Αθλητισμος

2nd Μake Place For One More Woman Awards: Οι γυναίκες που διακρίθηκαν στο αθλητικό στερέωμα για το 2022

Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών και η 17χρονη πρωταθλήτρια κωπηλάτισσα βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων στη γιορτή του αθλητισμού

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
23’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης
© Instagram Margarita Plevritou

«2nd Μake Place For One More Woman Awards»: Συνέντευξη με τις Μαρία Πολύζου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Σοφία Δαλίδου για τη βράβευση και τα σχέδιά τους

«Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος. Φτάσε στο τέρμα και μην τα παρατάς» αναφέρει η Μαρία Πολύζου. «Μεμονομένα είμαστε μια σταγόνα, όλες μαζί όμως είμαστε ωκεανός» λέει η εθνική ομάδα γυναικών πόλο. «Προγραμματισμός είναι η λέξη κλειδί στη δύσκολη εξίσωση πρωταθλητισμός και υψηλές μαθησιακές επιδόσεις» τονίζει η 17χρονη πρωταθλήτρια κωπηλάτισσα του ΟΕΑ-ΝΑΒ, Σοφία Δαλίδου στη τελετή για τα «2nd Μake Place For One More Woman Awards»Γυναίκες πρωταθλήτριες που διακρίθηκαν στο αθλητικό στερέωμα για το 2022 και ομάδες ενωμένες τριγύρω χειροκροτούν τις συναθλήτριες και συμπαίκτριες τους, παραολυμπιονίκες, διαιτήτριες, προπονήτριες, mentors, γυναίκες σε διοικητικές θέσεις στο χώρο του αθλητισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Λαμπερές, γεμάτες χαμόγελα, παρευρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (7/12) στην εκδήλωση που διεξήχθη υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ανάμεσα τους η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος που τιμήθηκε με το βραβείο «Career Achievements in Sports» για το προσωπικό και αθλητικό της αγώνα, παρακινεί όλες τις γυναίκες να μην σταματούν και να δείχνουν με τα βήματα τους το δρόμο στα νεαρά κορίτσια. Η Μαρία Πολύζου, η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες, η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες, η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο άθλο, τρέχοντας 524 χμ. από την Αθήνα έως την Σπάρτη και από εκεί στον Μαραθώνα, ξεπερνώντας τα όρια του σώματος και της λογικής εμπνέει όπως κάθε φορά. Ξεπέρασε τον καρκίνο του μαστού ενώ η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε νεαρή ηλικία δεν κατάφερε ποτέ να την νικήσει. Έγραψε το βιβλίο ενθάρρυνσης «Μην τα παρατάς», την αυτοβιογραφία της, την ιστορία δηλαδή μιας γυναίκας που δεν τα παράτησε ποτέ. Γλυκιά, ήρεμη, δυναμική, τα μάτια της λάμπουν και μου μιλάει ανοιχτά για το πόσο τη βοήθησε ο αθλητισμός την περίοδο που έδινε μάχη με τον καρκίνο αλλά και για την βράβευση τηςΗ σημερινή βράβευση για μένα εκφράζει όλες τις γυναίκες. Όλες οι γυναίκες κάνουμε έναν αγώνα να βγούμε μπροστά ή τουλάχιστον να είμαστε παράλληλα και να προχωράμε μαζί με τους άντρες. Η ψυχή δεν έχει φύλο, οι γυναίκες μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα. Αν κάποτε μου λέγανε ότι δεν μπορώ να τρέξω σε μαραθώνιο, δεν μπορώ να τερματίσω αποδείκνυα ότι όχι μόνο μπορώ να τερματίσω αλλά να κάνω και πανελληνία ρεκόρ. Χρειάζονται και άλλες αποδείξεις σήμερα για να δείξουμε ότι οι όλες οι γυναίκες μπορούμε;

Σήμερα συνεχίζω ως προπονήτρια να προπονώ τους ανθρώπους μου. Ήδη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο σημειώσαμε επιτυχίες ακόμη και με τα «πρωτάκια»-άτομα 50 με 60 χρονών- που τόλμησαν έπειτα από την καθοδήγηση και την υποστήριξη μου να τερματίσουν. Πριν λίγες μέρες μάλιστα είχαμε και τις βραβεύσεις αυτών των ανθρώπων, μοιράστηκαν εμπειρίες για το πώς κατάφεραν μέσα από τους φόβους και τις ανασφάλειες να σταθούν στην εκκίνηση. Χάρηκα πραγματικά γι αυτούς και είμαι περήφανη. Αυτό είναι ακριβώς το έργο που κάνω σαν προπονήτρια, συμβάλλω στο να βελτιώνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους γιατί απλώς το να κρατάς το χρονόμετρο δεν έχει αξία.

Από εκεί και πέρα συνεχίζω και προετοιμάζω πολλούς αγώνες όπως το Κarteros run στο Ηράκλειο που θα σηματοδοτήσει και την αρχή των παράκτιων αγώνων που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι. Χαίρομαι γιατί ανέλαβα ως επικεφαλής της κυβέρνησης στο κομμάτι του "Αθλητισμού και της Κοινωνικής αλληλεγγύης" να τρέξουμε ένα πρόγραμμα προσφοράς. Κάθε ένας από εμάς από το χώρο του αθλητισμού θα συνδράμει για να συγκεντρωθούν χρήματα, -έστω και ένα ευρώ από τον καθένα μας- και να συνεισφέρουμε σε οργανώσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα χρήματα θα πάνε σε ένα ταμείο με διαφάνεια και στο τέλος της χρονιάς θα διοχετεύονται ισότοπα. Αυτό για μένα είναι πολύτιμο γιατί για να καταφέρω να ξεπεράσω εμπόδια και προσωπικές μου μάχες, ένα από αυτά που θεράπευσε την ψυχή και το σώμα μου ήταν η προσφορά. Μόνο μέσα από την ανιδιοτελή υπηρεσία μπορούμε να προχωρήσουμε. Για εμάς τους πρωταθλητές είναι και ακόμη μεγαλύτερο το χρέος στην κοινωνία, όλα όσα μας έδωσε και μας δίδαξε ο αθλητισμός και οι ολυμπιακές αξίες να τα γυρίσουμε προσφέροντας όσο και όπου μπορούμε.

Πρόσφατα που πέρασα μια πνευμονία είδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία όμως δεν θα σταθώ εδώ, θα μείνω στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Ναι κάθομαι βεβαίως στη σειρά για να πάρω το χαρτάκι μου αλλά να κάθετε δίπλα ένας άνθρωπος που υποφέρει ακόμη περισσότερο από μένα και όμως να μην παραχωρώ την θέση μου ή να δίνω έστω και λίγη προσοχή την ώρα που καταρρέει μπροστά μου, με θλίβει. Με τάραξε η προσπάθεια των γιατρών μέσα σε μια εφημερία να σώσουν τους ασθενείς και η αναισθησία των ανθρώπων σε τέτοιες καταστάσεις. Ακόμη και σε έναν χώρο όπως η τουαλέτα που αμέσως μετά θα έρθει ο επόμενος, και πολύ περισσότερο αυτός που θα έρθει να την καθαρίσει, δεν την σεβόμαστε. Η ζωή είναι ένας μαραθώνιος. Ας φτάσουμε στο τέρμα και να μην τα παρατάμε, να μην χάνουμε την ανθρωπιά μας καθημερινά».

13 γυναίκες τόσο δυναμικές και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, αφήνουν πίσω τους τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, «πειράζουν» η μια την άλλη και αλληλοϋποστηρίζονται εντός και εκτός νερών μέχρι το τέλος. Οι λεγόμενες «γοργόνες» ή αλλιώς η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών κατέκτησε τον τίτλο «Best Greek Female Team 2022» για την προσπάθεια και τις επιτυχίες που σημείωσε μέσα στην φετινή χρονιά χάρη στην αρωγή της ομοσπονδιακής τεχνικού, Αλεξίας Καμμένου. Η Μαργαρίτα Πλευρίτου, αρχηγός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανέφερε «Σίγουρα είναι μεγάλη μας τιμή αυτή η βράβευση. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και αυτό για εμάς και για την κοινωνία την ίδια είναι σημαντικό. Ένα δυνατό συναίσθημα χαράς.

Αύριο φεύγουμε μιας και έχουμε προκριματικούς αγώνες για το Champions league. Παίζουμε στην Όστια, είναι ένας δύσκολος αγώνας για εμάς, θέλει προσοχή, θα κάνουμε το παιχνίδι μας και πιστεύω θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σίγουρα ο στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες οπότε γι αυτό πορευόμαστε στο κομμάτι της εθνικής ομάδας και από εκεί και πέρα με τον Ολυμπιακό θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή της Ευρώπης όπως ήμασταν και πέρυσι. Στα εγχώρια φυσικά προσπαούμε για πρωτάθλημα και κύπελλο. Αυτή η ομάδα έχει μέταλλο, είμαι πολύ υπερήφανη για τις συμπαίκτριες μου, έχουμε δέσει και πιστεύω σε αυτές, είναι στην κατάλληλη ηλικία και χαίρομαι που μπορώ να τους δείξω όσα έχω ζήσει και να τους βοηθήσω. Στις επόμενες διοργανώσεις που έρχονται, ναι πιστεύω θα είμαστε στο βάθρο».

Η 17χρονη κωπηλάτισσα του ΟΕΑ-ΝΑΒ, Σοφία Δαλίδου που εκπροσώπησε την Ελλάδα με τη συναθλήτριά της Στυλιανή Νάτσιουλα στο διπλό σκιφ νεανίδων κατέκτησε το καλοκαίρι δύο χρυσά μετάλλια και βραβεύτηκε με το «Sports Performance 2022 Youth Award». Χαμηλών τόνων αλλά με αυτοπεποίθηση, πυγμή πρωταθλήτριας, πατάει στα πόδια της και αυτό φαίνεται. Η πρωταθλήτρια της κωπηλασίας ανέφερε για την διάκριση της μεταξύ άλλων:«Αισθάνομαι περήφανη που είμαι η μοναδική κοπέλα από την κωπηλασία που βρίσκεται σε αυτή την θέση. Φέτος ήταν μια πολύ δυνατή χρονιά για μένα, από την αρχή ανεβήκαμε με την Στυλιανή στο πρώτο σκαλί του βάθρου και ακούσαμε δυο φορές τον  εθνικό ύμνο και στο πανευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα προπονητικό κοινό που προετοιμάζομαι για την ηλικία μου στην under19 αλλά μπορεί να πετύχουμε και κάτι παραπάνω στην under23. Όπως λένε όλοι έχω στόχο το 24 αλλά δεν ισχύει, σκέφτομαι το 23 ώστε να πάμε για το 24 αν τύχει.  

Σοφία Δαλίδου και Στέλλα Νατσιούλα
© Instagram Sophia Dalidou
Σοφία Δαλίδου και Στέλλα Νατσιούλα
© Instagram Sophia Dalidou

Το να είσαι νέος αθλητής είναι πολύ δύσκολο σήμερα γιατί βλέπεις τους δίπλα να ζουν την ζωή, κάνεις πολλές θυσίες, χάνεις φιλίες γιατί είσαι αφοσιωμένος στην προπόνηση, χάνεις εξόδους, χάνεις την "καθημερινή" ζωή που κάνουν οι άλλοι αλλά στο τέλος της ημέρας κερδίζεις κάτι μοναδικό. Οι συμμαθητές μου κερδίζουν κυρίως εξόδους εγώ στην συγκεκριμένη φάση κερδίζω χαρές, εμπειρίες, επιτυχίες, αποτυχίες και αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε κάθε αθλητή. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν βάζω στόχους, το αφήνω να με πάει εκεί που είναι να πάει. Θα προσπαθήσω ωστόσο να ξαναβρίσκομαι αγωνιστικά στα επίπεδα που βρισκόμουν το καλοκαίρι και να τα πάω όσο καλύτερα μπορώ για εμένα και την χώρα μου».

Τα βραβεία που είναι βασισμένα στο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες-ΕΣΟΑ, Βούλα Κοζομπόλη επανήλθαν μετά από 2 χρόνια συμβάλοντας στη προώθηση και μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ