Αθλητισμος

Mουντιάλ 2022: Η Στεφανί Φραπάρ έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών

Το 2020 έγινε η πρώτη που διαιτήτευσε στο Champions League

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stephanie frappart
Stephanie Frappart © Octavio Passos/Getty Images

Μουντιάλ 2022: Η Στεφανί Φραπάρ έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του θεσμού

Η Γαλλίδα ρέφερι έγραψε ιστορία στο Μεξικό-Πολωνία, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που συμμετέχει σε παιχνίδι του Μουντιάλ ανδρών. Συγκεκριμένα, η Φραπάρ είναι η τέταρτη διαιτητής στο παιχνίδι του Μεξικού με την Πολωνία, για την πρώτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου. Η 39χρονη  έγινε το 2020 η πρώτη γυναίκα που σφύριξε αγώνα Champions League ανδρών. Πριν από το Κατάρ είχε οριστεί από την ΟΥΕΦΑ να σφυρίξει τον αγώνα της Ρεάλ με τη Σέλτικ. Η Φραπάρ έως το 33' του αγώνα καταλόγισε τρία πέναλτι. Τα δύο για τη Ρεάλ, τα οποία μετέτρεψαν σε γκολ οι Μόντριτς (6'), Ροντρίγκο (21') και ένα στη Σέλτικ το οποίο απέκρουσε ο Κουρτουά (εκτέλεσε ο Γιουράνοβιτς).

Stephanie Frappart after the penalty decision through the Video Assistant Referee during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group C match between Mexico and Poland at Stadium 974 on November 22, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Stuart Franklin/Getty Images)
Stephanie Frappart © Stuart Franklin/Getty Images)

Στεφανί Φραπάρ: Ποια είναι η γυναίκα που σπάει τα ταμπού

Γεννημένη στις 14 Δεκεμβρίου του 1983 στην περιοχή Herblay-sur-Seine της Γαλλίας, είναι διεθνής διαιτητής από το 2014 και παρούσα στο Μουντιάλ του 2015 στον Καναδά. Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια σε συνέντευξη της έχει ομολογήσει πως η στρογγυλή θεά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της. Σημείο τομής ήταν η εφηβεία της όταν στα 14 της χρόνια επισφράγισε πως ο χώρος στον οποίο ανήκει δεν είναι άλλος από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Μπορεί να βρίσκεται στη λίστα διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2009, ωστόσο η αναρρίχηση της ξεκίνησε ένα καλοκαίρι του Αυγούστου του 2014 στο Νιόρ-Μπρεστ, της δεύτερης κατηγορίας ανδρών του γαλλικού ποδοσφαίρου(0-0) και έκτοτε έχει καταφέρει με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση της να κερδίσει σταδιακά το σεβασμό συναδέλφων, προπονητών και ποδοσφαιριστών.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018, ορίστηκε να διαιτητεύσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019 στη Γαλλία, σημειώνοντας μάλιστα τέτοια επιτυχία ώστε μετά την ολοκλήρωση της φάσης των 16, ανακοινώθηκε ότι η Φραπάρ είχε επιλεγεί ως μία από τους 11 διαιτητές που θα διατηρούταν για το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Ακολούθηκε ο τελικός της διοργάνωσης που διεξήχθη στις 7 Ιουλίου 2019 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας, με αποκορύφωμα την 28η Απριλίου 2019, όταν και διαιτήτευσε τον πρώτο αγώνα της στη Λιγκ 1 στον αγώνα Αμιάν - Στρασμπούρ.

Τον Αύγουστο του 2019 η UEFA ανακοίνωσε πως ο τελικός του Super Cup μεταξύ της Λίβερπουλ και Τσέλσι, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Αυγούστου, θα είχε -για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων ανδρών- γυναίκα διαιτητή. Η Στεφανί Φραπάρ, μια έμπειρη ρεφερί από τη Γαλλία (αλλά άγνωστη στο ευρύ κοινό έως τότε), ορίστηκε να σφυρίξει στην αναμέτρηση και όπως ήταν φυσικό όλα τα φώτα έπεσαν πάνω της.

Μουντιάλ 2022: Αυτές είναι οι τρεις γυναίκες διαιτητές που θα σφυρίξουν

Σε μια χώρα που δέχεται συνεχώς κριτική από την παγκόσμια κοινότητα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, η FIFA αποφάσισε να καινοτομήσει.

Το Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι το πρώτο στην ιστορία στο οποίο θα σφυρίξουν και γυναίκες διαιτητές. Μπορεί πριν από αρκετά χρόνια να φαινόταν απίθανο κάτι τέτοιο, ωστόσο οι γυναίκες διαιτητές έχουν ανέβει με ταχύτητα τα σκαλιά της ιεραρχίας και πλέον έφτασαν στο… Εβερεστ.

 Ανάμεσα στους 36 διαιτητές του Μουντιάλ που ξεκινά στο Κατάρ, υπάρχουν 3 γυναίκες, ενώ άλλες τρεις είναι οι βοηθοί. Η FIFA δεν έκανε… χάρη σε καμία από τις διαιτητίνες, αφού πρόκειται για πολύ ικανές γυναίκες που έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα και έχουν κερδίσει τα εγκωμιαστικά σχόλια από τους ποδοσφαιριστές και από τους προπονητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ