Κοσμος

«Το κορίτσι με την αλογοουρά» σύμβολο των διαδηλώσεων στο Ιράν

Η σύγχυση με την ταυτότητά της που παραμένει μυστική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hajafi

Ιράν: Η διαδηλώτρια που πιάνει κότσο τα μαλλιά της και το θρίλερ γύρω από τα στοιχεία της

Τον γύρο του κόσμου έκανε βίντεο όπου μια νεαρή γυναίκα εικονίζεται στην πόλη Καράτζ να πιάνει τα μαλλιά της αλογοουρά λίγο πριν συνταχθεί με ομάδα Ιρανών οι οποίοι διαδήλωναν με αφορμή το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Αρχικώς μεταδόθηκε μάλιστα πως «το κορίτσι με την αλογοουρά» ονομαζόταν Χαντίς Νατζαφί και πως είχε δεχθεί έξι σφαίρες με αποτέλεσμα να πέσει νεκρή. 

Τη σύγχυση διέλυσε η ίδια με δηλώσεις της στην περσική υπηρεσία του BBC όπου διευκρίνησε πως δεν σχετίζεται με την Χαντίς Νατζαφί, αλλά πως πολεμάει και για την Χαντίς όπως για τη Μάσχα. «Σκοπός μου», είπε ακόμη, «να ενθαρρύνω τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους». 

Η παρεξήγηση οφειλόταν σε ανάρτηση της Ιρανής δημοσιογράφου Μασίχ Αλινετζάντ, η οποία ανάρτησε στο Twitter την κηδεία της 20χρονης διαδηλώτριας και έγραψε: «Αυτή είναι η κηδεία της 20χρονης #HadisNajafi, η οποία έπεσε νεκρή στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών. Η Χαντίς ήταν ένα καλόκαρδο κορίτσι και αγαπούσε τον χορό. Διαδήλωνε κατά του βάναυσου θανάτου της #MahsaAmini. Το έγκλημά τους: ήθελαν ελευθερία».

Η ταυτότητα της ίδιας παραμένει πάντως μυστική, καθώς με την αποκάλυψη των στοιχείων της θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ