικά, και ούτε έχουν καλή ομαδική άμυνα …  Ακόμη, η καλοοργανωμένη, πολυσύνθετη και ομοιογενής Σερβία του πολύπειρου, σπουδαίου κόουτς Πέσιτς, κατατρόπωσε 95-86 τον διαφημισμένο Καναδά και τους ΝΒΑers του.

Serbia 🇷🇸 reach 3rd World Cup Final after beating Canada 🇨🇦 | J9 Highlights | #FIBAWC 2023

Στον θεαματικό, συναρπαστικό και αθλητικότατο μικρό τελικό τέθηκαν αντιμέτωπες ουσιαστικά δύο αμερικάνικες ομάδες του ΝΒΑ, δηλαδή με πολλούς παίκτες του ΝΒΑ η καθεμία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είχαν τρεις παίκτες με ίωση που δεν έπαιξαν. Η μάχη είχε ως βασικά όπλα τις επιθέσεις των καλογυμνασμένων αθλητών σε ένας εναντίον ενός, ατομικές επιθέσεις (one on one). Η Εθνική Καναδά κατάφερε να νικήσει τις ΗΠΑ στην παράταση, με το χορταστικό σκορ 127-118, και να κατακτήσει για πρώτη φορά το χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο!

USA 🇺🇸 vs Germany 🇩🇪 | Full Game Highlights | FIBA Basketball World Cup 2023

Οι ΗΠΑ ταπεινώθηκαν όπως και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα και έμειναν πάλι εκτός βάθρου, γιατί απαξιούν να φέρουν τους πρωτοκλασάτους παίκτες τους για να αντιμετωπίσουν τους πολύ προοδευμένους Ευρωπαίους παίκτες, που αρκετοί μάλιστα παίζουν στο ΝΒΑ. Ο αριθμός των Αμερικανών παικτών που καταδέχτηκαν να έρθουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, τέσσερις, είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που έπαιξαν στο All Star Game του ΝΒΑ του 2023 και αυτό λέει πολλά για την ελλειμματική σύνθεση της αμερικανικής Εθνικής…

Στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο ευρωπαϊκές ομάδες, ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μιας που παραμέρισαν τις ΗΠΑ και τον Καναδά! Η Εθνική Γερμανίας, με πολύ δυνατούς και ψηλούς παίκτες με περισσότερα φυσικά προσόντα, εκ των οποίων 4 ΝΒΑers, νίκησε τη Σερβία 83-77. Η Γερμανία αντιμετώπισε με ωριμότητα την πιο εγκεφαλική Σερβία, που από παράδοση διδάσκει ένα πιο οργανωμένο κι ορθολογικό μπάσκετ με καλή γνώση των συστημάτων, μα που είχε δύο τραυματίες και οι υπόλοιποι στο τέλος κουράστηκαν. Έτσι η Εθνική Γερμανίας κατέκτησε δίκαια, αήττητη, το χρυσό μετάλλιο!

Germany 🇩🇪 taste World Cup glory after beating Serbia 🇷🇸 in the #FIBAWC 2023 Final

Η λαβωμένη Εθνική Ελλάδας μπάσκετ δεν πέτυχε και δεν κατόρθωσε να προχωρήσει περισσότερο από εκεί όπου έφθαναν οι περιορισμένες, ανεπαρκείς δυνάμεις της, να μπει στη 2η φάση των 16 ομάδων και απλά να καταλάβει την 15η θέση της τελικής κατάταξης. Μιλάμε για μια λογική κατάταξη, μα και μια χαμηλή θέση – και δύναμη – γιατί απλούστατα οι τραυματίες και οι κουρασμένοι παίκτες μας που απείχαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, έφτιαχναν καλύτερη πεντάδα από αυτή που είχε στην διάθεσή του ο προπονητής μας Δημήτρης Ιτούδης, ήτοι: Καλάθης – Σλούκας – Μήτογλου - Γιάννης Αντετοκούνμπο - Κώστας Αντετοκούνμπο! Μια σπουδαία πεντάδα απόντων!

Πόσες φορές άραγε η Εθνική Ελλάδας θα μπορέσει ξανά να ντύσει στα γαλανόλευκα και να έχει ετοιμοπόλεμους τους Καλάθη, Σλούκα και Γιάννη Αντετοκούνμπο;  Όχι πολλές ακόμη, γιατί μεγαλώνουν και η εναπομείνασα δύναμή τους τούς τραβά προς τα κάτω… Όλα αυτά τα ξέραμε, τραυματίστηκε την ύστατη ώρα κι ο πολυτιμότατος Μήτογλου στο δάχτυλο και η διάκρισή μας έγινε ακόμη πιο απίθανη. Τα συστήματα του προπονητή είχαν φτιαχτεί βάση της παρουσίας του και όμως στην παραμονή του πρώτου ματς ο ταλαντούχος φόργουορντ της Εθνικής και του ΠΑΟ μπήκε οριστικά στα πιτ, στα ιατρεία.

Greece 🇬🇷 vs Montenegro 🇲🇪 | Full Game Highlights | FIBA Basketball World Cup 2023

Από τους εναπομείναντες παίκτες μας διακρίθηκαν περισσότερο ο ελληνοποιημένος Αμερικανός, γκαρντ, Ντ. Ουόκαπ, ένας πληρέστατος παίκτης που πήρε τη θέση του Ελληνοαμερικάνου Ντόρσεϊ και καθοδήγησε κι οργάνωσε με μεγάλη αποτελεσματικότητα κι επάρκεια το παιγνίδι και την ανάπτυξή μας· ο Ι. Παπαπέτρου του Παναθηναϊκού που γύρισε από την Παρτιζάν και κάλυψε πολύ καλά τις δύο θέσεις των φόργουοντ, σμολ και πάουερ· ο δυναμικός και πείσμων σούτινγκ γκαρντ του Ολυμπιακού, Γ. Λαρεντζάκης· και το τριάρι της Μπασκόνια φέτος, ο ταλαντούχος νεαρός Ν. Ρογκαβόπουλος. Οι καλοί ψηλοί μας ήταν λίγοι, το ίδιο και οι κοντοί μας… Με αυτή τη φτωχή σύνθεση ήταν θετικό που νικήσαμε τη Ν. Ζηλανδία, και τον Λίβανο, και λογικό που χάσαμε από τις ανώτερες ΗΠΑ, Λιθουανία, ακόμη και από το Μαυροβούνιο.

Η Λιθουανία με τους πολλούς ψηλούς της, τρεις πρώην NBAers ψηλούς, και τους καλούς κοντούς της, μάς κατανίκησε άνετα. Ήταν τόσο καλοί που ακολούθως νίκησαν με τα τρίποντά τους και τις ΗΠΑ! Το Μαυροβούνιο με 3-4 καλούς ψηλούς, επίσης  μας νίκησε τίμια. Με τόσες ελλείψεις και τραυματισμούς, η θέση που καταλάβαμε είναι δίκαιη, δεν ήμασταν για περισσότερα. Αν είχαμε έναν καλό κοντό, περιφερειακό και έναν ακόμη καλό ψηλό, αμφότερους από τους απόντες, θα κατακτούσαμε περισσότερα. Αλλά όχι, είχαμε την τύχη εναντίον μας!

Ποιο ήταν το κέρδος αυτών των αγώνων για την Ελλάδα; Κατ’ αρχάς η συνεπέστατη, θετικότατη συμμετοχή του πλέι μέικερ Ουόκαπ και η αγωνιστική άνοδος του Ρογκαβόπουλου. Κατόπιν, το ότι προετοιμάστηκαν περισσότερο για την Εθνική, ορισμένοι νεαροί, και ταλαντούχοι, παίκτες μας, ο Λούντζης του Ολυμπιακού, ο Μωραΐτης του ΠΑΟ κι ο Ρογκαβόπουλος· ακόμη και ο μεγαλύτερος ηλικιακά Μποχωρίδης του Άρη και ο Χατζηδάκης, σέντερ της ΑΕΚ. Πως έμαθαν όλοι μαζί να παλεύουν δυναμικά, κυρίως στην άμυνα, σαν μια γροθιά, σαν μια αληθινή ομάδα με αρχές, με guts, με πείσμα, μαχητικότητα, διάβασμα του παιγνιδιού, και κυρίως με δυναμική, γερή άμυνα, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής σχολής μπάσκετ· του ορθολογικού μπάσκετ (που, κυρίως, μας δίδαξαν παλιότερα οι πολύ σημαντικοί Γιουγκοσλάβοι προπονητές που δούλεψαν στην Ελλάδα).  

Οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στους παίκτες μας, στο προπονητικό σταφ με επικεφαλής τον πολύ καταρτισμένο κόουτς Δ. Ιτούδη, και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) με πρόεδρο τον Β. Λιόλιο, που κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για το καλύτερο, παρόλο που δεν πέτυχαν την είσοδό μας στην οχτάδα, στόχο ιδιαίτερα δύσκολο έτσι που διαμορφώθηκαν τα πράγματα λόγω των καίριων απουσιών μας. Όμως, προέκυψαν αρνητικές  συνέπειες  από τις δύο μέτριες κατατάξεις της Εθνικής στις δυο τελευταίες διοργανώσεις που συμμετείχε υπό τον κόουτς Ιτούδη, – η προηγούμενη ήταν το Ευρωμπάσκετ του 2022, όπου καταταχτήκαμε  πέμπτοι, χάνοντας την είσοδο στην τετράδα από την πανίσχυρη, μεταλλιούχο Γερμανία, παρά το ότι είχαμε τον σπουδαίο Γιάννη Αντετοκούνμπο στη σύνθεσή μας. Η ΕΟΚ, υπό τον Β. Λιόλιο, αποφάσισε πως ο Ιτούδης δεν έχει πολλές πιθανότητες, μάλλον λόγω των μέτριων σχέσεών του με ορισμένους διεθνείς, να πραγματοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους της και γι’ αυτό τερμάτισε τη συνεργασία τους.

Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αποφάσισε πρόσφατα τη διακοπή της συνεργασίας με τον καταξιωμένο, γνωστό προπονητή (εκτός των άλλων της ΤΣΣΚΑ και της Φενέρ) Δημήτρη Ιτούδη. Αυτό έγινε μάλλον γιατί είχε μέτριες σχέσεις με ορισμένους παίκτες, οι οποίοι φημολογείται πως δεν συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο εξαιτίας τους. Συν τις μέτριες κατατάξεις της Εθνικής στις δυο τελευταίες διοργανώσεις, πέμπτοι στο Ευρωμπάσκετ του 2022 και δέκατοι πέμπτοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντομπάσκετ) του 2023. Ο Ιτούδης είναι πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένος και πετυχημένος προπονητής, είναι ο μοναδικός Έλληνας κόουτς  με δύο τίτλους της Ευρωλίγκας στο ενεργητικό του! Κατά τη γνώμη μου η πιο ατυχής στιγμή του στην Εθνική ήταν το κοουτσάρισμα στην ήττα του προημιτελικού του Ευρωμπάσκετ με τη Γερμανία, το 2022. Και κεντρικό ζήτημα της προπονητικής δουλειάς του σ’ αυτό το Ευρωμπάσκετ, το ότι δεν κατόρθωσε να εντάξει και να αφομοιώσει αρμονικά,  με καλή χημεία και συνοχή, τον μαθημένο στους κανόνες του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούμπο. Το ίδιο πρόβλημα είχαν, βέβαια, και οι προηγούμενοι κόουτς της Εθνικής, που απέτυχαν κι αυτοί ως προς αυτό το πρόβλημα. Το ΝΒΑ παίζεται με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς του μπάσκετ της FIBA στο πώς παίζεται η άμυνα στον επιτιθέμενο παίκτη και ουσιαστικά η ένταξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα επιθετικά συστήματα της Εθνικής δεν έγινε σωστά, πετυχημένα κι ολοκληρωμένα από κανέναν κόουτς. Είχαμε ένα υπερόπλο που σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ λειτουργικά σαν τέτοιο, λόγω των διαφορετικών κανονισμών και (αμυντικών κι επιθετικών) συστημάτων μεταξύ ΝΒΑ και FIBA.

O προπονητής που θα διαδεχτεί τον Ιτούδη είναι ο παίκτης-θρύλος της Ευρωλίγκας, Βασίλης Σπανούλης. Ο Β. Σπανούλης διετέλεσε για πρώτη φορά τη σεζόν 2022-2023 προπονητής στο Περιστέρι με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται όμως μόνο για μία πετυχημένη προπονητική χρονιά. Η Ομοσπονδία κρίνει πως θα μπορέσει να συσπειρώσει, να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει και να γαλουχήσει τους παίκτες μας, ιδίως τους νεότερους, χάρη στην τεράστια αγωνιστική και μπασκετική προσωπικότητά του. Ο θρύλος Σπανούλης  χαίρει τεράστιας αποδοχής και σεβασμού από τους παίκτες μας. Γι’ αυτό η Ομοσπονδία ελπίζει πως θα κατορθώσει να γίνει ο δεύτερος Γιαννάκης, ο προηγουμένως μεγάλος παίκτης που για δεύτερη φορά θα καταφέρει να αναδιοργανώσει και  να συγκροτήσει δημιουργικά, αγωνιστικά και παικτικά, την Εθνική ώστε να την οδηγήσει ξανά, όπως ο Γιαννάκης, στις επιτυχίες… Ευχόμαστε κι ελπίζουμε όλοι πως θα τα καταφέρει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ