Αθλητισμος

Θα είναι έτοιμο το 2026 το «καλύτερο γήπεδο της χώρας»;

Όσα υποσχέθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης στους θρύλους του Παναθηναϊκού

vasilis-koronaios.jpg
Βασίλης Κορωναίος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θα είναι έτοιμο το 2026 το «καλύτερο γήπεδο της χώρας»;
Η ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ © EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Επίσημη η δημοπράτηση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό - Ο Παναθηναϊκός αρχίζει να ονειρεύεται 

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι ένα όνειρο που έχει ταλαιπωρήσει την ομάδα και τους φιλάθλους της εδώ και πολλά χρόνια. Η λεωφόρος Αλεξάνδρας που δεν πληροί τις προδιαγραφές, το κρύο και αφιλόξενο ΟΑΚΑ που δεν μοιάζει με έδρα, και στη μέση ο Παναθηναϊκός που ψάχνει το «σπίτι» του.

Η εικόνα από τον Βοτανικό αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γεννήσει αισιοδοξία, αυτή η αισιοδοξία όμως περίσσευε στον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, σήμερα, την ημέρα των ανακοινώσεων της δημοπράτησης του νέου γηπέδου. Αν κάτι ήταν έκδηλο από την ομιλία του δημάρχου, ήταν η σιγουριά με την οποία είπε μπροστά στους παλιούς θρύλους της ομάδας αλλά και στους εκπροσώπους του Τύπου που βρέθηκαν στον Βοτανικό, ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2026.

Μπορεί να μην θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των εργασιών, επανέλαβε όμως αρκετές φορές ότι «το καλύτερο γήπεδο της χώρας θα είναι έτοιμο το 2026».

Η ξενάγηση Μπακογιάννη στο σημείο που θα χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκου
Η ξενάγηση Μπακογιάννη στο σημείο που θα χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκου © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ο θρύλοι του Παναθηναϊκού στην πρώτη σειρά
Ο θρύλοι του Παναθηναϊκού στην πρώτη σειρά (μεταξύ των οποίων Δομάζος, Αντωνιάδης, Οικονομόπουλος, Φυλακούρης) © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ο κ. Μπακογιάννης με την απόφαση για τη δημοπράτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού
Ο κ. Μπακογιάννης με την απόφαση για τη δημοπράτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, βάσει των εξαγγελιών Μπακογιάννη, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα έχει το νέο του σπίτι, το οποίο θα αριθμεί τουλάχιστον 38,500 καθίσματα, θα έχει θέα την Ακρόπολη και στον περιβάλλοντα χώρο θα στεγάσει τις υποδομές του ερασιτέχνη. Επίσης στο έργο περιλαμβάνεται το σχέδιο για δημιουργία χώρων εμπορικής εκμετάλλευσης, και γενικότερης αξιοποίησης της περιοχής. «Πληρώνουμε τον λογαριασμό για την αδιαφορία δεκαετιών», είπε ο κ. Μπακογιάννης αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής, για τα οποία δεσμεύτηκε βελτιώσεις και μία εντελώς διαφορετική εικόνα, όταν το γήπεδο θα είναι έτοιμο.

Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων οι παλαίμαχοι της ομάδας άκουσαν τον δήμαρχο να υπόσχεται γήπεδο αλλά και μουσείο για την ομάδα. Στην ερώτηση μάλιστα του κ. Οικονομόπουλου, ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι και στο νέο γήπεδο θα υπάρξει μουσειακός χώρος, αλλά και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα φτιαχτεί ένα μουσείο για την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Η αναμνηστική φωτογραφία των παλαιμάχων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Η αναμνηστική φωτογραφία των παλαιμάχων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την πορεία των εργασιών είναι τα παράλληλα έργα. Και εκεί ο δήμαρχος παρουσιάστηκε σίγουρος. Ανακοίνωσε ότι όλα είναι έτοιμα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη δημοπράτηση και των άλλων έργων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απαλλοτριώσεις, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο πολύ μικρά κομμάτια που ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί, αλλά αφορούν μόνο τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Σίγουρος φάνηκε και για τη χρηματοδότηση, λέγοντας ότι το θέμα έχει τελειώσει και το κονδύλι των 123 εκατομμυρίων ευρώ υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες του «μεγαλύτερου έργου που έχει αναλάβει στην ιστορία του ο δήμος Αθηναίων».

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού
Η μακέτα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού © EUROKINISSI/POOL

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η σιγουριά του Μπακογιάννη φάνηκε και από το γεγονός της πλήρους ανάληψης της ευθύνης. Όπως είπε, το έργο είναι σύνθετο και απαιτεί τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών φορέων. Το όλο εγχείρημα όμως, είναι εγχείρημα του δήμου, και αυτός θα αναλάβει συνολικά την ευθύνη του συντονισμού, αλλά και του τελικού αποτελέσματος.

Μετά την ομιλία ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο όπου πρόκειται να χτιστεί το νέο γήπεδο.

Μπορεί το τοπίο να μην θύμιζε εργοτάξιο, ή έναν χώρο που να παραπέμπει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, η εικόνα όμως των σπουδαίων προσωπικοτήτων που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας, στο σημείο όπου θα είναι το κέντρο του νέου γηπέδου με τα σχέδια στα χέρια τους, είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης και της ημέρας.

Η ξενάγηση στους χώρους που θα χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Η ξενάγηση στους χώρους που θα χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Drone λήψη στο σημείο που θα βρίσκεται η σέντρα στο νέο γήπεδο
Drone λήψη στο σημείο που θα βρίσκεται η σέντρα στο νέο γήπεδο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ