Αθλητισμος

To αντίο του Ράφα Ναδάλ στον μεγάλο του αντίπαλο Φέντερερ

«Αγαπητέ Ρότζερ, φίλε μου και ανταγωνιστή μου.

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράφα Ναδάλ - Ρότζερ Φέντερερ
Ράφα Ναδάλ - Ρότζερ Φέντερερ © ΕPA Pool

Ράφα Ναδάλ: Το αντίο στον Ρότζερ Φέντερερ. 

Τα ματς ανάμεσα σε Ναδάλ και Φέντερερ ήταν ίσως τα καλύτερα στην ιστορία του τένις. Ιδιαίτερα αυτό στο Γουίμπλεντον το 2008 θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο μάτς όλων των εποχών. Έτσι ο μεγάλος αντίπαλος στα κορτ δεν θα μπορούσε να μην αποχαιρετίσει τον φίλο του  μέσω ενός συγκινητικού μηνύματος, μετά το «αντίο» του Ελβετού θρύλου στο τένις.

«Αγαπητέ Ρότζερ, φίλε μου και ανταγωνιστή μου.

Ευχόμουν αυτή η μέρα να μην έρθει ποτέ. Είναι μια θλιβερή μέρα για μένα προσωπικά και και για τον κόσμο των σπορ σε όλο τον κόσμο. Στο έχω πει όταν μιλούσαμε και τώρα είμαστε εδώ.
Ηταν μια ευχαρίστηση, αλλά και τιμή και απόλαυση να μοιραστώ όλα αυτά τα χρόνια μαζί σου, το να ζήσω όλες αυτές τις απίστευτες στιγμές εντός και εκτός κορτ.

Θα έχουμε πολλές περισσότερες στιγμές να μοιραστούμε στο μέλλον και πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί, το ξέρουμε αυτό. Για τώρα, σου εύχομαι κάθε ευτυχία με τη γυναίκα σου, Μίρκα, τα παιδιά σου, την οικογένειά σου, να απολαμβάνεις ό,τι είναι μπροστά. Τα λέμε στο Λονδίνο, στο Laver Cup».

Το ντουέτο «Fedal»

Οταν ο Σουηδός Ματς Βιλάντερ, Νο1 στο παγκόσμιο τένις το 1988, κάτοχος επτά Grand Slam και νυν βασικός σχολιαστής για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Eurosport, είχε αντικρίσει σε νεαρή ηλικία τον Ράφαελ Ναδάλ, είχε προβλέψει – και αυτό φυσικά το πιστώνεται – ότι «αν θέλαμε να κατασκευάσουμε έναν τενίστα, που θα μπορούσε να νικήσει τον Φέντερερ, αυτός θα ήταν ο Ναδάλ!» Η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν οι δυό τους ήταν τον Μάρτιο του 2004, στον 3ο γύρο του masters του Μαϊάμι. Ο Φέντερερ είχε μόλις ένα μήνα που είχε ανέβει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και ο Ναδάλ βρισκόταν ακόμη στο νο 34! Κι όμως, ο 17χρονος τότε Ισπανός έκανε την έκπληξη και νίκησε! Έκτοτε συναντήθηκαν 40 φορές με τον Ναδάλ να κερδίζει 24 και τον Φέντερερ τις υπόλοιπες. 

Η μάχη των επιφανειών

Πριν 15 χρόνια, στις 2 Μαΐου του 2007, ο Ρότζερ προσκλήθηκε από τον Ναδάλ στην Μαγιόρκα για την «μάχη των επιφανειών». Ο Ελβετός μετρούσε 48 σερί νίκες στο γρασίδι και πέντε χρόνια αήττητος, ενώ ο Ναδάλ είχε 72 σερί νίκες στο χώμα, όντας αήττητος για τρεις σεζόν.

Αυτά τα σερί έφεραν ένα debate εκείνη την εποχή για το ποιος είναι ο καλύτερος και οι δύο θρύλοι του τένις συμφώνησαν να δοκιμάσουν να παίξουν σε ένα court που θα ήταν το μισό γρασίδι και το άλλο μισό χωμάτινο. «Είμαστε κυρίαρχοι στις δύο επιφάνειες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα έχει την καλύτερη τακτική. Ο κόσμος μιλάει γι αυτό το event καιρό τώρα» έλεγε πριν τον αγώνα ο Φέντερερ.

Ο αγώνας ξεκίνησε και ο Ναδάλ κατάφερε να πάρει το πρώτο σετ με 7-5. Ο Φέντερερ ισοφάρισε κερδίζοντας το δεύτερο σετ με 6-4, ενώ το τρίτο και καθοριστικό πήγε στο tie break όπου πιο ψύχραιμος στο τέλος ο Ναδάλ το πήρε με 12-10 και μαζί και τη νίκη.

«Ηταν ωραία εμπειρία, αν και πριν το ματς φοβόμουν ότι θα είναι σκέτη καταστροφή γιατί ένιωθα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστούμε στο court» ανέφερε στο τέλος του ξεχωριστού αυτού αγώνα ο Ναδάλ.
 

Rafael Nadal vs Roger Federer - Battle of Surfaces 2007 (Highlights) HQ


 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ