Αθλητισμος

Αρνείται να παραιτηθεί μετά το φιλί χωρίς συναίνεση ο Λουίς Ρουμπιάλες

Για «κοινωνική δολοφονία» και «ψευδοφεμινισμό» κάνει λόγο ο επικεφαλής του ισπανικού ποδοσφαίρου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Λουίς Ρουμπιάλες
O Λουίς Ρουμπιάλες © EPA/Eidan Rubio/RFEF

Λουίς Ρουμπιάλες: Αρνείται να παραιτηθεί από προεδρία της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μετά τον σάλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Αρνείται να παραιτηθεί ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μετά τη συμπεριφορά του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, παρά τις πληροφορίες που ανέφεραν το αντίθετο.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Λουίς Ρουμπιάλες επέκρινε τον «ψεύτικο φεμινισμό» και την απόπειρα «κοινωνικής δολοφονίας» σε βάρος του, ενώ υποσχέθηκε να παραμείνει επικεφαλής της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (RFEF), εν μέσω σφοδρής κριτικής και ερευνών της FIFA για το φιλί στα χείλη προς την παίκτρια της εθνικής ομάδας Τζένι Χερμόζο, κατά την απονομή του τροπαίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Σε μια παθιασμένη ομιλία στην έκτακτη γενική συνέλευση της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο 46χρονος Ρουμπιάλες επανέλαβε ότι δεν θα εξαναγκαζόταν να αποχωρήσει από τον ρόλο του, από αυτό που ένιωθε ότι ήταν κυνήγι μαγισσών. «Δεν θα παραιτηθώ», επανέλαβε πέντε φορές υπό χειροκροτήματα. «Θα το παλέψω μέχρι το τέλος».

Χαρακτήρισε τα γεγονότα των τελευταίων πέντε ημερών ως «κοινωνική δολοφονία» προσθέτοντας, «Προσπαθούν να με σκοτώσουν». Ο Ρουμπιάλες συνέδεσε τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών με αυτό που περιέγραψε ως «ψεύτικο φεμινισμό, μια από τις μάστιγες αυτής της χώρας».

Η παρατήρηση προκάλεσε χειροκροτήματα από τα μέλη της ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του Χόρχε Βίλντα, του αμφιλεγόμενου προπονητή της ισπανικής εθνικής ομάδας γυναικών.

«Ο ψεύτικος φεμινισμός δεν αναζητά δικαιοσύνη ή αλήθεια. Δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους» πρόσθεσε ο Ρουμπιάλες.

Πολιτική διαμάχη στην Ισπανία για το φιλί του Ρουμπιάλες: «Μορφή σεξουαλικής βίας»

Μια ημέρα νωρίτερα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει εκτενώς τα σχέδια του επικεφαλής του ισπανικού ποδοσφαίρου να παραιτηθεί.

Η αιφνιδιαστική ανατροπή προκάλεσε χειμαρρώδη αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ισπανία, με πολλές νέες εκκλήσεις προς τον Ρουμπιάλες να παραιτηθεί.

«Αυτό που είδαμε σήμερα στη συνέλευση της ομοσπονδίας είναι απαράδεκτο», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Γιολάντα Ντίαζ, εν ενεργεία υπουργός Εργασίας και δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει και να λάβει επείγοντα μέτρα: η ατιμωρησία των αρσενικών σοβινιστικών ενεργειών έχει τελειώσει. Ο Ρουμπιάλες δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή τη θέση».

Η αναπληρώτρια υπουργός Ισότητας της χώρας, Ιρένε Μοντέρο, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περιέγραψε το φιλί ως «μορφή σεξουαλικής βίας», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ρουμπιάλες «επιδιώκει την ατιμωρησία».

Δεδομένης της άρνησής του να παραιτηθεί, ο εισαγγελέας της Ισπανίας και το Εθνικό Αθλητικό Συμβούλιο θα αναλάβουν δράση, πρόσθεσε. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, Τζένι Χερμόζο δεν είσαι μόνη».

Οι αντιδράσεις ξεχύθηκαν και από την ποδοσφαιρική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Αυτό είναι απαράδεκτο», έγραψε η Αλέξια Πουτέγιας, νικήτρια της Χρυσής Μπάλας και συμπαίκτρια της Χερμόζο στα social media, προσθέτοντας: «Είμαι μαζί σου Τζένι Χερμόζο».

Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA την Πέμπτη ενημέρωσε τον Ρουμπιάλες ότι οι ενέργειές του στο Σίδνεϊ μπορεί να παραβίασαν τον πειθαρχικό της κώδικα.

Η παρέμβαση του κυβερνώντος οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ήρθε μετά από μέρες πίεσης, συμπεριλαμβανομένων έντονων επιπλήξεων από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, την παγκόσμια ένωση παικτών Fifpro και μια σειρά από ηγετικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ