Αθλητισμος

NWSL: Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ποδοσφαιριστριών

Στο φως της δημοσιότητας μετά από 14μηνη έρευνα στις τάξεις του οργανισμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στο NWSL, το γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.

Μια ανεξάρτητη έρευνα για την κακοποίηση και την κακομεταχείριση ποδοσφαιριστριών στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NWSL), εντόπισε «συνεχιζόμενες παρανομίες» στις περισσότερες ομάδες, όπως ανακοινώθηκε σχετικά από τους αρμόδιους φορείς.

Τα ευρήματα της έρευνας, έγιναν γνωστά μετά από 14 μήνες εξέτασης των καταγγελιών παικτριών του NWSL, εντόπισαν συστημικές αποτυχίες στο πρωτάθλημα 12 ομάδων που επέτρεψαν την σωματική και συναισθηματική κακοποίηση τους.

Αυτήν την ξεχωριστή έρευνα, διηύθυνε η πρώην γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Σάλι Γέιτ. Η έκθεσή του 172 σελίδων που κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με περισσότερες από 200 παίκτριες του NWSL και λεπτομέρειες για καταχρήσεις, χειραγώγηση, εκφοβισμό και αντίποινα πολλών προπονητών εναντίον τους.

Αυτές οι έρευνες, άρχισαν μετά από αποκαλύψεις τον Οκτώβριο του 2021 για «συστημική» σεξουαλική κακοποίηση και επίθεση στο αμερικανικό γυναικείο ποδόσφαιρο.

«Κατά την διάρκεια αυτής της έρευνας, η Κοινή Ομάδα Έρευνας έλαβε αναφορές για συνεχιζόμενες αδικοπραγίες σε περισσότερες από τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος», ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (14/12).

«Για να υπάρξει μόνιμη αλλαγή, το πρωτάθλημα πρέπει να δεσμευθεί για μακροπρόθεσμη, ουσιαστική και σταδιακή εργασία, για συστημικό πολιτισμικό και δομικό μετασχηματισμό», συνιστούν οι ερευνητές.

Σημείωσαν ωστόσο, ότι οι διοργανωτές έχουν λάβει μέτρα, ειδικά μετά την δημοσίευση των ευρημάτων της Σάλι Γέιτ, η οποία είχε ανέλαβε την υπόθεση από την Αμερικανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

«Αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», αναφέρεται στην έκθεση της Κοινής Ομάδας Ερευνών. μΗ επικεφαλής του NWSL, Τζέσικα Μπέρμαν, υποσχέθηκε «συστημική μεταρρύθμιση», ενώ ζήτησε συγγνώμη από τις παίκτριες για «αποτυχίες και λάθη του παρελθόντος» και πρόσθεσε:

«Θα είναι μια συνεχής διαδικασία βελτίωσης και ενίσχυσης του πρωταθλήματος μας. Θα μελετήσουμε την έκθεση και τις συστάσεις της, για να καταλάβουμε ποιες πρόσθετες ενέργειες πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Η US Soccer χαιρέτισε την τελευταία έκθεση και τις πρωτοβουλίες που έλαβε το NWSL και η ένωση παικτριών της NWSLPA, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συνεχής δράση για την δημιουργία «συστημικής αλλαγής».