Αθλητισμος

Nταμάρ Χάμλιν: Τι προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή του παίκτη του NFL;

Καθώς συνωμοσιολόγοι αποδίδουν το περιστατικό στα εμβόλια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Buffalo Bills' Damar Hamlin's heart was most likely healthy before collapse
© Dylan Buell/Getty Images/Ideal Image

Nταμάρ Χάμλιν: Τι προκάλεσε την κατάρρευση του παίκτη του NFL;

H κατάρρευση και η καρδιακή ανακοπή του Νταμάρ Χάμλιν των Buffalo Bills –την οποία παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο εκατομμύρια τηλεθεατές της εκπομπής «Monday Night Football»– έχει γίνει θέμα συζήτησης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με συνωμοσιολόγους να αποδίδουν το περιστατικό στο εμβόλιο κατά της covid-19. 

«Ήξερα ακριβώς τι συνέβη» δήλωσε στο ΝΒC ο Ναχούς Μοκαντάμ διευθυντής του τμήματος καρδιοχειρουργικής στο Ohio State University Wexner Medical Center. «Ο τρόπος με τον οποίο αρχικά σηκώθηκε και στη συνέχεια κατέρρευσε ... δεν είναι αυτό που θα έμοιαζε με διάσειση». 

Σε δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη, η οικογένεια του Χάμλιν ευχαρίστησε τους πρώτους ανταποκριτές και τους επαγγελματίες υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, όπου νοσηλεύεται.

Ούτε ο Μοκαντάμ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος γιατρός που ερωτήθηκε για το θέμα αυτό εμπλέκεται στη θεραπεία του Χάμλιν. Σε ανακοίνωσή τους, οι Bills ανέφεραν μόνο ότι ο Χάμλιν υπέστη καρδιακή ανακοπή, όταν η καρδιά σταματά να χτυπάει σωστά, και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αν και υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες για την καρδιακή ανακοπή του Χάμλιν, οι καρδιολόγοι πρότειναν ότι ευθύνεται ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται «commotio cordis».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καρδιά», δήλωσε ο Δρ Χάρι Τάντρι, διευθυντής του προγράμματος καρδιακής αρρυθμίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί. «Μια υγιής καρδιά, όταν χτυπηθεί με αμβλύ αντικείμενο σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή» είπε ο Τάντρι «μπορεί να εκτοξευθεί σε μη φυσιολογικό και δυνητικά θανατηφόρο ρυθμό».

Ένας εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ντένβερ, δήλωσε: «Δεν έχει να κάνει με το πόσο δυνατό ήταν το χτύπημα. Στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τον χρόνο που συμβαίνει το χτύπημα». Είναι ακριβώς αυτή η στιγμή, λένε οι ειδικοί, που ένα χτύπημα στο στήθος σε ένα συγκεκριένο σημείο μπορεί να οδηγήσει ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο σε καρδιακή ανακοπή. Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς δυσλειτουργεί και ο ρυθμός των καρδιακών παλμών γίνεται ανισόρροπος.

Πιστεύεται ότι η «commotio cordis» συμβαίνει περίπου 15 έως 20 φορές τον χρόνο στις ΗΠΑ, κυρίως σε εφήβους που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως το μπέιζμπολ, το χόκεϊ ή το λακρός, δήλωσε ο Δρ Μαρκ Λινκ, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας Southwestern Medical Center. Είναι ακόμη πιο σπάνιο για άτομα άνω των 20 ετών, επειδή τα πλευρά σκληραίνουν με την ηλικία και είναι καλύτερα σε θέση να προστατεύσουν από αμβλύ τραύμα, δήλωσε ο ίδιος, ειδικός στο «commotio cordis» και κλινικός καρδιολόγος-ηλεκτροφυσιολόγος με εξειδίκευση στα προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ