Αθλητισμος

Γιατί ο Πελέ δεν έπαιξε ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα

To έγγραφο που απαντά στο ερώτημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Βραζιλία είχε απαγορεύσει την πώληση του Πελέ σε ομάδες του εξωτερικού
© EPA/SEBASTIEN NOGIER

Πελέ: Γιατί δεν έπαιξε ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα

Ο Πελέ είναι ο απόλυτος ποδοσφαιρικός ήρωας στη Βραζιλία και όχι μόνο. Κατέκτησε τρία Μουντιάλ (1958, 1962, 1970) με την Εθνική Βραζιλίας, όμως αρκετοί ήταν εκείνοι που τον αμφισβήτησαν παρά τους άθλους του με το επιχείρημα πως δεν αγωνίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή ομάδα.

Την άνοιξη του 1961, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζάνιο Κουάδρος άκουσε για το ενδιαφέρον που έδειχναν ομάδες από την Ευρώπη για την απόκτηση του Βραζιλιάνου θρύλου. Όπως ήταν φυσικό, ήθελαν τον Πελέ στις ομάδες τους, καθώς ήταν μακράν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, πολύ μπροστά από όλους τους άλλους. Έως τότε ο Πελέ είχε πετύχει 230 γκολ σε 210 παιχνίδια με την Σάντος γεγονός που είχε τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης. 

Αμέσως πήρε τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο Πελέ να μείνει στην Σάντος, στην αρχή στέλνοντας επίσημο έγγραφο στον πρόεδρο του αθλητικού συμβουλίου, το οποίο έγραφε: «Με προβληματίζει η συνεχής αγορά Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών από συλλόγους του εξωτερικού. Τώρα θέλουν και τον Πελέ. Δεν πρόκειται να εξάγουμε και τον Πελέ. Περιμένω να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα».
 
Μόλις λίγους μήνες αργότερα, η Βραζιλία με ψήφισμα «βαφτίζει» τον Πελέ ως επίσημο εθνικό θησαυρό της χώρας, παράλληλα απαγορεύοντας με αυτό τον τρόπο την πώληση του σε ομάδα εκτός της χώρας.

Όταν κατάφερε να αποδεσμευτεί σε μεγάλη ποδοσφαιρική ηλικία πήγε στις ΗΠΑ και έπαιξε για τρία χρόνια στον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Εκεί έβαλε 37 γκολ σε 64 παιχνίδια και ολοκλήρωσε την καριέρα του. Στην συνέχεια το 2010 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ