Αθλητισμος

Πωλείται η μπάλα με την οποία ο Μαραντόνα σκόραρε «το χέρι του Θεού»

Δημοπρατείται 26 χρόνια μετά το γκολ που έγραψε ποδοσφαιρική ιστορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το θρυλικό «χέρι του Θεού» εναντίον της Αγγλίας δημοπρατείται - Στα 3 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η αξία της.
Η μπάλα που χρησιμοποίησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα για να πετύχει ένα από τα ιστορικότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου πωλείται © YouTube screen shot

Η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το θρυλικό «χέρι του Θεού» εναντίον της Αγγλίας δημοπρατείται - Στα 3 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η αξία της.

Η μπάλα που χρησιμοποίησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα για να πετύχει το γκολ που έμεινε στην ιστορία ως το «χέρι του Θεού», πρόκειται να βγει σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα με την τιμή της να εκτιμάται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το εμβληματικό γκολ σημειώθηκε από τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή εναντίον της Αγγλίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

Σε μια διάσημη φάση ποδοσφαιρικής πονηριάς (ή επινοητικότητας, για πολλούς), ο Μαραντόνα χτύπησε τη μπάλα με το χέρι του πάνω ​​από τον Άγγλο τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον, για να ανοίξει το σκορ στον προημιτελικό αγώνα, στο Στάδιο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού.

Ο Μαραντόνα διασκέδασε πάντως τις εντυπώσεις σημειώνοντας ένα ακόμη έξοχο σόλο γκολ, περνώντας διαδοχικά όλη την άμυνα της Αγγλίας προτού αφήσει τη μπάλα στο τέρμα, για να επισφραγίσει την πρόκριση της Αργεντινής, σε ένα μουντιάλ το οποίο επρόκειτο αργότερα να κατακτήσει, με αντίπαλο τη Γερμανία στον τελικό.

Η μπάλα βγαίνει σε δημοπρασία από τον διαιτητή που επικύρωσε το επίμαχο γκολ, τον Τυνήσιο Αλί Μπιν Νασέρ, ο οποίος έπειτα από δεκαετίες δήλωσε πως είναι καιρός να μοιραστεί το συλλεκτικό αντικείμενο με τον κόσμο και εξέφρασε την ελπίδα του ο αγοραστής να το προβάλει σε δημόσια θέα.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί των δημοπρασιών, η μπάλα υπολογίζεται πως θα πωληθεί για το εντυπωσιακό ποσό της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Maradona 'Hand of God' Goal 1986 World Cup

Ο Μπιν Νασέρ δήλωσε για το περίφημο λάθος του:

«Δεν μπορούσα να δω τη φάση καθαρά. Έβλεπα και τους δύο παίκτες, Σίλτον και Μαραντόνα, από πίσω. Όπως προέβλεπαν οι οδηγίες της FIFA πριν από το τουρνουά, κοίταξα τον επόπτη για επιβεβαίωση της εγκυρότητας του γκολ. Εκείνος έφυγε προς τη σέντρα κι έδειξε να είναι σίγουρος ότι το γκολ έπρεπε να μετρήσει.

Στο τέλος του ματς, ο προπονητής της Αγγλίας, Μπόμπι Ρόμπσον, μου είπε: ''Έκανες καλή δουλειά, αλλά ο επόπτης γραμμών ήταν ανεύθυνος».

Diego Maradona hand of God at the Mexico World Cup | Brick-by-Brick

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαριστής στην ιστορία του αθλήματος, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο του 2020, ισχυρίστηκε ότι το γκολ σημειώθηκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ