Αθλητισμος

Ο ποδοσφαιριστής Alphonso Davies περιγράφει τη ζωή του ως πρόσφυγας στο ντοκιμαντέρ «Home» της Nike

«Ο καθένας μπορεί να γίνει πρόσφυγας – δεν είναι κάτι που επιλέγεις» εξομολογείται ο ανερχόμενος αστέρας της Μπάγερν Μονάχου

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ποδοσφαιριστής Alphonso Davies περιγράφει τη ζωή του ως πρόσφυγας στο ντοκιμαντέρ «Home» της Nike

Home: Ο ποδοσφαιριστής της Μπάγερν Μονάχου, Alphonso Davies, αφηγείται την ιστορία του ως πρόσφυγας στο ντοκιμαντέρ της Nike.

Ο παίκτης της Bayern Μονάχου, Alphonso Davies, είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ποδοσφαίρου, ο οποίος πρόκειται να παίξει στο πρώτο του παγκόσμιο κύπελλο για την εθνική ομάδα ανδρών του Καναδά φέτος. Ορισμένοι οπαδοί όμως μπορεί να μην συνειδητοποιούν, ότι πριν γίνει διάσημος στα γήπεδα ποδοσφαίρου, ο Davies ξεκίνησε από έναν καταυλισμό προσφύγων.

Η αθλητική εταιρία Nike κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για τον παίκτη της γερμανικής ομάδας και την άνοδό του. Το ντοκιμαντέρ ονομάζεται “Home” και δημιουργήθηκε από το ολλανδέζικο αθλητικό πρακτορείο ταλέντων We Are Pi.

Ο Alphonso Davies είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του “Home” , το οποία αφηγείται τις ιστορίες εκτοπισμένων αθλητών από όλο τον κόσμο των οποίων η ζωή έχει αλλάξει μέσα από τον αθλητισμό.

Το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ξεκινά με τον Ντέιβις να αφηγείται στιγμές από τη ζωή του. «Ο καθένας μπορεί να γίνει πρόσφυγας – δεν είναι κάτι που επιλέγεις», λέει ο Davies στην νέα ταινία της Nike.

Home: Finding Our Place Through Sport | Nike | E1: buntkicktgut

Για τη δημιουργία της σειράς, η Nike παρουσίασε διάφορους «εκτοπισμένους» αθλητές και κοινότητες σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να τους βοηθήσουν να βρουν τη θέση τους.

Ο πρωταρχικός στόχος της σειράς είναι να αμφισβητήσει το συνηθισμένο αφήγημα και στερεότυπο που στοιχειώνει τις εκτοπισμένες κοινότητες. Ακόμη και ο τίτλος “Home” , δηλώνει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι στις χώρες όπου προσπαθούν να εγκατασταθούν, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν ρατσιστικό στίγμα και διακρίσεις.

Στο δεύτερο επεισόδιό της σειράς, ο Davies μιλά για το πώς το ποδόσφαιρο τον βοήθησε να βρει έναν σκοπό και μια θέση σε μια κοινότητα που τον έχει αποδεχτεί, από τα πρώτα του βήματα ως παίχτης στην πρώτη του ομάδα στο Edmonton του Καναδά, μέχρι να βγει στην παγκόσμια σκηνή. Δείχνει πώς το ταξίδι του προκαλεί τις αρνητικές ταμπέλες που δίνονται συχνά στους εκτοπισμένους.

Home: Finding Our Place Through Sport | Future Movement | E2: Alphonso Davies

«Όταν βρήκα την πρώτη μου ομάδα, ήμουν σπίτι. Ανήκα εκεί», λέει ο Davies στο βίντεο. «Νιώθω ότι οι πρόσφυγες υποτιμώνται… υπάρχει πολύ ταλέντο στην προσφυγική κοινότητα».

Ο Davies γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων της Γκάνας αφού οι γονείς του διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβερία. Όταν ήταν 5 ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Καναδά και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο όταν ήταν στο σχολείο. Αργότερα έπαιξε για ομάδες όπως η Whitecaps FC Residency και η Edmonton.

«Όχι πολύ καιρό πριν, ήμουν ένα από αυτά τα παιδιά. Δώστε τους την ευκαιρία να αποδείξουν τον εαυτό τους», συνεχίζει ο Davies στο ντοκιμαντέρ της Nike. «Δεν μπορείς να δώσεις ταμπέλα σε ένα μέλλον που δεν έχει γραφτεί ακόμα».

Το πρώτο επεισόδιο του «Home» απεικονίζει το Buntkicktgut, ένα κοινοτικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Βερολίνο που φέρνει κοντά παιδιά από διαφορετικούς πολιτισμούς και υπόβαθρα μέσω του αθλήματος.

Από τον Μάιο του 2022, 100 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα εκτοπισμού που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ