Αθλητισμος

Στο στόχαστρο του ιρανικού καθεστώτος ο «Μαραντόνα της Ασίας» - Υποστηρίζει τις διαδηλώσεις

Θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους Ιρανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο «Μαραντόνα της Ασίας», Ali Karimi
Ο «Μαραντόνα της Ασίας», Ali Karimi © Instagram

Ο «Μαραντόνα της Ασίας» με καταγωγή από το Ιράν, εξόργισε τους αξιωματούχους για την υποστήριξη των διαμαρτυριών για το θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν τις τελευταίες 11 ημέρες δεν έχουν ηγέτη. Αν και οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τις υποχρεωτικές μαντίλες τους και τις έχουν κάψει βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο ύποπτος θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης, τα σκληροπυρηνικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί κατηγορούν τον σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Ali Karimi για την υποκίνηση των διαδηλώσεων, αποκαλώντας τον έναν από τους ηγέτες αυτού που περιγράφουν ως «ταραχές» και «ανταρσία».

Ο Καρίμι με έδρα το Ντουμπάι, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν, έχει δεχθεί πυρά για τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων στο Instagram, όπου έχει σχεδόν 12 εκατομμύρια οπαδούς.

Ο Καρίμι, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους Ιρανούς παίκτες όλων των εποχών, καταδίκασε τον θάνατο του Αμινί προσφέροντας την υποστήριξή του στους διαδηλωτές, ιδίως στις γυναίκες, και κάλεσε τον στρατό να μην επιτρέψει να χυθεί "αθώο αίμα".

«Μη φοβάστε τις δυνατές γυναίκες. Ίσως έρθει η μέρα που θα είναι ο μοναδικός σας στρατός», ανέφερε ο Καρίμι στο Twitter στους περισσότερους από 450.000 οπαδούς του.

Κάλεσε επίσης σε ενότητα, ενώ κατηγόρησε την εξόριστη αντιπολίτευση Mujahedin Khalq Organization MKO, που δεν είναι δημοφιλής σε πολλούς Ιρανούς, ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις διαδηλώσεις για πολιτικούς λόγους.

Ο 43χρονος Καρίμι έχει επίσης δημοσιεύσει συμβουλές σχετικά με ασφαλή εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) που μπορούν να χρησιμοποιούν οι Ιρανοί για να παρακάμπτουν τους κρατικούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν ενταθεί εν μέσω των διαδηλώσεων.

Σε ένα βίντεο από μια διαδήλωση στην Τεχεράνη που αναρτήθηκε στο Twitter από τον ακτιβιστή 1500Tasvir, οι διαδηλωτές ακούγονται να φωνάζουν το όνομα του Karimi.

«Οι άνθρωποι τον αγαπούν, τον βλέπουν ως έναν από αυτούς και -σε αντίθεση με ορισμένες από τις [ιρανικές] προσωπικότητες που κάθονται στη Δύση- τον σέβονται, εξ ου και οι επιθέσεις εναντίον του», δήλωσε στο RFE/RL ένας δημοσιογράφος με έδρα την Τεχεράνη, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για λόγους ασφαλείας.

Αποσφραγίστηκε το σπίτι του Ali Karimi

Το σπίτι του Ιρανού αστέρα του ποδοσφαίρου Ali Karimi φέρεται να αποσφραγίστηκε από τις αρχές μετά από λίγες ώρες, αφότου οι τοπικές δικαστικές αρχές το σφράγισαν.

Ιρανοί σκληροπυρηνικοί έχουν ζητήσει τη σύλληψη του Karimi, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπάι, λόγω της υποστήριξής του στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν.

Ο Κarimi, ο οποίος έπαιξε για την εθνική ομάδα από το 1998 έως το 2013, αντιμετώπισε εκκλήσεις για τη σύλληψή του από μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το IRGC την περασμένη εβδομάδα.

Ο βετεράνος παίκτης και προπονητής έχει υποστηρίξει δημόσια τις διαδηλώσεις στο Ιράν που προκλήθηκαν από τον θάνατο του Mahsa Amini από τις 16 Σεπτεμβρίου. Μοιράστηκε επίσης πληροφορίες σχετικά με το πώς να παρακάμψει κανείς τους αποκλεισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας έδειχναν το σπίτι του στο Λαβασάν της Τεχεράνης να σφραγίζεται με προφανή εντολή του τοπικού εισαγγελέα. Η ανακοίνωση είχε προφανώς δακτυλογραφηθεί τόσο βιαστικά που υπήρχε ορθογραφικό λάθος στη λέξη «σφραγισμένο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ