Αθλητισμος

Aυστηροποιούνται οι περιορισμοί στους τρανς αθλητές του στίβου

Αποκλείονται αν έχουν περάσει αρσενική εφηβεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στίβος: Η World Athletics αυστηροποιεί τους περιορισμούς στους τρανς αθλητές
© Unsplash

Στίβος: Η World Athletics αυστηροποιεί τους περιορισμούς στους τρανς αθλητές

Η Ομοσπονδία Αθλητισμού (πρώην IAAF), απαγόρευσε στις τρανς αθλήτριες να αγωνίζονται στην κατηγορία γυναικών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ο πρόεδρος του οργανισμού Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, είπε ότι καμία τρανς αθλήτρια που είχε περάσει αρσενική εφηβεία, δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει σε αγώνες παγκόσμιας κατάταξης γυναικών από τις 31 Μαρτίου 2023.

Θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιλεξιμότητα των τρανς ατόμων.

Ωστόσο, ο κ. Κόου τόνισε ότι «δεν λέμε όχι για πάντα». Ο Λόρδος πρόσθεσε ότι η απόφαση «καθοδηγείται από την πρωταρχική αρχή που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας.

Το συμβούλιο ψήφισε επίσης τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο από πέντε.

Οι αυστηρότεροι κανόνες θα επηρεάσουν αθλητές του DSD όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800μ., Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ