Αθλητισμος

Basket League: Τα νέα πρόσωπα σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό

Άρωμα από τα παλιά και μεταγραφές εκατομμυρίων ευρώ

thodoros-soumas.jpg
Θόδωρος Σούμας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νέα μπασκετικά πρόσωπα του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ.
Κώστας Σλούκας και Μάριους Γκριγκόνις. Από τον Οκτώβρη συμπαίκτες;© Lato Klodian / Eurokinissi

Basket League: Οι μεταγραφές παικτών μέχρι στιγμής και οι αλλαγές σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Περιστέρι και Προμηθέα Πάτρας.  

Οι μεταγραφές των ομάδων μπάσκετμπολ για τη σεζόν 2023-2024 έχουν προχωρήσει αρκετά. Έχουν συμβεί σημαντικά μεταγραφικά γεγονότα, εκ των οποίων έχει ξεχωρίσει, κυρίως για το ελληνικό αθλητικό στερέωμα, η εντυπωσιακή και μεγάλης βαρύτητας και σημασίας μεταγραφή του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό! Ο Σλούκας υπήρξε για τον Ολυμπιακό ένας από τους βασικούς πυλώνες – μαζί με τους Βεζένκοφ, Φαλ, Γουόκαπ και Παπανικολάου, άντε και ΜακΚίσικ – της μεγάλης πορείας του στην Ευρωλίγκα για την οποία έφτασε τον Μάιο στον τελικό του Final 4 (και δυστυχώς τον έχασε). Για την επόμενη σεζόν όμως θα λείπουν οι δύο πυλώνες, ο Βεζένκοφ που πήγε στους Σακραμέντο Κινγκς του ΝΒΑ και ο Σλούκας, άρα ο κορμός αδυνάτισε παρά τους παίκτες που τους αντικατέστησαν (ο γκαρντ Γουίλιαμς-Γκος, που ξανάπαιξε νεότερος στον «θρύλο» και ο λευκός Αμερικανός, πάουερ φόργουορντ, Λουκ Σίμκα).

Μα ο Παναθηναϊκός και ειδικά ο Δ.Γιαννακόπουλος δεν έκανε μόνο το κόλπο γκρόσο να «κλέψει» τον Σλούκα, αλλά και να εξασθενίσει τον αιώνιο αντίπαλό του Ολυμπιακό, για να διεκδικήσει τουλάχιστον, σαν ίσος προς ίσον, το πρωτάθλημα Ελλάδος! Υπάρχουν πολλοί πλεϊμέικερ με την αξία, τις ικανότητες στις ασίστ, στο μακρινό σουτ και στα drive (μπασίματα), τις εμπνεύσεις και το επιτελικό μυαλό σαν του Σλούκα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη; Όχι βέβαια! Πολλοί αναρωτιούνται τι έπαθε ο Σλούκας και έφυγε από τη σπουδαία ομάδα του Ολυμπιακού; Δεν ήταν επαρκώς ικανοποιημένος από τον ρόλο του στην ομάδα του, όπως παλιά κι ο Β.Σπανούλης στον ΠΑΟ – η πρώτη βόμβα & διαμφισβητούμενη μεταγραφή από τον ένα αιώνιο στον άλλο – επειδή αυτός έβλεπε τον μεγάλο Δ.Διαμαντίδη να κρατά τη μπαγκέτα; Μπορεί αυτό να ισχύει και για τον Σλούκι Λουκ, που σουτάρει πιο γρήγορα απ’ τη σκιά του. Αλλά ας μη ξεχνάμε πως ο Δ.Γιαννακόπουλος του προσέφερε τεράστιο συμβόλαιο τριών εκατομμυρίων τον χρόνο, για 2+1 έτη, που ο Ολυμπιακός δεν θα του παραχωρούσε με τίποτα. Διαβάζουμε τώρα πως ο Δ.Γιαννακόπουλος προτείνει στον περίφημο Κροάτη Μίροτις, 4 εκατομμύρια τον χρόνο για 2 έτη!!!! Μήπως το αφεντικό …τρελάθηκε;

Ο ΠΑΟ δυνάμωσε το καλοκαίρι πάρα πολύ. Καταρχήν απέκτησε έναν αδιαφιλονίκητα σπουδαίο προπονητή, τον Τούρκο Αταμάν, που κέρδισε με την Εφές Αναντολού, απανωτά, δύο πρωταθλήματα Ευρωλίγκας. Την χρονιά που η Ευρωλίγκα διεκόπη λόγω της απειλής του κορονοϊού, η Εφές του Αταμάν έτρεχε σαν τραίνο, πρώτη και καταφανώς καλύτερη, για να πάρει την πρώτη κούπα της στην Ευρωλίγκα, μα η Ευρωλίγκα σταμάτησε, δηλαδή κανονικά ο Αταμάν θα είχε σήμερα στη συλλογή του τρεις Ευρωλίγκες! Άρα, αρκετά χρόνια μετά τον αξιόλογο Ισπανό κόουτς Πασκουάλ που έδωσε στον ΠΑΟ πρωτάθλημα Ελλάδος, ο ΠΑΟ έχει έναν πολύ καλό προπονητή… Ο Αταμάν είναι έξυπνος, φιλόδοξος, αγωνιστής, ξέρει να κάνει καλές μεταγραφές (αυτό αποτελεί το θεμέλιο κάθε ομάδας για να κτίσει σωστά), ξέρει να κουμαντάρει τους παίκτες του και δη τους σταρ και τους διάσημους, είναι σε ετοιμότητα στο παρκέ και ξέρει να αυτοσχεδιάζει κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά… Είναι προπονητής  για τίτλους, γιατί εμπνέει τους παίκτες του, που τον σέβονται (ε, με δύο Ευρωλίγκες που έχει κερδίσει απανωτά, φυσικό είναι…)  Ο ΠΑΟ φέτος πήρε επίσης τον εξαιρετικό, Αργεντινό πλεϊμέικερ, Βιλντόζα, τον καλό, Αφροαμερικανό  γκαρντ, Τζέριαντ Γκραντ, τον Αμερικανό  σουτέρ, σούτινγκ γκαρντ  Κάιλ Γκάι, και τον πολύ ταλαντούχο, πλεϊμέικερ Δ.Μωραΐτη (μαζί με τον συμπαίκτη του, Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και τον Μ.Λούντζη του Ολυμπιακού, αποτελούν τις μεγαλύτερες ελληνικές ελπίδες στα γκαρντ, για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ). Και να ξέρετε, πως παρόλο το μπάσκετ είναι το άθλημα των πολύ ψηλών ανθρώπων, τα σχετικά κοντύτερα γκαρντ των ομάδων αποτελούν τη βάση τους, τα θεμέλιά τους, γιατί απλά φτιάχνουν, οργανώνουν και καθοδηγούν το παιχνίδι της ομάδας.

Στη θέση 3 επέστρεψε από την Παρτιζάν, ο πολυτιμότατος  Ι.Παπαπέτρου. Στο 4 επέστρεψε από το Μιλάνο και τη βαριά κι άδικη τιμωρία του για χρήση απαγορευμένων ουσιών, εν αγνοία του, ο Ντίνος Μήτογλου. Και οι δύο υπήρξαν πολυτιμότατοι παίκτες του ΠΑΟ στο παρελθόν. Δυστυχώς όμως έφυγε μια άλλη γερή «βάση» του Παναθηναϊκού, ο ικανότατος σέντερ Παπαγιάννης, που τον ψάρεψε κι αυτόν όπως κι άλλους διεθνείς μας, ο Δ.Ιτούδης, στη Φενέρ. Στη θέση του ήρθε ο ευλύγιστος και δυνατός, έγχρωμος Γάλλος της Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς, Λεσόρ, και ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Ο ΠΑΟ αναζητά και άλλον ψηλό, τον Σενγκέλια ή τον Μίροτιτς ή τον Πολωνό Μπαλτσερόφσκι. Λεφτά να έχει, άρα, ο Δ.Γιαννακόπουλος και έπεται συνέχεια…

Ο Ολυμπιακός όμως πορεύεται πιο συγκρατημένα, οικονομικά και μετρημένα, βασιζόμενος σε αυτούς που διαθέτει, πια, ως κορμό, σήμερα, τους αξιοσημείωτους Γουόκαπ, Παπανικολάου, Φαλ, Μιλουτίνοφ, ΜακΚίσικ και Γουίλιαμ-Γκος. Ο Μπαρτζώκας δεν οφείλει να στήσει και να κτίσει εξαρχής μια ομάδα (γιατί διατηρεί αρκετούς καλούς παίκτες του) όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει ο Αταμάν, κάτι που θα του πάρει σίγουρα 4-6 μήνες… Στον Ολυμπιακό λείπει ακόμη ένας καλός γκαρντ (λέγεται πως χτυπάει τον Ουκρανό με μικρό ρόλο στο ΝΒΑ, Μιχαϊλιούκ) και ένα τεσσαροπεντάρι. Ίδωμεν.

Να προσθέσω για την πρώτη ελληνική κατηγορία Basket League, της Α1, σχετικά με την εξαίρετη ομάδα του Περiστερίου που δημιούργησε ο μεγάλος Β.Σπανούλης, ως προπονητής πλέον, πως …ξαναφτιάχνεται από την αρχή, με πολλούς νέους παίκτες, ιδίως νέους ξένους. Αυτή είναι η μοίρα των «μικρών» στην Ελλάδα, αν και το Περιστέρι πέτυχε το μεγάλο επίτευγμα να βγει τρίτο στο πρωτάθλημα μετά τις δυο ομάδες μας της Ευρωλίγκας, ήτοι να χτίζουν και κατόπιν να ξαναχτίζουν και να …μεταξαναχτίζουν.

Τα νέα μπασκετικά πρόσωπα των ελληνικών ομάδων.
Ο Βασίλης Σπανούλης είναι το απόλυτο αφεντικό στην ομάδα του Περιστερίου. © Lato Klodian / Eurokinissi

Να προσθέσουμε ορισμένες πληροφορίες για την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ προσέλαβε τον πολύπειρο και καλό Ισπανό προπονητή Πλάθα. Πήρε και τον ενδιαφέροντα, Αφροαμερικανό, τριανταδυάχρονο γκαρντ, Τζόρνταν ΜακΡέι, και τον γνωστό κι έμπειρο, Λιθουανό φόργουορντ Κουζμίνσκας. Το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο αποφάσισε η ΑΕΚ να τιμωρηθεί για τα επεισόδια των οπαδών της στα Α. Λιόσια εναντίον της Χάποελ Ιερουσαλήμ, με την ποινή το γήπεδό της, στα ευρωπαϊκά ματς της στο BCL, να έχει κλειστές τις εξέδρες του κατά το 80% των θέσεών του και να έχουν δικαίωμα να παρίστανται μόνο θεατές με ονομαστικά εισιτήρια διαρκείας στις θέσεις αυτές.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ο Προμηθέας Πάτρας επέλεξε ως προπονητή τον θετικό Ηλία Παπαθεοδώρου

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY