Αθλητισμος

Μουντιάλ 2022: Ο Λιονέλ Μέσι είναι πλέον ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών

Έσπασε κάθε ρεκόρ και κατέκτησε και το τελευταίο τρόπαιο που του έλειπε

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H στιγμή που παίκτες και επιτελείο της εθνικής Αργεντινής σηκώνουν στα χέρια τον Λιονέλ Μέσι όπως τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
H στιγμή που παίκτες και επιτελείο της εθνικής Αργεντινής σηκώνουν στα χέρια τον Λιονέλ Μέσι όπως τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα © Quality Sport Images/Getty Images

Μουντιάλ 2022: Η Αργεντινή κατέκτησε το τρίτο παγκόσμιο κύπελλο στην ιστορία της - Τα ρεκόρ που αναδεικνύουν τον Λιονέλ Μέσι στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών

Ο τελικός του φετινού Μουντιάλ έχει ολοκληρωθεί και όλος ο πλανήτης παραμιλάει. Όλοι κάνουν λόγο για τον ίσως κορυφαίο ποδοσφαιρικό αγώνα που έχουν παρακολουθήσει. Και η αλήθεια είναι αυτή. Η αναμέτρηση Αργεντινής και Γαλλίας θα μνημονεύεται για πάντα.

Για το θέαμα, το άγχος, τα γκολ, την αλλαγή συναισθημάτων. Ό,τι πρεσβεύει και θα έπρεπε να πρεσβεύει το ποδόσφαιρο. Και αυτό επίσης που πρεσβεύει το ποδόσφαιρο είναι ο Λιονέλ Μέσι.

Σήμερα και για τους τελευταίους άπιστους, ο Μέσι μπήκε στο πάνθεον του παγκοσμίου αθλητισμού. Για πολλούς ήταν ήδη εκεί. Σήμερα όμως τους ξεπέρασε όλους. Το νούμερο 10 στην Αργεντινή είναι βαρύ. Από τον Μαραντόνα στον Μέσι. Και ο «κοντός» απόψε τα κατάφερε.

Η κουβέντα πριν το Μουντιάλ για το αν η Αργεντινή και ο Μέσι κατακτήσουν το τρόπαιο, θα τον έβαζε αυτόματα στην κορυφή. Το σημερινό τρόπαιο έρχεται για την επιβεβαίωση αυτών.

Στο παλμαρέ του έχει κάθε λογής ατομικό τίτλο και συλλογικό τίτλο. Με τη χώρα του μέχρι πέρυσι δεν είχε το τόσο σπουδαίο τρόπαιο. Παρόλου που είχε συμμετάσχει σε πολλούς τελικούς διοργανώσεων με την Αλμπισελέστε όλα αυτά τα χρόνια. Σπουδαίες φουρνιές με κάτι να λείπει στο τέλος.

Το 2007, 2015 και το 2016 έχασε στον τελικό το Κόπα Αμέρικα. Το 2014 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το 2008 πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ το 2005 η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Under 20. Πέρυσι όμως άρχισε να αλλάζει η ιστορία. Πρώτο Κόπα Αμέρικα για την Αργεντινή μετά από 28 χρόνια. Και σήμερα τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 36 χρόνια.

Και κάπως έτσι στο τέλος γράφτηκε ιστορία. Όλοι οι τίτλοι πλέον στα χέρια του. Στο τελευταίο του ματς με τη χώρα του. Στην αναμέτρηση που θα μνημονεύεται για πάντα. Στην αναμέτρηση που ο Μέσι μας απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Μέσα στη φρενίτιδα του τελικού, ο Μέσι μεταξύ των άλλων κατέρριψε και άλλα ρεκόρ. Ακόμη πιο πολλές λέξεις στο βιβλίο που θα γραφτεί κάποια στιγμή για τα επιτεύγματά του.

Έγινε ο μοναδικός παίχτης που έχει καταφέρει να σκοράρει σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης. Από του ομίλους μέχρι και τον τελικό.

Επιπρόσθετα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φτάνει τις 26 συμμετοχές σε Μουντιάλ, ξεπερνώντας τον Λόθαρ Ματέους. Στην πλούσια καριέρα του σε 1003 αναμετρήσεις 793 γκολ, 7 χρυσές μπάλες. Πλέον και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ποιος να συγκριθεί μαζί του;

Μια εθνική Αργεντινής που σε ό,τι έλεγαν και έκαναν, έβαζαν πάντα τον Μέσι στις προτάσεις τους. Η νέα γενιά μεγάλωσε βλέποντας το νούμερο 10 να μεγαλουργεί.

Ο Ένζο Φερνάντες, ο Άλβαρες, ο Μακκάλιστερ. Ήθελαν όλοι να τον κάνουν υπερήφανο σε αυτά τα τελευταία λεπτά με τη φανέλα της Αργεντινής. Μάλιστα ο τελευταίος δήλωσε πως στην πρώτη του κλήση στην εθνική ντράπηκε να μιλήσει στον Μέσι.

Όλο το έθνος ζούσε για αυτή τη μέρα. 2 μέρες πριν εκατοντάδες Αργεντίνοι βρέθηκαν στο σπίτι της γιαγιάς του και επί ώρες φώναζαν συνθήματα με εκείνη να χαμογελά από το παράθυρο. Το τραγούδι «Muchachos» που έγινε σήμα κατατεθέν της ομάδας είναι το αγαπημένο του Λέο. Οι φίλαθλοι έλεγαν αφού αρέσει στον Μέσι το τραγουδάμε και εμείς. Γιατί, πάνω απ' όλα, ο Μέσι έκανε αυτό ακριβώς. Ένωσε έναν ολόκληρο λαό. Και ίσως κάτι περισσότερο, αφού μέχρι και σε χώρες που δεν αγωνίζονταν σήμερα, η Αργεντινή είχε υποστηρικτές. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, ο Μέσι είχε υποστηρικτές.

Πλέον ο «pulga» ξεπέρασε τον μύθο του Μαραντόνα. Πλέον, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Όποια και αν είναι η «προτίμηση» του καθενός, ο Μέσι δεν γίνεται να μην θεωρείται GOAT.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ